Review: District Noir (999 Games)

“Haar bloedrode lippenstift duidde onmiskenbaar op de mysterieuze, naamloze vrouw. Het plaats delict was net zo donkerrood. In het holst van de nacht, als ik weer doordrenkt van het angstzweet uit mijn ondiepe slaap drijf, denk ik vaak terug aan mijn tijd in de donkerste uithoeken van deze vuile stad: mijn district. De tijd toen ik nog met trots een penning droeg. De tijd van de mysterieuze vrouw en haar moord die ik niet kon voorkomen. Een donkerrode tijd.

Terwijl ik klaarwakker lig, slaapt de stad. Alleen de nachtburgers begeven zich onder de knipperende neonlichten, begraven onder een deken van een dromerige schemering… met mij zijn ook zij nog wakker op dit tijdstip. De reflectie van het licht weerkaatst in de natte straten om de stad in kwaad licht te zetten. De straat is nat van de regen die wellicht het afval van de stad wegspoelt, maar nooit diens zonden of emotioneel vuil. 

Impulsief besluit ik naar buiten te gaan met de eenzaamheid van de stilte als mijn gezelschap. Ik ga terug richting die plek waar ik tientallen jaren geleden haar donkerrode lippen voor het eerste ontmoette. Die avond was ik net zo eenzaam als nu en ik dacht dat de neonlichten van het uithangbord van een dive bar mijn duisternis konden verjagen. In de bar, wiens naam ik al die jaren probeer te vergeten kunnen jongemensen hun onschuld verkopen voor een prikkie. Net als al jaren geleden spreekt het felle roze licht van het uithangbord mij onheilspellend toe. Het begroet mij. Welkom in een wereld van mysterie, list en bedrog. Welkom… in District Noir.”

Doel en spelopzet

In dit korte en snelle kaartspel voor twee spelers gaan spelers kaarten spelen en verzamelen om zo de meeste punten te verzamelen. District Noir telt meerdere vreemde figuren en als jij de meerderheid achter je weet te scharen, verdien jij punten. Weet je de stad voor je te winnen? Dan ben je onmiddellijk de winnaar. Pas op voor gangsters, voor je het weet slaap je namelijk tussen de vissen, maar mogelijk weten bondgenoten je te beschermen. 

District Noir begroet je met donkere kaarten met kenmerkende ontwerpen en kleurrijke accenten net als neonlichten in een duistere stad. Aan het begin worden de kaarten geschud, drie kaarten worden ongezien (net als de vele slachtoffers in deze duistere stad) teruggeplaatst in de speldoos en daarna ontvangt iedere speler een handjevol kaarten. Hou deze kaarten dicht bij jouw borst. 

Naast de trekstapel worden ook twee kaarten open geplaatst en spelers zijn klaar om te proberen om de stad naar hun hand te zetten of om voldoende bondgenoten en macht over de stad te verzamelen.

Spelverloop

Ik geef je vannacht twee mogelijkheden. Twee keuzes. Een deal die je niet afslaan. District Noir bestaat uit maximaal vier rondes (net zolang tot de centrale trekstapel leeggetrokken is) en tijdens iedere ronde heeft iedere speler zes acties. Spelers kunnen kiezen tussen twee acties: kaarten trekken of een kaart spelen.

Aan het begin van een ronde heeft iedere speler vijf kaarten op hand. Als een speler een kaart speelt, wordt deze achteraan aan de rij bij de trekstapel geplaatst. Aangezien een speler maar 5 kaarten heeft, wordt deze actie vijfmaal worden gedaan.

Spelers kunnen ook kaarten van de rij pakken als daar tenminste een kaart ligt. Deze speler pakt vijf kaarten vanaf de achterkant van de rij, maar als er slechts vijf of minder dan vijf kaarten in de rij liggen, pakt de speler alle beschikbare kaarten. Deze kaarten voegt een speler niet toe aan diens hand, maar plaatst deze gesorteerd voor zich. Deze actie is slechts een enkele keer per ronde beschikbaar voor iedere speler.

Mocht een speler alledrie de stedenkaarten hebben verzameld, dan wint deze speler onmiddellijk het spel en anders worden de vier rondes uitgespeeld. Aan het einde van het spel wint de speler met de meeste punten. Spelers verdienen punten als ze de meerderheid van een bepaalde waarde kaart hebben en spelers kunnen pluspunten krijgen voor groene kaarten en minpunten voor de rode kaarten. Spelers krijgen tevens punten voor elke voltooide set. 

Conclusie

District Noir is een mooi vormgegeven kaartspel voor twee spelers. Het spelmechanisme is zeer overzichtelijk, kort en bondig waardoor je het gemakkelijk tussendoor speelt en snel meerdere potjes achter elkaar. 

Verwacht geen spel met de complexiteit of diepgang van een film noir, vol twists en wendingen, maar verwacht luchtig vermaak voor twee spelers vol bluf. District Noir is een spel waar spelers elkaar kunnen dwarsbomen door tactisch minpunten te spelen en niet duidelijk te maken aan de andere speler welke kaarten in de schaduw van je handpalm schuilen.