Review: Qwixx Longo (White Goblin Games)

Langer is niet altijd beter. Ik ben een lange man en heb in andere landen regelmatig mijn hoofd gestoten. In Hong Kong heb ik zelfs eens de gevel van een winkel naar beneden gehaald door mijn lengte… Qwixx Longo is langer dan het origineel, maar is het ook beter?

Qwixx kent iedereen. Je gooit dobbelstenen in verschillende kleuren en probeert opvolgende getallen aan te kruizen in verschillende rijen. De normale Qwixx wordt gespeeld met 6-zijdige dobbelstenen (D6), maar in Qwixx Longo wordt met 8-zijdige dobbelstenen (D8) gespeeld. De rijen zijn langer en er zijn dus ook meer punten te behalen. Langere rijen en een langere spelduur. Verder lijkt het spel vrij veel op het origineel. De enige andere wijzigingen zijn dat er nu twee mogelijke getallen zijn, waarmee je een rij kunt afsluiten en de rij kun je mogelijk in verhouding sneller sluiten dan in het origineel. Daarnaast heeft elke speler een tweetal geluksgetallen. Wordt een geluksgetal geworpen met de witte dobbelstenen, dan mag een speler een getal aankruisen in de rij met de minste kruisjes.

Qwixx Longo is een leuke variatie op deze moderne klassieker. Het voelt aan als het klassieke spel, maar de twist is niet onaangenaam. Qwixx Longo biedt in mijn mening, meer waarde dan de andere scoreblaadjes voor het origineel. De nieuwe dobbelstenen, langere rijen, meerdere mogelijkheden om een rij te sluiten en de geluksgetallen laten mijn liefde voor Qwixx weer opleven!