Dice & Drinks: speels met Chouffe

Vaak vormen bordspellen een onderdeel van een leuke middag, avond of zelfs een hele dag. Een moment vol gezelligheid, vrienden, leuke spellen en uiteraard een lekker hapje en drankje. Bordspellen en bier gaan daarom ook goed samen. In Dice & Drinks geven jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan.

In deze editie werken we samen met de Belgische brouwerij Chouffe waar kabouter Marcel en zijn familie en vrienden al sinds 1982 de lekkertjes biertjes brouwen. Hieronder zetten wij (Per, Chris en Daniel) een aantal Chouffe brouwsels uiteen en welke spellen goed bij deze biertjes passen. Voor elk biertje hebben wij onder meer een spel voor twee spelers en een spel voor beginnende en ervaren spelers geselecteerd. Speelplezier is oneindig, maar drink met mate.

Chouffe Soleil

Zoals de naam al doet vermoeden, is Chouffe Soleil de zomerse variant van La Chouffe. Het is een erg verfrissend en niet al te complex biertje, met een percentage van 6%. Hierdoor past het perfect bij een picknick of op een gezellig terrasje. Als zomers en verfrissend biertje kan het ook op de warmere momenten van de dag worden geserveerd. De associatie met de zomer kunnen we erg goed begrijpen!

Door het zomerse karakter van Chouffe Soleil gaat het perfect samen met handzame spellen voor op reis, het terras of op de picknick. De stenen van het abstracte spel voor twee spelers Hive (zeker de reiseditie) zijn makkelijk te plaatsen op menig picknickkleed. De dobbelstenen van het luchtige dobbelspel Qwixx waaien niet makkelijk weg tijdens een zomers briesje en met de Qwixx Longo variant kunnen spelers extra lang dobbelen onder het genot van hun biertje. Voor de ervaren dobbelaar en reislustige speler is Trek12 een leuk thematisch spel voor een zomerse (wandel)vakantie. Kakkerlakkenpoker en CuBirds zijn luchtige spellen die gemakkelijk met een gezelschap op een terras kunnen worden gespeeld.

Cherry Chouffe

Bij de Cherry Chouffe waren wij in het begin wat huiverig, aangezien we persoonlijk niet van de wat zoetere bieren houden. De Cherry Chouffe heeft ons echter aangenaam verrast! Om te beginnen is het bier bij lange na niet zo zoet als een normale kriek. In het bier is naast de kers ook wat hout te proeven. De Cherry Chouffe is best complex en heeft een percentage van 8%. Het bier zou zeker niet misstaan bij een biefstuk of een mooi stuk ossenhaas of een warm paddenstoelengerecht, en zou ook mooi op het einde van de avond kunnen worden gedronken het liefst bij een vuurkorf of voor een haardvuurtje.

Cherry Chouffe is een comfortabel biertje met een complex doch luchtig karakter. Cherry Chouffe laat zich daarom ook makkelijk combineren met avondvullende spellen waarbij spelers gewoon rustig en gemoedelijk hun dag kunnen afsluiten. Cherry Chouffe laat zich dus vooral goed combineren met spellen waarbij spelers confrontatie uit de weg gaan. Denk bijvoorbeeld aan dierlijk vriendelijke en comfortabele spellen zoals (in aflopende complexiteit) Everdell, Creature Comforts en Wild Cards. Spelers die iets meer adrenaline zoeken, kunnen zich uitleven door brouwsels te brouwen in Kwakzalvers van Kakelenburg onder het genot van een biertje gebrouwd door een fruitige kabouter. Voor twee spelers die iets meer interactie zoeken, raden wij het, net als het biertje, aangenaam complexe 300 Earth & Water aan.

Chouffe 40

Ter ere van het 40-jarig bestaan van Chouffe, heeft de brouwerij een speciaal jubileumbier gebrouwen: de Chouffe 40. Het is een erg troebel bier, en doet ons zo een beetje denken aan mist of rook.  Hij is wat lichter dan een normale Chouffe met een percentage van 5,6%. Het bier is niet heel erg uitgesproken, maar hierdoor absoluut een lekker biertje dat eigenlijk iedereen wel kan waarderen naar onze verwachting.

Net als Chouffe zijn er ook een aantal bordspellen die hun jubileum vieren en zijn er, net als dit biertje, ook genoeg bordspellen die vrijwel elke speler kunnen bekoren. Met de volgende spellen en Chouffe 40 komen jullie vast in een feestelijke stemming. Het luchtige en luidruchtige dobbelspel King of Tokyo (in 2021 10 jaar geworden) en ter ere van het jubileum zijn er een Dark Edition en een Big Box verzameling uitgekomen. Dominion is inmiddels ongeveer 15 jaar oud en is nog steeds een erg populaire deckbuilder. Ter ere van het twintigjarige jubileum verscheen voor Carcassonne een prachtige uitvoering. Cosmic Encounter wordt alweer 45 (!) jaar oud. Dat is zelfs ouder dan Marcel! Jekyll & Hyde viert geen jubileum, maar in dit slagenspel voor 2 spelers bevinden spelers zich in een troebele strijd perfect voor dit troebele biertje.

La Chouffe

Last but not least komen we aan bij de “normale” Chouffe.De reguliere La Chouffe is een ongefilterd blond biertje. Het percentage (8%) is zwaarder dan pils, maar toch is het verrassend fris. Het biertje heeft lekker wat kruiden en is zo een mooi rond speciaalbier. La Chouffe heeft een karakteristieke eigen smaak en complexiteit, wat je eigenlijk gewoon geproefd moet hebben als bierliefhebber.

Dit ronde biertje met hoog percentage passen het beste net zo ronde comfortabele spellen die juist niet al te zwaar zijn zoals Dog Lover en Cat Lady: beide luchtige kaartspellen die gebruik maken van een leuk mechanisme om kaarten te verzamelen. Zonder flauwe verwijzingen te maken naar katers, blijven we in een kattenthema: Calico is goed geschikt voor 3 of 4 spelers, maar ook erg leuk voor twee spelers onder het genot van een zwaarder biertje, omdat spelers dan rustig als een poesje maar dan wel onder een roesje kunnen puzzelen. In Cross Clues en Pandemic kunnen spelers gezamenlijk hun coöperatieve vaardigheden testen.

Nawoord

Wisten jullie dat Marcel de kabouter zelf ook enorm van spelletjes houdt? Chouffe heeft daarom ook wat eigen versies van klassieke spellen uitgebracht zoals bijvoorbeeld Chouffe Hints voor een gezellige spelletjesavond. Geen 18, geen druppel.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.