De leukste spellen voor Valentijnsdag: voor ieder wat speels!

14 februari is het weer Valentijnsdag, wanneer mensen niet alleen de liefde en verliefdheid, maar ook vriendschap en andere relaties vieren. De dag zelf is vernoemd naar meerdere heiligen met de naam (Sint) Valentijn of Valentinus, maar de dag en de gebruiken hebben verder weinig te doen met de meeste van de heiligen. Er zijn meerdere onbewezen legendes en een hiervan is dat ene Valentijn bepaalde mensen tegen de wetten van de keizer in zou trouwen. 14 februari was vermoedelijk de sterfdag van een van deze valentijntjes, namelijk Valentinus van Rome – deze dag wordt in grote delen van de wereld gevierd als de dag der geliefden. Een paar eeuwen later vieren we deze legende en de vermoedelijke sterfdag nog steeds door onze geliefden of (vooralsnog) onbeantwoorde liefdesbriefjes, hartjes, bloemen en een hoop chocolade te geven. Valentijnsdag voelt door de koopzucht en commercie soms meer als een kapitalistisch feestje dan een viering van de liefde. Tijd voor ons om ook eens misbruik te maken van deze dag door met liefde leuke spelletjes te serveren.

Veel stellen gebruiken Valentijnsdag als (extra) bijzondere date night en gaan bijvoorbeeld naar een luxe restaurant. Valentijnsdag valt natuurlijk vaak doordeweeks en zeker een dinsdag (zoals 14 februari 2023) is niet de ideale avond om tot laat uiteten te gaan. Gelukkig kun je een date night ook heel goed thuis vieren. Bijvoorbeeld met wat leuke spellen om jullie liefde te vieren, want ook voor Valentijnsdag is er voor ieder wat speels. Welke spellen raden wij aan om op deze bijzondere dag met je geliefde, vlam, crush of platonische vriend(in) te spelen?

Love Letter is een simpel kaartspelletje waarbij spelers het hart van de prinses voor zich willen winnen met een zeer speciale liefdesbrief. Maar die brief komt niet zomaar bij de prinses terecht! Je moet proberen om via haar hofhouding en mede-royals de brief bij de prinses terecht te laten komen. Ieder beurt trekt een speler een kaart en speelt 1 van de 2 kaarten op hand. Elk personage (kaart) heeft bijzondere effecten waardoor spelers kunnen winnen of verliezen. Love Letter is een leuk en snel spel wat ideaal is voor tussendoor of langer, zowel thuis als op vakantie. Verder is het thema erg aandoenlijk, perfect voor Valentijnsdag, en zijn de regels eenvoudig. Ga je toch uit(eten) of drinken tijdens Valentijnsdag? Love Letter neem je eenvoudig met je mee – net als een (liefdes)brief. 

In Fog of Love nemen de spelers de rol van fictieve geliefden aan. Spelers kiezen een scenario en bouwen op basis van wat eigenschappen een personage. Fog of Love is niet enkel een spel, maar vooral een rollenspellenervaring waarbij spelers gezamenlijk voor dilemmas en situaties komen te staan. Ze dienen dilemmas en situaties vanuit het perspectief van hun fictieve personage te benaderen. Fog of Love is een unieke ervaring, die lang niet voor iedereen is weggelegd, maar door in de huid te kruipen van hun personages leren spelers wellicht ook wat over elkaar en hun non-fictieve relatie. Daniel raadt koppels dan ook van harte aan om deze eigenzinnige titel een kans te geven.

Patchwork is een klassiek twee speler spel met een heerlijk poezelig en comfortabel thema. In de doos schuilt echter een venijnige interactieve confrontatie waarbij spelers lapjes stof verzamelen om een lappendeken te maken. Patchwork blijft een van de betere en simpelere twee speler spellen en is perfect voor stellen die niet vies zijn van een beetje competitie en confrontatie. Hou je van nog meer gepuzzel? Rick raadt je aan om Nova Luna te spelen van Uwe Rosenburg, hetzelfde brein achter Patchwork. Hoewel je Nova Luna met vier spelers kunt spelen is het aan te raden om dit spel vooral met twee spelers te doen. Rick omschrijft dit spel ook als Patchwork met een kleurenpuzzel voor een extra uitdaging. 

Onze treinliefhebber en Casanova, Christiaan, speelt ook op Valentijnsdag graag met treintjes. Ticket to Ride is terecht een klassieker die geen introductie behoeft en in dit comfortabele spelletje kunnen spelers heerlijk en gemoedelijk treinroutes bij elkaar verzamelen. Voor een duet aan spelers zijn de Nordics editie en de Ticket to Ride stedentripjes aan te raden, omdat twee spelers daarbij meer interactie hebben. 

Codenames Duet (niet afgebeeld) wordt je aangeraden door Stefan. Deze versie van het bekende Codenames speciaal voor twee spelers is lekker coöperatief en heeft een alles-of-niets-aanpak. Als niemand het verpest, win je allebei glansrijk en heb je een hele leuke dag/avond. Maar als er eentje helemaal mis zit, kan dat chagrijnige gevoelens opwekken. Net als bij een relatie moet je soms een beetje risico nemen bij dit spel.

Wil je elkaar graag traditioneel bloemen cadeau geven op Valentijnsdag? Met het bloemschikspel Tussie Mussie en het kaartspel Flourish geven spelers elkaar bloemen om setjes te maken en punten te scoren. Beide spellen zijn heerlijk comfortabel, poezelig en perfect voor een rustige avond. Tussie Mussie kun je net zoals Love Letter ook gemakkelijk meenemen op de date. 

Zoals jullie hierboven kunnen lezen is er ook op Valentijnsdag genoeg te spelen, want vergeet niet: er is altijd voor ieder wat speels!