Dice & Drinks: Het seizoen van DAVO en spelletjes

Spelletjes zijn een prettige en vaak sociale activiteit net als de feestdagen. Bij de feestdagen komen mensen samen en wordt er een hoop gedronken, gegeten en gelukkig ook afgespeeld. In Dice & Drinks geven wij jullie de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. In deze editie behandelen we de bieren ontworpen door de drankliefhebbers uit Deventer van brouwerij DAVO en wat bijpassende spelletjes. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate. 

DAVO is ook bekend vanwege hun proeflokalen die je kunt vinden op meerdere plekken in het oosten van het land. Arnhem? Zwolle? Twello? Deventer? Geen probleem. In al deze plaatsen kun je genieten van DAVO vers van de tap. En die bieren zet DAVO niet zomaar op de tap (of in een fles). DAVO heeft namelijk voor hun bieren de Three-Pint-regel opgesteld. Volgens dit interne reglement moet de drinker het biertje na drie pints nog steeds lekker vinden. DAVO geeft daarom ook zelf aan dat ze geen ‘gekke’ bieren met te eigenzinnige smaken en methodes brouwen. Geen enorme zware of eigenzinnig uitgesproken bieren, maar goed doordrinkbare bieren die iedereen bekoren.

Van DAVO mochten we een thuisproeverij met seizoensbieren testen. Het leuke aan de thuisproeverij boxen van DAVO is dat de box een pamflet met links naar verschillend videomateriaal bevat. In deze korte filmpjes neemt de meesterbrouwer de proevers aan de hand mee langs de verschillende bieren. Hierdoor krijgt de drinker de nodige achtergrond en uitleg waardoor drinken bijna een educatieve ervaring is. Welke spellen passen goed bij deze seizoensbieren (die overigens wat ons betreft niet seizoensgebonden zijn)? 

DAVO Caféracer (Friendly blond 5,8%)

Brouwerij DAVO noemt de Caféracer ook wel hun huisbier. Dit bier was namelijk het eerste bier dat uit de tank kwam toen DAVO hun eerste brouwcafé/proeflokaal in 2016 opende. Dat dit bier nooit meer van de tap is verdwenen, is met een goede reden. Dit bier bevalt namelijk eigenlijk iedereen. Deze Friendly Blonde heeft een mooie lichte hazy look nadat het in een glas is uitgeschonken. Dit blondje is niet alleen vriendelijk, maar heeft tevens aan aangenaam, lichtzoetig zuurtje. Qua smaak is het geen overdreven uitgesproken smaak, want het is niet voor niets een allemansvriendje. Deze prettige dorstlesser is niet al te sterk, maar lekker koolzuurhoudend, in die zin dat je de belletjes lekker op je tong voelt dansen tijdens het drinken. Dit frisse blonde biertje drinkt heerlijk en makkelijk weg en is perfect geschikt voor meerdere omstandigheden en ook seizoenen. Dit biertje kun je goed drinken bij een informele (kerst)borrel tijdens, maar ook op een lenteterrasje in een zachte temperatuur.

Bij de Caféracer denk je natuurlijk gelijk aan klassieke racespellen zoals Formula D en misschien nog wel meer aan Flamme Rouge. Beide spellen staan niet afgebeeld, maar verdienen een eervolle vermelding. De Caféracer is als een frisse dorstlesser vast heerlijk na een rondje wielrennen. Voor de vaste stamgasten, zoals de Caféracer zelf, kan een spel gebaseerd op deze barbezoekers niet ontbreken. Voor Stier Zoekt Bier is de Caféracer een passend biertje. Daarnaast gaat de Caféracer goed samen met spellen die eigenlijk iedereen wel kan bekoren, zoals Splendor Duel, Hidden Leaders en Disc Cover. Deze spellen zijn over het algemeen, net als deze vriendelijke blondine, allemansvriendjes die iedereen aardig vindt. Splendor Duel is een heerlijke, rustgevende en interactief puzzelduel tussen twee spelers. Hidden Leaders is een race naar de troon, waarbij spelers moeten bluffen om hun stam te laten winnen. Disc Cover is een spel, erg leuk voor grotere groepen, waarbij de spelers punten verdienen door muziek en album covers te matchen. Geen bestaande albumcovers, want Disc Cover is een associatief spel. Het is een soort muzikale variant op Dixit. Op basis van het (groeps)gevoel bij de muziek en de covers maken spelers hun keuzes. Net als de Caféracer is ook Disc Cover een grote hit en perfect als partyspel onder het genot van een lekker biertje. 

Arkto (Stout 6,5%)

Arktos is onder meer een Griekse benaming voor beren. DAVO omschrijft het bier zelf als beestachtig lekker en op het label van dit gitzwarte bier pronkt dan ook een trotse beer. Deze donkere stout is een limited edition winterspecial van DAVO, speciaal ontwikkeld voor een pakket. Door het uitschenken kom je gelijk in de kerstsferen (en eigenlijk kers-sferen) terecht. Nadat het bier je glas raakt, ervaar je de typische kerstaroma’s zoals kaneel en zoethout. Voor een stout is het bier verrassend licht. Arkto heeft, zoals door DAVO geadverteerd, een vleugje kers en volgens ons zelfs een hint van bessen. Ondanks de fruitige afdronk is het bier niet zuur en vooral zoetig. Het zou ons niks verbazen als iemand dit bier in een kerstdessert weet te verwerken. 

Deze stout van van DAVO brengt een kerstgevoel bij de drinker naar boven. We zouden daarom ook geneigd om jullie suggesties te geven voor de beste kerstfilms en ook gerechten voor tijdens het kerstdiner, maar we zijn (grotendeels) een website over spellen. Gelukkig zijn er genoeg winterse en zelfs Kerstmis spellen. Verzamel jullie dan maar snel rondom de dennenboom, trek een Arkto open en speel een paar Black Stories Raadsels. Een speler introduceert een raadsel en de andere spelers mogen om de beurt een gesloten vraag stellen om het raadsel te ontcijferen. Met de Christmas edition zit je helemaal goed. Ook het briljante dobbel- en actiespel Dice Throne heeft met Santa vs Krampus een kersteditie waarbij de kerstman het tegen zijn kwaadaardige (of onbegrepen) tegenhanger opneemt. Ook Dixit of de losstaande variant Stella zijn perfect om tijdens de winterse dagen met groep familieleden en/of vrienden te spelen. Vier je kerst met slechts twee? Geen probleem: in Skulk Hollow hebben twee spelers een asymmetrische uitdaging. Een speler neemt de rol aan van een vossenleger en de andere speler de rol van een natuurgod. Een van deze goden lijkt wel heel veel op een griezelige grizzlybeer. In het winterse vervolg Maul Peak (niet afgebeeld) neemt een van de spelers zelfs de rol aan van een berenvolk. Beregoed!

Darkness (Dubbel stout hybride 7,5%)

In 2021 heeft Darkness de eerste prijs weten te winnen in de categorie donker bier tijdens de Dutch Beer Challenge en daar mag DAVO uiteraard trots op zijn. Dit bier smaakt aan de ene kant naar een klassieke stout, maar met een ‘stout’ randje. Of eerder een mout randje? Darkness zou je kunnen omschrijven als een hybride tussen een dubbel en een stout. Door de duidelijke aanwezige smaak van gebrande mout levert dit biertje volgens ons een een notige afdronk op met een hint van gerookte karamel. Net als de Arkto en ook het volgende bier is The Darkness perfect geschikt voor de donkere dagen dagen. Naast de houtkachel dus nog een ander lichtpuntje? 

Voor Darkness hebben we ‘duistere’ spellen opgezocht. Of in ieder geval spellen waarbij je het duisterste in jezelf naar boven kan halen. Kruip in Villainous van Ravensburger in de huid van de bekende en geliefde slechteriken van Disney, Marvel en Star Wars. Er zijn inmiddels voldoende varianten verschenen, waardoor iedereen kan spelen met zijn of haar favoriete schurk. Ook in Graaf je Vrij nemen de spelers de rol aan van schurken. Deze schurken zijn allang veroordeeld en opgesloten, maar verlangend naar een lekker biertje, proberen spelers de duisternis van de gevangenis te ontsnappen en eigenhandig levenslang te verkorten. Spelers die de wat gemoedelijkere duisternis proberen op te zoeken, zijn misschien op zoek naar een coöperatief spel. Met The Game (of The Mind) tasten spelers in het duister om van het spel te winnen. Spelers mogen tijdens dit spel namelijk niet communiceren. 

DAVO Weizenbock (8,8%)

We sluiten dit seizoensbierseizoen af met het zwaarste biertje van deze box en blog: de DAVO Weizenbock. Dit bier is een heerlijke combinatie tussen het beste wat een weizen en een bock te bieden hebben: fris en warm. Dit prijswinnende bockbier bestaat voor minstens 50% uit tarwe en mag daardoor ook een weizen worden genoemd. De geur lijk op gekarameliseerde banaan. De smaak van dit biertje heeft wel iets van dadel weg en heeft ook een klein vleugje karamel. Deze bock is niet extreem koolzuurhoudend, waardoor het een ‘warmer’ biertje is. De Weizenbock drinkt ondanks het hogere alcoholpercentage relatief eenvoudig weg. 

Voor ons geeft dit bier een vibe alsof je een bezoekje brengt aan een markt (een vintage markt of zelfs een kerstmarkt). Welke spellen geven diezelfde vibe. In de ondergewaardeerde deckbuilder Dale of Merchants nemen de spelers de rol aan van dierlijke handelaren. Spelers proberen tijdens het spel hun marktkraampjes op te bouwen en als eerste al hun handelswaren uit te stallen. Wellicht is er in dit dal ook nog genoeg ruimte voor een kerstmarktje. De Weizenbock kun je uiteraard het hele jaar door drinken, maar als de blaadjes geel en oranje worden en langzaam van de boom vallen, zien wij onszelf met dit biertje in een (nationaal) park zitten om te kijken naar al het moois wat de natuur ons te bieden heeft. In Bosk zijn de spelers bomen die hun blaadjes over het park strooien. De speler met de meeste zichtbare blaadjes op de grond wint. Zit je tijdens herfst- of winterweer liever binnen met een groep vrienden? Het blufspel Coyote is geschikt voor grotere groepen. 

Nawoord

Met de hierboven genoemde gepaarde bieren en spellen zullen jij en jouw vrienden en familie de gezelligste koude dagen beleven. Pak daarom ook een dikke trui, een warme deken en verzamel iedereen rond de eettafel met wat lekkere hapjes, DAVO biertjes en de leukste spellen en de winter was nog nooit zo warm. Geen 18, geen druppel.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.