Review: Horrified (Ravensburger)

Ben jij een echte Quincey Morris, Abraham van Helsing (uiteraard die extreem coole Nederlandse fulltime professor, vampierkenner en parttime monsterjager uit Dracula en niet die enorm slechte film met Hugh ”Wolverine” Jackman) of Simon Belmont (Castlevania) en is geen monster jou te kwaadaardig? Werk dan samen met andere monsterjagers, avonturiers en grafdelvers en probeer onschuldige burgers te bevrijden van hun angstaanjagende confrontaties met de meeste gruwelijke monsters in het coöperatieve spel Horrified van Ravensburger!

Spelopzet en doel

Horrified is een spel waarbij spelers het gezamenlijk opnemen tegen twee of meer monsters bekend uit de horrorliteratuur en de Universal Classic Monster films uit de eerste helft van de vorige eeuw. Neem het op tegen Dracula, The Creature from the Black Lagoon, het Monster van Frankenstein en de bruid van het Monster, de Mummy, de Wolf Man en de Invisible Man. Als dat vooruitzicht geen angst inboezemt, dan weet ik het ook niet meer! Spooky vibes!

Spelers zetten het spelbord klaar, kiezen hun favoriete monsters om te verjagen, krijgen een personage toebedeelt en leggen willekeurige voorwerpen op de juiste locaties op het bord. Afhankelijk van de gekozen monsters worden er ook nog bijzondere spelelementen klaargezet. Elke speler krijgt een perk kaart en is klaar om te jagen. Tijdens hun beurt gaan spelers acties uitvoeren om te monster te verslaan. Lukt het de spelers op tijd de monsters te verslaan of zijn niet de monsters, maar de tijd hun grootste vijand? Grijp je hooivorken, fakkels, wijwater, kruizen, pistolen en houten speren alvast, want the Stakes are high! 

Spelverloop

Elke beurt verloopt steeds in twee fases: de heldenfase en monsterfase. 
Tijdens de heldenfase van een beurt kan de speler die aan de beurt is meerdere acties uitvoeren (de hoeveelheid hangt af van het gekozen personage). De speler heeft de keuze uit de volgende acties:

  • Bewegen naar een aangrenzend veld en eventueel dorpelingen meenemen;
  • Dorpelingen op een aangrenzend veld naar jouw veld begeleiden;
  • Voorwerpen oppakken;
  • Voorwerpen uitwisselen met een andere speler;
  • De bijbehorende taak van een monster vervullen (vaak door voorwerpen te gebruiken;
  • Een monster te lijf gaan met verschillende voorwerpen. 

Elk personage heeft hiernaast ook unieke acties of eigenschappen.

 Het spelbord bestaat uit verschillende velden. Tijdens het spel komen op locaties voorwerpen te liggen (die uit een stoffen zak worden getrokken) en ook dorpelingen. Indien een monster een dorpeling (of een speler) weet te verslaan, zijn jullie een stapje dichterbij jullie doem. Door een dorpeling te verplaatsen naar een veilige plek (die verschilt overigens per dorpsbewoner) kun je deze dorpeling beschermen en van het spelbord halen. Lukt het jou om en dorpeling te redden, dan krijg je een perk kaart met extra acties.

Voorwerpen zijn nodig om monsters te verslaan. Voorwerpen komen in verschillende kleuren: rood staat voor fysieke aanvalsvoorwerpen (bijvoorbeeld een fakkel of pistool), blauwe zijn technische en wetenschappelijke vernuftigheden (bijvoorbeeld een grootlicht of een experiment) en geel zijn occulte en spirituele voorwerpen (bijvoorbeeld een kruis of knoflook).

 Nadat een speler zijn/haar heldenfase heeft afgerond, zijn de monsters aan de beurt. Er wordt een kaart van de monsterstapel getrokken waarop staat aangeven of er voorwerpen worden geplaatst, welke dorpelingen eventueel in het spel komen of welke acties de monsters of een monster verricht. Vaak zullen er 1 of meerdere monsters verplaatsen over het spelbord richting de dichtstbijzijnde speler of dorpeling. Komt een monster op een veld te staan met een speler of een dorpeling dan valt het monster aan. Spelers werpen de aangeven hoeveelheid dobbelstenen.

Indien er een uitroepteken wordt geworpen, voert dit monster zijn/haar speciale actie uit. Indien er een schade symbool wordt geworpen, valt het monster aan. Dorpelingen verdwijnen. Spelers hebben de kans om zichzelf te beschermen door voorwerpen af te leggen, of eindigen anders in het ziekenhuis. Heeft een monster succesvol aangevallen, dan gaat het terreurlevel omhoog. Is het laatste terreurlevel bereikt, dan verliezen de spelers gezamenlijk.

Monsters

Elk monster heeft een specifieke taak en manier om verslagen te worden. Eerst moet de taak worden voltooid en pas daarna kunnen spelers proberen het monster direct aan te vallen.

Creature from the Black Lagoon

Tijdens een onderzoek in het Amazonegebied ontdekken geologische onderzoekers een hand met een zwemvlies. Niet veel later wordt een groot deel van het onderzoeksteam vermoord. De slachtpartij is van de hand van een monster dat zich in diepe, donkere wateren begeeft. Het monster glipt makkelijk weg en zal eerst gevonden moeten worden…

Spelers zullen eerst een klassiek staaltje speurwerk moeten verrichten, voordat ze the Creature from the Black Lagoon kunnen verslaan. Met een boot wordt een ontdekkingstocht georganiseerd. Spelers moeten de juiste voorwerpen afleggen om de boot te verplaatsen, maar pas goed op want het wezen zal er alles aan doen dat spelers hem niet zullen vinden. Nadat de boot de schuilplaats van het wezen bereikt, moeten spelers het monster op het speelbord treffen door van elke kleur een voorwerp af te leggen.

Dracula

De charmante, aristocratische ondode uit Transsylvanië is op zoek naar maagdelijk bloed om eeuwig in leven te blijven. Maak gauw een einde aan dit bloedvergieten door de vier grafkisten (verspreid op het spelbord) van de graaf te slopen door rode voorwerpen af te leggen. Steek de grafkisten in de fik of schiet ze aan gort met een hagelgeweer. Nadat jullie als echte tomb raiders de graven hebben gedolven is het tijd om jullie tanden in de vampier te zetten. Leg gele voorwerpen af om de graaf echte letterlijke en figuurlijke aderlating te geven.

Frankenstein en de bruid

Een tragisch verhaal over onbegrip en liefde. Victor Frankenstein is de schepper van een onbegrepen monster. Het Monster van Frankstein wordt tot leven gewekt door verschillende lijken aan elkaar te naaien en een flinke stoot energie te geven. Frankie is niet alleen, want ook zijn geliefde bruid is een monddood monster. De angst van vele dorpelingen is verandering en technologie (nog steeds blijkbaar, maar ik wordt niet political!). De monsters willen dolgraag bij elkaar zijn, maar hun relatie zorgt helaas voor flink wat schade. Probeer de monster daarom ook van elkaar weg te houden totdat ze weten wat het is om mens te zijn. Weten de monsters voldoende en komen zij bij elkaar? Liefde overwint alles!

The Invisible Man

Dr. Jack Griffin ontdekt een methode om het menselijk lichaam onzichtbaar te maken en wordt de onzichtbare man, maar zijn ontdekking drijft hem tot waanzin. Aangezien hij zichzelf verheven voelt boven andere mensen, haalt hij eerst streken en meer onschuldige criminele activiteiten uit die uiteindelijk zullen leiden tot grove misdrijven en zelfs moord. Men gelooft niet dat er een onzichtbare man bestaat, dus jullie zullen eerst bewijs moeten verzamelen en aanbieden aan de politie, voordat julie Dr. Griffin in de val kunnen lokken. Bewijs (voorwerpen) moeten op specifieke locaties op het bord worden verzameld en fysiek geweld is nodig om Jack te pakken. 

The Mummy

Archeologen (of eigenlijk grafrovers afhankelijk van de context) ontdekken in Egypte de verloren graftombe van Imhotep, een vervloekte en in verband omwikkelde mummie die door magie weer tot leven is gewekt en niet zal rusten voor hij de ziel van zijn geliefde zal vinden. The Mummy is er heilig van overtuigd dat een van de spelers zijn geliefde is. Spelers kunnen de vloek van de mummie breken door de zes scarabeeën op de juiste manier in de tempel te plaatsen. Door gele voorwerpen af te leggen kunnen spelers deze groene tabletten met deze Egyptische insecten verplaatsen. Als de scarabeeën op de juiste plek liggen, kunnen jullie de vloek en de mummie ontrafelen door hem hardhandig in elkaar te meppen.

The Wolf Man

Door een noodlottige samenloop van omstandigheden wordt Larry Talbot gebeten door een wolf als hij zijn geliefde probeert te beschermen. De wolf blijkt een vervloekte zigeunerszoon te zijn en Larry zal spoedig zelf veranderen in een kwaadaardige wolfman. Larry zijn lichaam maakt een verandering door vergelijkbaar aan de puberteit: hij wordt hariger en zijn humeur wordt er niet beter op. Tijdens volle maan verandert Larry in wolf en heeft hij geen controle over zijn bloeddorstige daden. Enkel zilver kan hem vermoorden, maar valt hij nog te redden? Spelers moeten een geneesmiddel ontdekken en toedienen om hairy Larry te redden. Leg blauwe voorwerpen af om de remedie te fabriceren en leg rode voorwerpen af om Larry te bedwingen en het medicijn toe te dienen.

Conclusie

Horrified is een erg grappig en geslaagd coöperatief spel. Door de verschillende monsters lijkt het spel wellicht complex, maar het is eigenlijk vrij simpel. De coöperatieve gameplay kun je vergelijken met Flash Point of Pandemic. Spelers krijgen een aantal acties per beurt en proberen deze zo efficiënt mogelijk te benutten. Het spel is daarom vooral een race tegen de klok. Door de verschillende monsters (en combinaties aan monsters) is er meer dan voldoende variatie en kun je het spel zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Monsterlijk plezierig!