Dice & Drinks: Ambrosia, vermaak en elixer voor de goden met Walhalla

Spelletjes zijn een prettige, vaak sociale en altijd goddelijke activiteit. Een moment met maten of jezelf, leuke spellen en hopelijk een lekker hapje en drankje. Wellicht zelfs wat nectar van de goden. Bordspellen en bier gaan om verschillende redenen goed samen. In Dice & Drinks geven wij jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen. In deze editie en ook twee andere edities behandelen we wat bijzondere bieren van mythische proporties van de Amsterdamse (micro)brouwer Walhalla. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate om een goddelijke tijd te hebben. 

De Amsterdamse Walhalla brouwerij brouwt allerlei verschillende soorten bieren geïnspireerd op mythologieën en legenden van over de hele wereld van allerlei verschillende culturen. Walhalla is in 2016 opgericht door Aart van Bergen die na zijn carrière als jazzmuzikant, naar eigen zeggen, bezoek kreeg van de goden. Deze goden gaven hem de taak Walhalla te beginnen om nectar, elixers en ambrosia voor de mensheid te brouwen. Overigens kun je zelf de feesthal van Walhalla bezoeken, want in Amsterdam heeft deze brouwerij een eigen proeflokaal waar je jouw favoriete bieren kunt drinken.

In de eerste Walhalla editie van Dice & Drinks begaven we ons daadwerkelijk in Walhalla. Heerlijke bieren met prachtige labels met een Noords tintje. Naar welke uithoeken van de wereld en geschiedenis begeven we ons nu? Voor velen is de oudheid in veel opzichten het hoogtepunt van de menselijke beschaving. Toga’s, filosofie, onbegrensde liefde, gebronsde goden en het ontstaan van ambrosia: nectar van de goden. Naast wat Griekse goden gaan we in deze editie ook wat lieflijke alchemie bedrijven en maken we zelfs nog een uitstapje naar het verre oosten. Gaan jullie mee op reis? Gelukkig zijn deze blikjes binnen handbereik

ZEUS (DOUBLE IPA 8,0%)

Zeus is de eindbaas van de berg Olympus. Als enige werd deze zoon van Kronos niet opgepeuzeld door zijn vader. Zeus red zijn broers en zussen uit de maag Kronos en mag zich hierna de oudste noemen. Deze allemansvriend, althans ligt eraan aan wie je dit vraagt, begeeft zich graag tussen zijn onderdanen. Niks is te gek voor Zeus, maar deze gebronsde god met een kort lintje is sterk van smaak. Net als deze zwaardere Double IPA. Dit biertje is niet overweldigend fruitig of zuur als een reguliere double IPA, maar wel verrassend fris en tropisch en ondanks het zwaardere percentage redelijk licht, luchtig en zoet en hierdoor makkelijk doordrinkbaar. Dit biertje heeft een rijk aroma. Net als Zeus is het een allemansvriend. Ambrosia is het Griekse woord voor voedsel en drinken voor de goden en in verkeerde vertalingen wordt weleens gewezen op honing. Heel toepasselijk zit er ook een hint van honing in deze double IPA. 

Met dit biertje begeef jij je in het oude Griekenland. Het is tijd om een toga aan te trekken en net als Zeus invloed uit te oefenen op de bevolking van Hellas. Sticht een stadstaat in Khora, bouw de mooiste bouwwerken voor twee spelers in 7 Wonders Duel (het kleine broertje van 7 Wonders) en probeer coöperatief het mythologische figuur the raden in Similo Myth. Wat hebben deze spellen gemeen? Ze zijn lekker uitdagend, maar niet te overweldigend: net als Zeus. Niet afgebeeld is het briljante twee speler spel, 300: Earth & Water, in dit spel proberen een groep Spartanen (en andere Grieken) een binnenvallend leger aan Perzen tegen te houden. Hoewel dit spel qua thema wellicht beter bij Ares of Athena past, misgaat het ook niet om de zegening van Zeus te verkrijgen.

DAEMON #17 CERBERUS (TRIPLE IPA 10%)

Kerberos (Cerberus) is het schoothondje van Hades en bewaakt de onderwereld om ervoor te zorgen dat niemand de onderwereld betreedt of verlaat. Cerberus doet zijn best, maar slaagt niet altijd in zijn taak. Zo laat Herakles hem een keertje uit zondereerst Hades te vragen. Net als de doggo is dit biertje lekker intens. Deze triple IPA is rigoureus gefermenteerd en ruikt hierdoor erg fris. Als je het blikje opentrekt trekt dat geluid de aandacht. De Cerberus is vrij bubbelig op de tong en intens van smaak. Er zit een flink bittertje aan dit biertje. Het topgevel: zoet van voren en bitter van achteren. 

Welke spellen passen bij deze driehoofdige hond? In Legends of Hellas nemen de spelers de rol aan van Griekse helden. Deze helden moeten gezamenlijk meerdere monsters verslaan net als Herakles tijdens een van zijn taken. Dit kleine spelletje neem je gemakkelijk mee naar je favoriete bar of onderweg naar de onderwereld. Ook Skulls of Sedlec neem je gemakkelijk met je mee. Dit spel met 18 kaarten, waarbij spelers een graftombe samenstellen, kun je vrijwel overal spelen. Een belangrijk personage uit de Griekse mythologie die de onderwereld als vakantieoptrekje gebruikt is Persephone. Persephone wordt ontvoerd door Hades en haar moeder Demeter, de god van de landbouw, wordt zo verdrietig dat het weer slechter en kouder wordt en de oogst mislukt. Perspehone keert na een slinkse deal gedeeltelijk terug, maar spendeert de helft van het jaar in de onderwereld: de oorsprong van de seizoenen. In Everdell spelen de seizoenen een belangrijke rol en met ale uitbreidingen en de big box heb je een complex spel voor een complex biertje dat ieder seizoen gedronken kan worden. 

ELIXER (NEW ENGLAND IPA 6,0%)

Het (levens)elixer is, vaak, een drankje met allerlei magische en geneeskundige krachten en eigenschappen. Binnen de alchemie was elixer ook een andere naam voor de steen der wijzen: een magisch object dat eeuwige leven en rijkdom schonk. Deze New England IPA met dezelfde naam komt niet uit Engeland, maar wordt gewoon gebrouwen in ons koude kikkerlandje. Na lang brouwen kwamen de alchemisten van Walhalla met deze formule voor een lekkere IPA. Dit biertje is lekker fris, maar niet zuur, maar prettig bitter. Qua smaak een beetje alles-in-een van wat je verwacht van een IPA. Lekker luchtig. Rijk, vol van smaak en aroma. Het blik der wijzen?

Net als bij het Elixer kun je in de volgende spellen lekker brouwen. Kwakzalvers van Kakelenburg en Elixer Mixer zijn heerlijke luchtige en thematische bijpassende spellen met een bitter randje: stel je geluk daarom niet teveel op de proef. In Deal with the Devil staat alchemie ook centraal. In dit spel is een speler de duivel en de andere spelers maken mogelijk net als de alchemist Faust een verkeerde deal. Dit spel duurt aardig lang en is daarom perfect voor een avondje vol vriendschap, spellen en een overheerlijke Elixer. 

IZANAMI (SORACHI ACE STOUT 7,8%)

We begeven ons in het verre oosten. We reizen af naar Japan, het keizerrijk van de zon. Izanami (no-Mikoto) is een kami uit het shintoïsme. Deze Japanse godin staat voor creatie, maar ook de dood. Deze stout wordt gebrouwen met een Japanse hop en geroosterde malt. Door het roosteren krijgt deze stour een heerlijk rookgeur en ene kenmerkende (zoet)houtsmaak en een smaak van kokosnoot. Dit bier heeft voor zijn soort een redelijk koolzuurpercentage. Qua nasmaak is het bier niet zo heel uitgesproken. 

Deze stout heeft geen extreem hoog alcoholpercentage en daarom perfect bij wat minder complexe spellen met Japans tintje zoals het eenvoudige kaartspel Gasha, het spannende dobbelspel Age of War en het coöperatieve spel Yokai. Wil je een wat zwaarder spel dan kun je de strijd aangaan met wat Japanse goden in Rising Sun of je begeven in de wereld van de traditionele Japanse ambachten in Iki. 

Tot slot

Ook in dit tweede deel over bieren van Walhalla begeven we ons tussen de goden, dronken we ambrosia en elixer. Walhalla heeft nog wat andere spellen met een Grieks tintje. Bijvoorbeeld Apollo een unieke pils. Tevens heeft HOT recentelijk het simpele 4X-geïnspireerde spel Orichalcum uitgegeven. Deze twee gaan hand in hand, maar zullen we in een Dice & Drinks special behandelen.

In het volgende en laatste deel van dit (voorlopige) drieluik over Walhalla gaan we eerst nog verder terug in de tijd en reizen we daarnaast ook af naar Centraal en Zuid-Amerika. Stay tuned en vergeet niet: geen 18, geen druppel. 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.