Dice & Drinks: Beschaafd blijven met Walhalla

Spelletjes zijn een prettige, vaak sociale en bijna bovennatuurlijke activiteit. Een moment met maten of jezelf, leuke spellen en hopelijk een lekker hapje en drankje. Wellicht zelfs wat nectar van de goden. Bordspellen en bier gaan om verschillende redenen goed samen. In Dice & Drinks geven wij jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen. In deze editie en ook de twee vorige edities behandelen we wat bijzondere bieren van mythische proporties van de Amsterdamse (micro)brouwer Walhalla. Overigens kun je zelf de feesthal van Walhalla bezoeken, want in Amsterdam heeft deze brouwerij een eigen proeflokaal waar je jouw favoriete bieren kunt drinken. Speelplezier is overigens net als onsterfelijke goden oneindig: speel met maten, maar drink met mate om je niet in het duivelse te begeven.   

In de eerste Walhalla editie van Dice & Drinks begaven we ons daadwerkelijk in Walhalla. Heerlijke bieren met prachtige labels met een Noords tintje. In de tweede editie reisde we af naar de Griekse oudheid, vergaarde we oosterse wijsheden en vonden we de Steen der Wijzen. Het derde deel sluiten we af om wat (deels) verloren beschavingen en religies te eren. We gaan onder andere naar de jungles van Centraal en Zuid-Amerika en ontdekken wat Azteekse artefacten en mysteries van de Maya’s gerelateerd aan donder en bliksem en we graven in het Midden-Oosten bouwwerken op van het oude Mesopotamië terwijl een sterke en duizenden jaren oude demoon ons dronken probeert te voeren. Gaan jullie mee op deze avonturen? Gelukkig zijn deze blikjes in tegenstelling tot de eerdere genoemde beschavingen, bouwwerken en schatten nog wel goed beschikbaar.

COYOPA (MOSAIC PASSION FRUIT IPA 7%)

Er is weinig informatie over Coyopa te vinden behalve dat Coyopa de god van donder en bliksem van de Maya’s is. Daarnaast is de Coyopa een sappige en fruitige IPA en dat komt omdat de brouwerij veel passievrucht aan dit bier heeft toegevoegd en gebruik heeft gemaakt van de Mosaic dryhop tijdens het brouwen. Deze exotische hop heeft van zichzelf al veel tropische aromas. Bij het uitschenken lijkt dit biertje op een combinatie tussen een appelsap en sinaasappelsap, maar heeft niet zo’n intense troebele kleur als een smoothiebiertje, maar het gebruik van passievrucht is duidelijk. Deze IPA is mooi hazy en doet qua geur een beetje denken aan dubbeldrank of Taksi: nostalgische sapjes met een exotisch karakter. Voor een IPA is het niet bitter; pas bij het einde van een slok merk je het bittertje. Dit biertje blijft wel een beetje prikkelen op de tong vanwege het zuurtje. Deze IPA is lekker tropisch en de passievrucht proef je ook goed terug. 

Door een bliksemschicht reizen we terug door de tijd en begeven we ons in tropisch regenwoud in de tijd van de Mayas. Een andere manier om terug te reizen in de tijd is met het spel Trekking Through History. Met dit spel zoek je belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis op. Ondanks dat deze gebeurtenissen beladen kunnen zijn, is dit spel een lekker luchtig tussendoortje en heeft een perfecte spelduur om dit grotere blikje weg te drinken. Gelukkig is de Coyopa net als Trekking Through History niet overweldigend en drinkt het biertje lekker weg. Bij dit exotische biertje geïnspireerd op een Maya god passen uiteraard ook exotische spellen gebaseerd op de Mayas. Deze spellen moeten net zo lekker wegspelen als dat het bier wegdrinkt dus zijn we uitgekomen op K’uh Nah (Mayan voor ‘heilig huis’) en Yu-Ca-Tan. K’uh Nah is een simpel kaartspel met een verfrissend en fruitig spelmechanisme. Met blokken (kaarten) proberen ze een tempel te bouwen, maar sommige blokken wil je liever vermijden. Spelers kunnen elkaar het leven zuur maken door bepaalde blokken te weigeren. Net zo verfrissend zuur als Coyopa. Yu-Ca-Tan, vernoemd naar yucatan een gebied in Mexico dat er belangrijk was voor de Maya beschaving, is een simpel dobbelspel dat met name gedreven wordt door geluk, maar met een biertje op is dat niet altijd erg. 

XOLOT (BLACK IPA 6,5%)

We blijven bij de bliksem en we blijven in Centraal Amerika. Xolot (of Xolotl) is een Azteekse god van van vuur en bliksem en een grote hond die als een soort van herdershond de doden naar de Azteekse onderwereld begeleide. Het schattige ‘loopvisje’ de Axolotl is naar deze god vernoemd. Xolot is tevens een black IPA van brouwerij walhalla. Een black IPA is net als andere IPA’s fruitig, zurig en bitter, maar door de gebruikte mouten te roosteren krijgt het biertje een kenmerkende gebrande/gerookte smaak en een donkere kleur. De Xolot is qua geur niet extreem fruitig, maar wel heel mooi donker. Het biertje doet qua geur een beetje denken aan gerookte rogge zoals je meer gewend bent van een stout en qua smaak voelt het enigzins rokerig in de keel. Met name aan het einde van een slokje merk je het rokerige, en dan merk je ook gelijk het bittere dat je gewend bent van een IPA. Dat bittere smaakje blijft lekker lang hangen. Niet een heel fruitig biertje, maar dus wel enigszins branderig. Past dus perfect bij een god die vuur vertegenwoordigd.

De Azteken hebben veel verloren schatten achtergelaten dus kunnen we tijdens het genot van dit biertje lekker op ontdekkingstocht gaan in Lost Cities, het zeer bekende kaartspel van Reiner Knizia. Dit smaakvolle en gelaagde biertje past ook goed bij het spel Arnak waarin meerdere bekende spelmechanismes en -elementen zijn samengevoegd tot een gelaagd spelletje. In deze combinatie tussen een worker placement en een deck builder gaan spelers de verloren ruïnes van Arnak ontdekken om schatten te vinden, artefacten en de meeste punten te verzamelen. In Super Fantasy Brawl leggen spelers elkaar het vuur aan de schenen en slaan aanvallen in als bliksem. Om het vurige karakter van het bier te temmen kunnen spelers het coöperatieve spel Fire Nation Rising, gebaseerd op de bekroonde tekenfilmserie Avatar: The Last Airbender, spelen en gezamenlijk onder het genot van een biertje de vuurnatie verslaan.

NISABA (WEST COAST IPA 6,6%)

Deze West Coast IPA heeft een fruitige en frisse geur die bij het drinken op je tong prikt, maar niet van het koolzuur! Deze IPA prikt vanwege de aangename droge bitterheid van het biertje. Deze droge en bittere smaakt doet denken aan een sterke graan en specifiek tarwesmaak en doet wel wat denken aan goed stukje brood. Die smaak is zeer toepasselijk, want Nisaba is de Babylonische godin van onder meet de graanoogst. Ik zeg, schenk dit biertje uit en pak een goed stukje zuurdesem met wat rijkelijk gekruide boter. Jammie! Maar je leest dit vanwege een pairing met een bordspel – excuses. 

Babylon was de hoofdstad van het oude Babylonische Rijk, dat zelf weer verwijst naar een van de twee afzonderlijke rijken in het Mesopotamische gebied in de oudheid: een van de oudste beschreven beschavingen. Bij het oude Babylon denken natuurlijk aan de hangende tuinen van Babylon: een van de Zeven wereldwonderen van de antieke wereld. In het spel 7 Wonders kan spelers kaarten uitwisselen om hun beschaving en wonderen op te bouwen. Ze winnen met voldoende punten, militaire kracht op technologische en/of wetenschappelijke ontwikkeling. Hopelijk wacht jouw beschaving niet hetzelfde lot als Babylon… Ook in Tapestry bouw jij aan jouw beschaving, maar in Roam ontdek je oude beschavingen die inmiddels verloren zij geraakt. Naast het thema hebben deze spellen ook gemeen dat zij alledrie niet extreem complex zijn, maar wel wat uitdagender dan spellen zoals Catan. Ook de Nisaba is qua smaak niet extreem complex, maar wel op een prettigere manier wat uitdagender. 

PAZUZU (IMPERIAL STOUT 10%)

Van de duizenden jaren oude demoon Pazuzu, een Mesopotamische demoon die je wellicht beter kent van de glansrol in de film de Exorcist, kun je verwachten dat deze je probeert te overheersen. Het is daarom ook treffend dat deze demoon wordt belichaamd doormiddel van een sterke party achtige stout met zeer sterke chocoladesmaken. Pazuzu heeft een zeer sterke chocoladesmaak met redelijk wat bitters, die voor diegene die geen liefhebbers van chocolade overheersend kunnen zijn. Liefhebbers kunnen hun geluk niet op, want de chocoladesmaak blijft best lang hangen. Met 10% is het biertje aan de zwaardere waardoor het een bier is, waar je als liefhebber lang van kunt genieten. 

De Pazuzu drink je niet vluchtig weg dus en de speelduur moet aansluiten op de spelduur. Tevens past een complex spel goed bij de complexe chocoladesmaak. Om in Mesopotamië te blijven gaan we weer eeuwenoude beschavingen opbouwen in het zeer complexe spel Dominations dat voor liefhebbers een waar genot is. Spelers kunnen er ook voor kiezen om tijdens hun spelavond meerdere spellen of meerdere potjes van hetzelfde spel te spelen. Deze spellen moeten dan wel dynamisch, gelaagd en gevarieerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Mind Bug een simpel, maar verrassend diepgaand kaartspel voor 2 spelers vol demonen en monsters of de complexere roll-and-write Paper Dungeons: mogelijk gaat in deze kerker ook nog eens een demoon schuil…

Tot slot

In dit (voorlopig) laatste deel van Dice & Drinks waar we bieren van Walhalla behandelen hebben we het erg beschaafd gehouden door wat oude beschavingen te bezoeken. Wees niet bang we komen zeker nog eens terug bij de bieren van Walhalla, maar de volgende keer zoeken we het dichter bij huis: Arnhem.