Spelletjes zijn een gezellige en vaak sociale of juist rustgevende activiteit. Een moment met vrienden of jezelf, leuke spellen en hopelijk een lekker hapje en drankje. Bordspellen en bier gaan vanwege de gepaarde gezelligheid of rust vaak goed samen. In Dice & Drinks geven wij jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. In deze editie (en ook de volgende editie!) behandelen we de bieren ontworpen door de ‘beer engineers’ bij de Alkmaarse brouwerij Moersleutel en wat bijpassende spelletjes. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate.
De brouwers van Moersleutel streven er naar om grote, gedurfde en smaakvolle bieren te brouwen. Veel van de bieren zijn daardoor karakteristiek, ruig, zwaar en met industrieel tintje. Vanwaar het industriële thema, de naam ‘moersleutel’ en de term ‘beer engineers’? Moersleutel is opgericht door vier broers die hun vader wilde verslaan met het brouwen van bier. De broers hebben allemaal een technische (engineering) achtergrond en zetten deze vaardigheden dan ook in om hun bieren te brouwen. Bij de Moersleutel ontwerpen ze naast gedurfde bieren ook innoverende technieken voor het brouwen. In totaal zullen we jullie introduceren aan wel zes verschillende bieren. In dit deel drie eigenzinnige bieren en in het volgende deel vooral naast stout ook keizerlijk.
Daily Grind (coffee stout)
De technische en ambachtelijke achtergrond is bij het opentrekken van dit biertje duidelijk aanwezig. Bij het inschenken en ruiken doet deze stout je namelijk denken aan de garage van een automonteur die aan zijn dag begint. Als creatief vakmanschap een kaars zou hebben zou deze, net als de Daily Grind, ruiken naar koffie, chocolade en een goede houtlak. Een heerlijke warme geur. Ook de smaak voelt, ondanks dat het biertje op de juiste manier is gekoeld, warm aan. De eerste smaakassociatie is een combinatie tussen espresso, chocolademelk en haagse hopjes. Niet een extreem sterke of polariserende smaak, maar wel kenmerkend. Deze stout is net als een pure chocoladereep goed bitter en tegelijkertijd zoet. Met dit oppeppende biertje kom je de dagelijkse sleur wel door.
Bij vakmanschap denken we aan de ambachtelijke draken uit het nieuwe spel Flamecraft. In dit spel bezoeken spelers lokale ambachtslieden en specialistische winkels voor de lekkerste en beste producten. De Daily Grind past met de warme smaak van koffie goed bij een vurige drakenbarista die een warme kop serveert. Koffie en bier gaan goed samen, maar een andere geschikte warme drank is uiteraard thee. We hebben weleens bier met een groene thee smaak geprobeerd en dat wist ons minder te bekoren, maar wil je een spel over warme dranken dan is Chai het perfecte gemoedelijke spel. Als spelers weer zijn opgepept door de koffie in deze stout, zijn ze scherp genoeg voor de volgende twee spelletjes. In Cuphead – Fast Rolling Dice Game proberen spelers, die zeer toepasselijk de rol van koffiekopjes en mokken aannemen, als een malle tegen de klok te dobbelen. Ook een goede detective dient scherp te zijn en koffie is zeker de beste vriend van iemand tijdens een dienst. Gelukkig bij Micro Macro geen ‘daily grind’ want deze misdaden zijn allemaal verrassend.
Macaroon Machine (coconut pastry stout)
Waarbij de Daily Grind enigszins de ‘technische ambacht’ vertegenwoordigt, vertegenwoordigt Macaroon Machine een andere ambacht. De naam van de stout geeft de drinker namelijk al het vermoeden dat zij bij een banketbakker binnen zijn gestapt en dat is geen verkeerde indruk. De Macaroon Machine heeft een bijzonder sterke kokosgeur die in eerste instantie, mede door de alcohol, zelfs doet denken aan een kokosnootrum. Daarentegen is de kokossmaak minder sterk, maar desalniettemin aanwezig en gaat gepaard met wat vanille en zelfs iets kruidigs. Deze smaakcombinatie doet ons persoonlijk weer denken aan een zoet bittertje of zelfs een (kruiden)likeur. Daarnaast heeft dit kokosnootgebakje iets rokerigs waardoor de cirkel weer rond is (namelijk de rum).
Wederom een bier met een duidelijk industrieel thema – maar het is ook een eigenzinnig en karakteristiek bier. De steampunk robot op de verpakking bevestigt het voorgaande. Bij dit eigenzinnige en karakteristieke bier passen daarom goed net zulke eigenzinnige spellen. Starship Captains en Wreck Raiders nemen allebei bekende spelmechanismes en gooien deze gevestigde smaakjes op hun kop. In beide spellen moeten spelers op zoek naar oude schatten en beschavingen waarbij een beetje steampunk niet mag ontbreken. In Starship Captains komen spelers zelfs androids tegen die qua uiterlijk wel verdacht veel weghebben van de Macaroon Machine robot. De Macaroon Machine is door de kenmerkende smaak wellicht lastig om met iedereen te delen, maar er zijn genoeg spellen die je gelukkig in je eentje kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan Palm Island waarbij je in de palm van je hand een tropisch paradijs probeert op te bouwen. Kokosnoten mogen daarbij uiteraard niet ontbreken, waardoor deze coconut pastry stout goed bij dit rustgevende spel past. Mocht je het bier toch graag willen delen: Palm Island bevat ook een alternatieve modus die je wel met twee spelers kan doen. Die kokosnoten? Die zien we ook weer terug op het tropische strand vol scheepswrakken in Wreck Raiders en zodoende is ook die cirkel weer rond.
Crank the Juice (hazy IPA)
Last but not least (voor dit deel althans): een van onze favoriete bieren. Crank the Juice is een hazy IPA die qua geur ook wel enigszins iets van een sour weg heeft. Crank the juice doet zijn naam eer aan en zodra je dit heerlijke blikje opentrekt komt een sterke geur van ananas en ander tropisch fruit de drinks tegemoet. Deze IPA is dan ook heerlijk fris en fruitig. De smaak zelf heeft naast de eerder genoemde ananas ook wel wat van papaya weg.
Deze sappige IPA staat meer dan verdiend in ons favorietenlijstje en zouden we werkelijk aan iedereen aanraden. Een spel dat we aan iedereen zouden aanraden is Point Salad. Net als Crank the Juice is dit spel heerlijk toegankelijk en fris. Voordeel: naast een salade kun je ook van groenten heerlijke sapjes maken. Tropische vruchten gaan vaak goed samen met een beetje pit. Chili Dice is een pittige variant op Yahtzee. Als je Crank the Juice nog nooit hebt gedronken, is de ontdekkingstocht de bestemming meer dan waard. De tropische vruchten kunnen spelers ook vinden tijdens een ontdekkingstocht door de tropische regenwouden in Arnak en Trek 12 Amazonië. Op deze ontdekkingstochten ontdekken ze naast de eerlijkste vruchten wellicht ook wat oude tempels en schatten. De eervolle vermelding gaat nog uit naar Juicy Fruits (niet afgebeeld): een grappig spelletje waarbij spelers de beste vruchtensapjes proberen te schenken.
Nawoord
De biertjes van moersleutel en deze spellen zijn gezamenlijk de sleutel tot succes. In het volgende deel gaan we met name in op een van de specialiteiten van Moersleutel: imperial stouts. Geen 18, geen druppel.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.