Dice & Drinks: oneindig speelplezier met Chouffe

Voor de lezers van deze blog hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen waarom wij spelen. Vaak vormen bordspellen een onderdeel van een leuke middag, avond of zelfs een hele dag. Voor velen is een avond niet compleet zonder een spelletje. Deze avonden zijn ook niet compleet zonder een lekker hapje en drankje. Bordspellen en bier zijn de perfecte partners voor een geslaagde avond. In Dice & Drinks geven jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. Onthou wel: speelplezier is oneindig, maar drink met mate.

In de allereerste editie werkte we samen met de Belgische brouwerij Chouffe waar kabouter Marcel en zijn familie en vrienden al sinds 1982 de lekkertjes biertjes brouwen. Waar we aftrapte met Chouffe gaan we nu verder, want de speelse kabouters hebben genoeg voor ons in petto. 

LA CHOUFFE (BLOND 8%)

Ditmaal beginnen we met de normale de “normale” Chouffe. In de eerste editie van Dice & Drinks hebben we dit biertje uiteraard ook al behandeld. De reguliere La Chouffe is een ongefilterd blond biertje. Het percentage (8%) is zwaarder dan veel blonde biertjes, maar toch is het verrassend fris. Het biertje heeft lekker wat kruiden en is zo een mooi rond speciaalbier. La Chouffe heeft een karakteristieke eigen smaak en complexiteit, wat je eigenlijk gewoon geproefd moet hebben als bierliefhebber.

In de eerste editie hebben wel een pairing gedaan die je uiteraard hier terug kunt lezen. Dit ronde biertje met hoog percentage passen het beste net zo ronde comfortabele spellen die juist niet al te zwaar zijn zoals Dog Lover en Cat Lady: beide luchtige kaartspellen die gebruik maken van een leuk mechanisme om kaarten te verzamelen. Zonder flauwe verwijzingen te maken naar katers, blijven we in een kattenthema: Calico is goed geschikt voor 3 of 4 spelers, maar ook erg leuk voor twee spelers onder het genot van een zwaarder biertje, omdat spelers dan rustig als een poesje maar dan wel onder een roesje kunnen puzzelen. In Cross Clues en Pandemic kunnen spelers gezamenlijk hun coöperatieve vaardigheden testen. Eigenlijk past dit biertje bij veel spellen die eenvoudig te leren en waarderen zijn.

CHOUFFE HOUBLON (IPA 9%)

Door deze krachtige en zwaardere IPA biedt de brouwerij de typerende Chouffe ervaring voor liefhebbers van een IPA. Het biedt, zoals je van een IPA verwacht, een fris en bitter biertje dat in dit geval wat weg heeft van pompelmoes: een bijzondere citrusvrucht met bittere smaakervaring. Ondanks dat het een IPA betreft, is dit kabouterbrouwsel onmiskenbaar Chouffe. Voor deze IPA maakt Chouffe gebruik van brouwsels drie soorten hop toe: Tomahawk, Saaz en Amarillo om de IPA smaak te krijgen. Extra hop mag ook wel, want Houblon is frans voor hop. Houblon CHOUFFE is overigens de eerste Belgische IPA.

De Houblon is eigenlijk gewoon Chouffe, maar dan een IPA. Een biertje voor de drinkers die graag op avontuur gaan, maar wel naar iets vertrouwds hunkeren. De spellen die bij de Chouffe Houblon passen zijn dan ook variaties op vertrouwde en bekende spelconcepten. Denk aan de City-reeks van Ticket to Ride: de traditionele Ticket to Ride ervaring in een snellere en kleinere verpakking. In Beverclan van 999 Games gaan spelers bluffen net als in het oorspronkelijke Beverbende, maar het spel wordt letterlijk en figuurlijk om de kop gezet aangezien spelers op een andere manier scoren en kaarten verdelen.

Qwixx Longo en The Mind Soulmates zijn variaties op respectievelijke Qwixx en the Mind: twee zeer populaire spellen. In The Mind Soulmates is één van de spelers een ziener die hints mag geven aan de overige spelers. Net als bij het origineel proberen spelers zonder (verder) te communiceren kaarten in de juiste volgorde uit te spelen. In Qwixx Longo wordt het vertrouwde dobbelspel niet gespeeld met normale dobbelstenen met zes zijdes, maar met dobbelstenen met maar liefst acht zijdes. 

CHOUFFE ALCOHOL VRIJ  (0,4%)

Ook de kaboutertjes hebben een alcoholarm biertje op de markt gebracht en daar zijn wij ze wel dankbaar voor, want je wil ook eens verantwoorder kunnen genieten. Voor de pagina hebben wij al aardig wat Chouffe biertjes behandeld, en ook los daarvan zijn we er al aardig wat door ons gedronken…. De alcoholvrije (0,4%) variant hadden we echter nog niet geproefd. Laten we vooropstellen: je proeft wel dat het een alcoholvrij bier is, doordat die wat kenmerkende (niet in negatieve zin, absoluut niet) smaak voor alcoholvrij bier aanwezig is. Tegelijkertijd is dit een stuk minder waarneembaar dan bij veel andere alcoholvrije bieren, dus dat is prettig voor sommigen. We konden de typische smaak van Chouffe niet direct terugvinden in het bier, wat het misschien wel weer wat uniek maakt in het Chouffe assortiment. We vingen wat vleugjes en vlierbloesemsiroop op en zelfs perzikijsthee werd waargenomen. Zeker een lekker biertje voor de avond waarop een laag alcoholpercentage praktisch is, maar je toch zin hebt in een fris en fruitig biertje.

Voor dit luchtige biertje passen misschien wel duidelijk wat moderne klassiekers. Niet te extreem spannend of exotisch, maar wel uitdagend genoeg. Denk aan het klassieke tegellegspel Carcassonne waarbij spelers om de beurten tegeltjes aanleggen en eventueel dorpelingen, struikrovers op slapende boeren plaatsen om punten te verdienen. Ook in Azul gaan spelers tegels leggen om punten te scoren. Bij bier met een kabouterthema mag uiteraard ook het hilarische kaartspel vol verraad niet ontbreken. We hebben het uiteraard over Saboteur, waarbij spelers gezamenlijk goud gaan ontdekken in een mijn. Sommige spelers zijn wellicht saboteur en proberen de plannen van andere spelers te dwarsbomen. Fan van Saboteur en zoek je wat variatie? Probeer dan ook eens de Verloren Mijnen.

Nawoord

Wisten jullie dat Marcel de kabouter zelf ook enorm van spelletjes houdt? Chouffe heeft daarom ook wat eigen versies van klassieke spellen uitgebracht zoals bijvoorbeeld Chouffe Hints voor een gezellige spelletjesavond. Dit doosje bevat een hele hoop woorden op kaartjes en een zandloper. Meer hebben spelers niet nodig om dit klassieke partyspel te spelen: nouja een Chouffe biertje en wat goede zin.

Ook hebben de kabouters een variatie op het klassieke blokkenspel dat de meeste mensen kennen onder de naam Jenga. In de Chouffe variatie op het spel, bevatten sommige blokken opdrachten die spelers moeten uitvoeren als ze dit betreffende blok uit de toren trekken. Alle gekheid op een blokje!

Geen 18, geen druppel en vergeet niet: speelplezier is oneindig, maar drink met mate. Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de brouwerij.