Griezelen en spookachtige spellen: voor ieder wat speels tijdens Halloween!

Het is weer bijna Halloween: tijd om te griezelen! Wist jij dat horror een van mijn favoriete genres/themas is? Angst is een duidelijk en herkenbaar gevoel en het is daardoor makkelijk – althans voor mij – om in een horrorverhaal opgezogen te worden. Vroeger vrat ik de boeken van R.L. Stine (Kippenvel), Paul van Loon en zelfs al op redelijke jonge leeftijd las ik klassiekers zoals Misery, IT en the Shining van horrorlegende Stephen King. Ik walg doch smul van horrorfilms – al is er helaas een hoop niet vermakelijke pulp en troep. De beste manier om eens goed te griezelen? Horror video games zoals Resident Evil, Outlast, Silent Hill en ga zo maar door. Halloween is de perfecte tijd om de horrorfilms, -boeken en video games uit de kast te pakken, maar wat als je liever een bord- of kaartspel speelt? Welke spookachtige en griezelige bord- en kaartspellen zijn perfect voor Halloween? Ook qua horrorspellen is er gelukkig voor ieder wat speels!

Familievriendelijk griezelen

Gelukkig hoeven spelletjes voor Halloween niet altijd bloederig te zijn. Voor de jongste spelers is Spokenchaos of Spookslot wellicht een leuke spookachtige uitdaging. Een net zo vriendelijk, maar spookachtige coöperatieve uitdaging is Similo. In Similo leggen spelers gezamenlijk verbanden (overeenkomsten of tegenstellingen) tussen plaatjes. Tussen de open kaarten ligt 1 juiste kaart die de spelers moeten raden. In 5 rondes legt de speler die niet moet raden 1 kaart uit zijn hand open met een overeenkomst of tegenstelling met de juiste kaart. De spelers winnen gezamenlijk als ze in de vijfde ronde de juiste kaart uitpikken. Het is een eenvoudig spel voor tussendoor en gemakkelijk te leren en speelbaar met een grotere groep. Voor Halloween kun je uiteraard het beste de Spookies-editie van Similo uit de kast trekken. Deze editie bevat allerlei bekende griezels. Brrrrrr…..

Griezelen zonder te veel poespas

Ook Horrified van Ravensburger bevat bekende monsters, namelijk de monsters uit het Universal Monster universum. Denk hierbij aan klassieke monsters zoals Dracula, The Invisible Man, Frankenstein’s Monster en meer. Net als Similo is Horrified een coöperatief spel, waarbij spelers moeten samenwerken om een combinatie aan verschillende monsters te verslaan. HDe coöperatieve gameplay kun je vergelijken met Flash Point of Pandemic. Spelers krijgen een aantal acties per beurt en proberen deze zo efficiënt mogelijk te benutten. Het spel is daarom vooral een race tegen de klok. Door de verschillende monsters (en combinaties aan monsters) is er meer dan voldoende variatie en kun je het spel zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Monsterlijk plezierig! De vormgeving van het spel doet denken aan de klassieke films. Onze tip: zet deze klassieke films op de achtergrond aan terwijl jullie aan tafel op deze monsters jagen! 

Een ultra bekende klassieker is Weerwolven van Wakkerdam. Dit simpele rollenspel met verborgen rollen is enkel speelbaar met een grote groep. Met de juiste groep en een goede sfeer kan dit spel onvergetelijke verhalen opleveren. Een groot nadeel: sommige spelers worden snel uitgeschakeld en spelen de rest van het spel niet meer mee. De oplossing? 1 Nacht Weerwolven. In deze variant wordt er maar een enkele ronde gespeeld. Een ander voordeel is dat 1 Nacht Weerwolven ook met kleinere groepjes kan worden gespeeld. 

Griezelen voor gevorderden

Voor de gevorderde spelers onder ons die een complexer of uitgebreider spel willen spelen zijn er meer dan voldoende opties. Denk bijvoorbeeld aan de kosmische horror. De werken van H.P. Lovecraft inspireerde Cthulhu Death May Die, Arkham Horror, AuZtralia en Pandemic Reign of Cthulhu. Een andere aanrader voor liefhebbers van bloederige bordspellen is Betrayal. Dit eigenzinnige semi-coöperatieve spel confronteert spelers met hun grootste angsten en elkaar. Betrayal (en de legacy-versie) bevatten voldoende (plot)twists die spelers elk potje zullen verrassen. The Hunger is een deckbuilder om je tanden in te zetten. Spelers nemen allen de rol aan van een eigenaardige vampier op jacht naar vers bloed. 

Liefhebbers van escape rooms hebben meer dan voldoende keuze, aangezien veel escape rooms en escape room spellen voor thuis een horrorthema hebben. Eervolle vermelding: in Nightmare betreden spelers gezamenlijk een verlaten villa om oude familiegeheimen te ontrafelen. Plaats een spannend spel op tafel, steek wat kaarsjes aan, draai spannende muziek over de speakers en zet de lampen uit en griezelen maar! 

Voor meer informatie kun je onze recensies van veel van deze spellen lezen op onze website.