Dice & Drinks: Les je dorst met Durs en speel een spel

Moije nauw wat drinke? Of je iets te drinken lust, maar dan in het plat Arnhems. Of eerder: Ernèms. In het Ernèms (of Ernums of Errenums, je snapt het wel…) strek je klanken uit (melk wordt melluk) en hussel je klinkers door elkaar (je hebt geen hart, maar een hert) of een combinatie daarvan (je gaat niet naar de markt maar naar de merrukt). In Arnhem speel je dan ook niet een kaartspelletje, maar je gaat een putje kerte. Ook in Arnhem zijn spelletjes een geliefde en vaak sociale activiteit en ook van een potje bier wordt volop genoten in een van de vele kroegen en cafe’s die Arnhem rijk is. 

In Dice & Drinks geven wij jullie de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. In deze editie behandelen we de (inmiddels) typisch Arnhemse bieren gebrouwen door de dorstlessende brouwers met een Ernèmshert van Durs. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate en vergeet niet: geen 18? Geen druppel. 

Als je wat wilt weten over Brouwerij Durs moije effe luustere, want dan vertellen we wat meer. Durs werd opgericht door ras-Arnhemmers Maarten de Keijzer en Christian Hageraats en al gauw kon Sophia (voorheen brouwde zij overheerlijke bieren voor het Openluchtmuseum in, uiteraard, Arnhem) de eerste bieren voor Durs brouwen. Inmiddels heeft Durs meerdere brouwers en verschillende bieren in hun gamma en zit hun brouwerij en proeflokaal in hartje Klarendal (een wijk in Arnhem). In deze (en de volgende) editie van Dice & Drinks gaan we onze durs lessen met een aantal typische Arnhemse bieren en zoeken wij hier wat bijpassende spellen bij. 

DIKKE PRINS (STERK BLOND 8,5%)

Iedere voetbalfan is vast bekend met de dikke prins uit Arnhem. We bedoelen dan niet gelijk dit bier, maar wel diens naamgever: Theo Janssen, een rasechte Arnhemse cultheld en voormalig profvoetballer. Theo voetbalde onder meer voor Ajax en FC Twente, waar hij overigens met beide clubs landskampioen werd, en uiteraard voor de Arnhemse club Vitesse. Theo weet naast goals ook adtjes te scoren en is een graag geziene gast in (Arnhemse) cafeetjes. Durs brouwde een bier gebaseerd op de voorkeuren van Theo en door deze samenwerking ontstond Dikke Prins: sterk blond net als de naamgever. Dikke Prins is een blond biertje met een zwaarder karakter (zowel in smaak als promillage). Het bier is fris, fruitig en stoer door de tonen van citrus en koriander. Heerlijk voor het einde van een lange zonnige dag samen met een vette, gefrituurde hap.

Voor de Dikke Prins kan een voetbalspelletje niet ontbreken. Samen met je maten kun je op het terras het WK-naspelen met Rollarama: World Football. Dit is een push your luck behendigheidsspelletje waarbij spelers hun teams en dobbelstenen inzetten om het WK te winnen. Gelijkspel? Dan gaan spelers over naar strafschoppenserie en proberen ze foutloos balletjes in het net van hun tegenspelers te schieten met hun “hand of god” (een tik met de vingers). Rollarama is een zeer luchtig spel met weinig regels, dus drink gerust meerdere prinsjes. Je zal het spel blijven begrijpen, maar je behendigheid wordt ongetwijfeld minder… Een stoer bier heeft ook een stoer spel nodig. In Hijacked proberen jij en de andere spelers een vliegtuigkaping te beëindigen. Genoeg stoere mensen met stoere tatoeages in dit spel! Met It’s A Wonderful Kingdom proberen spelers als een luie vorst hun koninkrijk te verbeteren door kaarten te verzamelen en de andere spelers door te bluffen en te bedriegen te slim af te zijn.

ERNEMS MOKKEL (SAISON 5.7%)

Dit pittige, charmante, speelse en eigenzinnige biertje biedt tevens de perfecte omschrijving van Arnhemse meisjes. Dat zijn overigens ook lekkere koekjes uit deze prachtige stad. Ernems Mokkel is gebrouwen door vijf vrouwen uit Arnhem die door deze samenwerking een zeer interessant biertje wisten te maken. Deze vrouwen weten van brouwen. Dit is een droog en pittig biertje mede door het Szechuan-pepertje die lekker prikkelt op je tong. Deze saison voelt alsof je op de Korenmarkt, aan het einde van een avondje stappen, geniet van een frispittige, blonde schone in een bijpassende goede sfeer met een troebele visie en smaak. Het Ernems Mokkels is een heerlijk einde van je avond. 

Ook in het spel Spire’s End staat een pittige dame centraal: Hildegard. Ga op dit eigenzinnige avontuur samen met een eigenzinnig biertje. Een andere eigenzinnig spel is Dive waarbij spelers letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe nemen. Spelers proberen te ontdekken hoe ver ze kunnen duiken door een stapel doorzichtige kaarten op basis van de illustraties op deze kaarten. Een zeer uniek spel, pittig uitdagend maar ondanks alles gemoedelijk en rustgevend om een rustige spelletjesavond mee af te sluiten. Voor sommige spelers moet de avond eindigen met een hoogtepunt: met een feestje. In Disc Cover gaat spelers gezamenlijk albumcovers bij muziek zoeken. Zet je foute playlist maar op en ga maar dansen op de bar! 

DAKHAAS (BLOND 6,5%)

Als je echt veel honger hebt, dan eet je een dakhaas: een kat. Vroeger, in tijden van honger, werd er nog weleens een kat van dak geschoten en geserveerd als feestmaal in barre tijden. Het heeft naar zeggen wat weg van stedelijk wild… De Dakhaas, speels en eigenwijs zoals katten betaamd, is een blond biertje en is eigenlijk precies wat je van een blond biertje verwacht. Een lichtzoete smaak, hinten van honing en vlierbloesem. Dit bier is perfect voor het terras en een stoofpotje gemaakt van kat. 

Er zijn genoeg spellen met een kattenthema, dus het is makkelijk om het bier enkel op thema te pairen. Gelukkig zijn er zoveel kattenspellen, dat we op meerdere elementen de pairing kunnen maken. Cat Lady is een eenvoudig en kittig kaartspelletje waarbij spelers katten en toebehoren verzamelen. Het spel is makkelijk te spelen op een zonnig en, hopelijk, windstil terras. Trek dit spel, samen met een Dakhaas, uit de kast zodra je die eerste zomerzonnestralen ziet. Als echte katten kunnen spelers op vissen jagen in Dice Fishing. Ook dit lichte en eigenwijze spel kunnen spellers makkelijk spelen op een Arnhems terrasje. Door te bieden en werpen met dobbelstenen proberen spelers het (on)geluk te tarten en vissen te vangen. Om een vis binnen te hengelen, moet je de juiste worp maken, maar als je teveel dobbelstenen biedt gaat een andere kat er mogelijk met jouw vette vis vandoor… Een ander lichtzoet (bijna mierzoet) en poezelig spel is Calico. Net als de Dakhaas is Calico niet complex of zwaar en dus geschikt voor bijna iedereen.

Tot slot

Met de biertjes van Durs en deze spellen weten wij onze dorst wel te lessen. In de volgende editie behandelen we nog meer dorstlessers! 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.