Dice & Drinks: Spelen, drinken en glorie in Walhalla

Spelletjes zijn een prettige, vaak sociale en soms een goddelijke activiteit. Een moment met maten of jezelf, leuke spellen en hopelijk een lekker hapje en drankje. Wellicht zelfs wat nectar van de goden. Bordspellen en bier gaan om verschillende redenen goed samen. In Dice & Drinks geven wij jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. In deze editie en ook twee opvolgende edities behandelen we wat bijzondere bieren van mythische proporties van de Amsterdamse (micro)brouwer Walhalla. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate.

De vaste lezer is ongetwijfeld niet onbekend met onze (of eigenlijk Daniël’s) voorliefde voor mythologieën en met name de Griekse en Noorse varianten. In De Themareeks (wees niet bang er staan meerdere artikelen op de planning!) behandelde hij in twee delen spellen met de Noorse mythologie als thema. Daniël is overigens niet de enige sterfelijke op deze aardkloot die fan is van mythes en legendes. Zo ook de brouwers van Walhalla. Deze Amsterdamse brouwerij brouwt namelijk allerlei verschillende soorten bieren geïnspireerd op mythologieën en legenden van over de hele wereld van allerlei verschillende culturen. Zijn deze brouwers dan ook antropoloog of historicus? Niet officieel in ieder geval. Walhalla is in 2016 opgericht door Aart van Bergen die na zijn carrière als jazzmuzikant, naar eigen zeggen, bezoek kreeg van de goden. Deze goden gaven hem de taak Walhalla te beginnen om nectar, elixers en ambrosia voor de mensheid te brouwen. 

Aart, samen met mede-eigenaar Paul en de andere vakmensen van Walhalla brouwen inmiddels de lievelingsbieren van de goden en hebben zelfs een eigen proeflokaal die wij binnenkort zeker eens gaan bezoeken. Het doel van Walhalla is om bieren te brouwen die krachtig, spannend en dorstlessend zijn en dat is ze gelukt. Ze hebben, onder meer, veel fruitige IPA’s (jammie!), maar ook stouts, weizens en gelimiteerde winterbrouwsels. Iedereen heeft een favoriete god, maar er is dus ook voldoende keuze om een favoriet biertje te vinden. Op de bieren van Walhalla schitteren ook prachtige kleurrijke en artistieke illustraties en interpretaties van onder andere monsters, goden, helden en voorwerpen uit de verschillen volksverhalen, mythes en legendes. Deze blikken zijn prachtig om naar te kijken, maar ook nog eens zeer aangenaam om te drinken. Na het legen van het blik is het bijna zonde om deze te recyclen. 

In deze eerste Walhalla editie van Dice & Drinks begeven we ons daadwerkelijk in Walhalla. En ook Asgaard. En Midgaard! Misschien varen we zelfs nog richting IJsland! We trappen deze reeks namelijk af met wat biertjes geïnspireerd op de Noordse mythologie en uiteraard hebben we voldoende bijpassende spellen voor jullie gevonden. 

WALHALLA NJORD (HAZY PALE ALE 5%)

Njord is een minder bekende god uit de Noordse mythologie. Njord hoort bij de Wanen (Vanir). Deze groep aan goden is ietwat vredelievender en meer bedreven met de natuur dan de Asen (Aesir/Asgardians) zoals Odin. Njord is de god van de kuststreken, zeilkunst en zeevaart. Veel zeevaarders en ontdekkingsreizigers hebben waarschijnlijk een offerande gebracht aan deze god voor een veilige overtocht. Deze hazy pale ale oogt door het troebele gelijk uitnodigend. Dit biertje is heerlijk fris, wel beetje zuur, maar minder bitter in tegenstelling veel andere pale ales. Door het lichtbittere en frisse geeft het een beetje een tonic achtige vibe. Bitter lemon zonder de bitterheid van de lemon? Wij denken dat de zeevaarders die Njord begeleid deze dorstlesser wel zouden waarderen op hun lange vaartochten. 

In de spellen Rovers van de Noordzee nemen spelers de rol aan van vikingen op een plundertocht. Niet elke viking zal een veilige overtocht maken, maar gelukkig zullen ze dan wel Walhalla bereiken. Rovers is een relatief eenvoudige worker placement met een twist. Elke keer als een speler een ‘werker’ plaatst, krijgen ze er een werker voor terug die zij in later beurten kunnen inzetten. Net als Njord is het spel uitnodigend voor nieuwkomers. Ook in het asymmetrische spel Ahoy staat zeevaart centraal. Elke speler neemt de rol aan van een stereotype zeevaarder op de zeven zeeën. Als smokkelaar, plunderaars en rebellen hijsen zij de zeilen en trekken zij op verkenningstocht op zee. Op het doosje van Herloff pronkt een zogeheten vegvísir. Dit magische symbool uit IJsland bracht voorspoed tijdens ruw weer en zorgde ervoor dat reizigers hun weg terug zouden vinden. Het spel is een eenvoudig en uitnodigend slagenspel voor twee spelers met een toepasselijk thema (Vikingen!). 

LOKI (GOLDEN IPA 5,5%)

Loki, ’the god that everybody loves to hate’. Deze onruststoker, charmeur en genderfluïde gedaanteverwisselaar wordt ook wel omschreven als de god van de ondeugd, leugens en chaos. Als zoon van de reuzin Laufey nam Loki altijd al een unieke plaats in binnen het Noordse equivalent van het Pantheon van de Asen. In het Pantheon van Brouwerij Walhalla is Loki een relatief lichte golden IPA. Als je dit prachtige blikje, waar Loki op het label verlangend naar je lonkt,  opentrekt en het bier uitschenkt en je voor het eerste naar het uitgeschonken biertje ruikt, lijkt het alsof je een blikje perziken of ananas opentrekt. Het ruikt zoet, fruitig en lichtelijk zuur. De Loki is gewoon een goede en lichte IPA die in tegenstelling tot de chaotische God aardig in balans is, maar misschien is chaos wel de perfecte balans… Het biertje is fris, prettig bitter en heeft een aangenaam zuurtje. Het gevoel op je tong is fluweelzacht zoals je van een echte verleider mag verwachten. 

Welke soort spellen zouden Loki bekoren en welke spellen passen bij zijn bier? Er zijn voldoende zware en complexe spellen met Vikingen te vinden, maar dit biertje is licht. Gelukkig zijn er ook voldoende spellen die qua complexiteit perfect passen bij deze gouden IPA. Iets sterker dan Njord, maar nog erg benaderbaar. Denk bijvoorbeeld aan het klassieke slagenspel Wizard. Net als bij Herrlof gaan spelers in dit spel gokken hoeveel slagen zij denken te winnen. In tegenstelling tot Herrlof is Wizard speelbaar voor grotere groepen. Er is genoeg ruimte voor bluf en deceptie en ook chaos doordat spelers het spel met specifieke kaarten naar hun hand kunnen zetten en zich een beetje als Loki kunnen voordoen. Loki had in de vele verhalen genoeg aanvaringen met de verschillende dwergen uit de dwergenwereld Nidavellir. Meer dan eens wist hij wapens en artefacten te ontfutselen van deze meestersmeden. In De Dwergen van Nidavellir gaan de spelers een leger aan dwergen sparen om de vervloekte draak Fafnir te verslaan. In het inmiddels klassiek area control spel Blood Rage heeft iedere speler de controle over een clan van vikingen. In aanloop naar Ragnarok, het einde van de wereld waar Loki ene grote rol speelt, breekt de pleuris uit en spelers proberen zoveel mogelijk te plunderen en te vechten om glorie te verdienen. Door te sterven in de strijd belanden onze strijders in Walhalla voor wat extra punten en met de Loki-kaarten kunnen spelers door bedrog en deceptie de andere spelers op het verkeerde been zetten voor wat extra glorie. 

MIST (WEIZEN 5,5%) 

Mist is een van de walkuren uit de Noordse mythologie. De walkuren beïnvloeden onder meer wie er daadwerkelijk zal sterven in de strijd. Ze kiezen uit de helft van de strijders die in hun spreekwoordelijke harnas zijn gestorven en brengen deze uitverkorenen naar Odins feestzaal van de gesneuvelden, Walhalla. Daar, wanneer deze einherjar (de strijders die het recht hebben verworven om Walhalla te breiden) zich niet voorbereiden op de gebeurtenissen van de doemsdag Ragnarok, brengen de walkuren hen drinken. De geur van het biertje Mist doet ons denken aan tarwe, maar specifiek de oogst daarvan. Een verse agrarische geur. Het biertje is redelijk helder voor een Weizen en qua smaak, naast de typische gegiste tarwe, heeft het wel wat van honing weg, waardoor dit zowel een comfortabele warme en frisse Weizen tegelijkertijd is. 

Bij dit spel passen snelle en lichtere spellen waarbij spelers ten strijde trekken. Denk bijvoorbeeld aan het tegellegspel Blood of the Northmen waarbij spelers door tegels te plaatsen a la Carcassone hun legers op het veld plaatsen en andere acties verrichten. Unmatched draait volledig om het uitvechten van een strijd tussen en selectie aan helden. Kies onder meer helden uit bekende legendes. In Götter Dämmerung, geïnspireerd op het gelijknamige laatste deel van Wagners epische vierdelige opera, nemen de spelers in het geheim een rol aan van een van de hoofdrolspelers van deze eerder genoemde opera. Walkuren spelen in de opera en in dit spel ene belangrijke rol. Dit spel kun je goed vergelijken met het spel Weerwolven maar dan moet een duidelijke twist. Beetle to the Bubble is een heerijk en luchtig spel. Warm en fris net als het bier. Probeer jouw kevers als eerste naar de nectarbar te begeleiden vergelijkbaar met een walkure die een gesneuvelde naar Walhalla brengt. Wist je overigens dat de walkuren ook een belangrijke rol spelen in Rovers van de Noordzee?

HEIMDALL (IMPERIAL RYE BOCK 8,5%)

De zwaarste jongen van dit stel moet natuurlijk Heimdall zijn. Heimdall is een god die, als een soort van uitsmijter van Walhalla, de wacht houdt voor (kwaadaardige) indringers en Ragnarok. Van Heimdall wordt gezegd dat hij voorkennis en scherpe zintuigen bezit, in het bijzonder gezichts- en gehoorvermogen: waardoor hij de toekomstige handelingen kan voorspellen en veel geheimen weet als een soort van master of whispers van Asgaard. Deze god zou ook oorsprong zijn van de sociale klassen onder de mensen. Het biertje dan? Het is niet te zoet voor een bock. Door de rogge is het een qua smaak en geur een duidelijke combinatie tussen een bock en een stout. Je proeft ook zeer duidelijk rogge die in dit bietje verwerkt zit goed terug. Daarnaast heeft het biertje een rokerig chocolade mout. Daarnaast smaakt het biertje naar prettig zoete rozijnen waardoor dit sterkere bier perfect past bij het najaar. 

Bij Heimdall passen wat zwaardere spellen en spellen waarbij spelers het handelen van andere spelers proberen te voorspellen. Denk hierbij aan The Mind of Paranormale Detectives waarbij spelers zonder te communiceren hints en handelingen aan elkaar duidelijk proberen te maken. Net als Heimdall zullen ze elkaars gedachten moeten leren lezen. In het zwaardere Vikingspel Valda, gemaakt door twee Belgische broers, proberen spelers ongemerkt in Walhalla te komen en de sociale ladder te beklimmen door glorie te verdienen. Heimdall speelt als een van de goden in dit spel een prominente rol. A War of Whispers is een spel waarbij spelers de uitkomst van oorlogen tussen verschillende koninkrijken proberen te beïnvloeden voor een eigen gewin als een heuse master of whispers. Dit complexere spel vergt het nodige denkwerk en is perfect om te spelen tijdens een lange winteravond met een comfortabel donker bier. 

Tot slot

Met deze bieren en spellen kunnen jullie voor eeuwig drinken, spelen en glorie behalen in de eeuwige hallen van Walhalla! Geen 18, geen druppel.  

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.