Review: Dog Lover (AEG)

In Cat Lady verzamelde spelers katten. Cat Lady is een erg leuk spel, maar kent een vrij groot nadeel: er zitten geen honden in het spel. Iedereen weet namelijk dat honden duizend maal beter zijn dan katten. Gelukkig heeft uitgever AEG een spiritueel vervolg uitgebracht, namelijk Dog Lover. Net als in Cat Lady gaan spelers kaarten verzamelen, maar net als het opvoeden van de dieren zelf: honden zijn complexer dan katten en Dog Lover is een tikkeltje complexer dan diens voorganger. Weet jij jouw beste pootje voor te zetten of word je hondsdol van verlies? 

In Dog Lover verzamelen alle spelers om de beurt een aantal kaarten met het doel om de beste combinaties te maken om zo de meeste punten te verzamelen. Op tafel ligt een grid van 3 x 3 opengedraaide kaarten. Voor liefhebbers van Cat Lady: in dat spel kiezen spelers een rij of kolom van het grid en pakken alle kaarten. In Dog Lover mag je kaarten pakken afhankelijk van de trucjes die je kent. Trucjes zijn kaarten die je tijdens het spel verzameld. Elke speler start het spel met een enkel trucje, maar kan tijdens het spelverloop nieuwe trucjes aanleren. Wie zei dat oude honden geen nieuwe trucjes meer kunnen leren? Op de trucjes staan patronen. Op basis van een patroon mag je kaarten uit het grid pakken. Je mag patronen draaien of schuiven, maar niet spiegelen en je moet alle kaarten in een patroon ook daadwerkelijk kunnen pakken. Let wel op: maak slapende honden niet wakker, want blaffende Bello de waakhond houdt de wacht (vertegenwoordigd door een schattige houten Bulldog). Als de waakhond voor een rij of kolom staat, mag je niet meer dan 1 kaart van deze desbetreffende rij of kolom pakken. Nadat je kaarten hebt gepakt, wordt de rij of kolom aangevuld en verplaatst de waakhond zoals aangegeven op het patroon van het gebruikte trucje. 

Er zijn verschillende soorten kaarten die spelers kunnen verzamelen. Honden leg je direct voor je neer en deze kaarten scoren aan het einde van het spel punten (indien gevoerd) of minpunten (indien hongerig). Voedselkaarten wissel je in voor restjes, droge brokjes of blikvoer om aan jouw doggos te voeren. Op elke hond staat aangegeven welk voer deze trouwe viervoeter graag krijgt. Brokjes zijn zeldzamer dan restjes en blikvoer is slechts een zeer sporadische traktatie. Sommige honden zijn veeleisender en lastiger te voeren dan andere honden, maar leveren ook meer punten op. Je moet wat over hebben voor man’s best friend.

Naast honden en hondenvoer, kunnen spelers ook voorwerpen voor hun harige homies verzamelen. Des te meer verschillende dingen (zoals speeltjes, hondenhokken en andere dingen) een speler op hand heeft aan het einde van het spel des te meer punten deze speler krijgt. Je kan honden ook trainen met trainingskaarten. Leg deze kaarten onder een hond voor wat snelle bonuspunten of lever deze kaarten in om een nieuw trucje en het bijbehorende patroontje te leren. Door eigenschapskaarten te koppelen aan honden, kun je veel bonuspunten vergaren, maar als je een dergelijke kaart pakt en niet direct kan spelen, kun je flink afgetrapt worden. Foei, stoute hond! Met botten kun je bonuspunten voor alle gevoerde honden verdienen, maar je dient dan wel genoeg botten te hebben zodat geen enkele hond bot vangt. 

Naast het grid ligt ook het asiel vol met lieve puppies en oude rotten. Spelers kunnen adoptiepapieren verzamelen en inwisselen voor honden uit het asiel. 

Net als Cat Lady blijft Dog Lover in beginsel een simpel en vlot kaartspel waarbij spelers als jonge honden kunnen spelen, maar ook flink tegen elkaar kunnen blaffen. Door de juiste kaarten te claimen kun je veel punten scoren, maar wees te niet te hebberig: als je teveel honden verzamelt en te weinig voer, dan krijg je mogelijk meer minpunten dan je lief is. Je kan elkaar lekker dwarszitten door kaarten te claimen die andere spelers nodig hebben of patronen te spelen om andere spelers te blokkeren met de waakhond. Hierdoor is het een lekker kort spel met een hoge mate van interactie. De korte speelduur kan soms wel licht frustrerend zijn als je voor je gevoel net lekker op gang was met verzamelen, maar that’s just part of the game… De trucjes en patronen zorgen ervoor dat spelers lekker moeten puzzelen om optimaal kaarten uit het grid te verzamelen. Sommige kaarten hebben mogelijk een negatief effect (zoals de eigenschapskaarten) en dat spelelement brengt leuke dilemma’s met zich mee. Net als Cat Lady een aanrader voor liefhebbers van vlotte kaartspellen met een schattig thema!