Uitgevers in het zonnetje: Jolly Dutch

Het is zomer. Tijd voor vakantie, luieren en genieten van prachtig weer. Weinig actie en veel relaxen in de zomervakantie! Zomertijd… komkommertijd? Dacht van niet! Geen komkommers voor Dice Daniel, want wij zetten bordspeluitgevers in het zomerse zonnetje. Deze keer: Jolly Dutch!

Jolly Dutch in het zonnetje

In 2017 richten Alexander Kneepkens en Arnold van Binsbergen Jolly Dutch Productions op. Het begon allemaal met de eerste editie van het spel Chartered: The Golden Age. Chartered, waarbij spelers gaan handelen in het Amsterdam van de 17e eeuw, is bedacht door dezelfde Alexander en is geïnspireerd op het spel Big Boss dat in de begin jaren ‘90 is bedacht door populair spelauteur Wolfgang Kramer die je wellicht ook kent van El Grande en Azul. 

In 2018 besloot Jolly Dutch om de spelletjesfanaat direct aan te spreken en om via Kickstarter Chartered: The Golden Age proberen te financieren. De eerste campagne was geen daverend succes, maar ze leerde er veel van en besloten om de campagne uit te stellen. Eind 2018 probeerde het team opnieuw om een succesvolle crowdfundingcampagne te starten en binnen 24 uur hadden ze het streefbedrag behaald. Chartered veranderde van een jongensdroom van Alexander in een daadwerkelijk product en het begin van Jolly Dutch.

Na Chartered volgde ook Boogie Beasts, het slagenspel Herrlof, dat Alexander met zijn inmiddels vrouw ontwikkelde, en ook verscheen Hot Potato!, het eerste spel dat niet door Alexander was bedacht, maar door onder meer Adrie Drent die later meerdere Jolly Dutch titels op zijn geweten zou hebben. 

In 2021 veranderde Jolly Dutch van een passieproject naar een uitgever met een hele duidelijke visie: ecologische spellen van Nederlands(talig)e bodem. Er kwamen mensen in dienst en eind 2021 verdubbelde het assortiment van Jolly Dutch. Tijdens SPIEL in Essen brachten ze vier nieuwe titels uit waaronder de flip & write Polders. Het spel dat het populairste bleek tijdens de beurs was het kittige spelletje If It Fits dat zich wellicht het beste laat omschrijven als Carcassonne met kaarten en katten die graag in dozen willen zitten. 

Ik noemde al spellen van Nederlands(talig)e bodem. Jolly Dutch wilt als uitgever namelijk een platform zijn om auteurs van de lage landen een kans te bieden om hun spellen op de markt te brengen. Om dat te concretiseren organiseerde Jolly Dutch al verschillende keren een spellenwedstrijd, waarbij (aspirerende) spelauters hun spelidee kunnen inzenden. De winnaars maken dan kans dat hun spel daadwerkelijk wordt geproduceerd. Aan de wedstrijd zit wel een extra uitdaging: elk spel moet enkel bestaan uit 110 speelkaarten. 

Die 110 speelkaarten hebben een reden. Dit zorgt er namelijk voor dat Jolly Dutch zich kan focussen op spellen met een kleinere voetafdruk, met behapbare spelconcepten waarvan het doosje makkelijk door de brievenbus past. Dat sluit perfect aan op een ander project van Jolly Dutch, namelijk het Jolly Club abonnement. Leden ontvangen ieder jaar 6 maal een nieuw kaartspel dat bestaat uit die 110 speelkaarten. Deze spellen verschijnen overigens ook gewoon in de winkels. Leden ontvangen deze spellen voordat ze in de winkels liggen en het betreft vaak spellen die tijdens de ontwerpwedstrijd het podium hebben bereikt. 

Alle Jolly Club spellen worden geproduceerd door FabrykaKart, een fabriek in Polen die gespecialiseerd is in het maken van spellen met een lage ecologische voetafdruk. Zo is de plastic verpakking biologisch afbreekbaar en wordt het doosje bijeen gehouden met hars in plaats van lijm. Ook hun grotere spellen en de onderdelen daarvoor worden over het algemeen geproduceerd in Europa en wordt het zover mogelijk gebruik gemaakt van gecertificeerde en biologisch afbreekbare materialen. Spellen van Nederlands(talig)e bodem met zorg voor deze bodem. 

Dit is overigens niet de eerste keer dat wij Jolly Dutch hebben toegelicht. Eerder hebben namelijk en podcast opgenomen samen met Alexander en Irene van Jolly Dutch en die kun je hier terugluisteren.

Jolly Dutch spellen voor de zomer 

Doordat Jolly Dutch veel spellen met kleine doosjes met 110 kaarten uitbrengt (met name van de Jolly Club), zijn veel van hun titels geschikt voor op vakantie, dus is het lastig om een beknopte selectie van drie spellen te maken. 

Operation Cuckoo is een spel waarbij spelers ervoor moeten zorgen dat hun stukken als snelste worden geslagen, hierdoor is het een vlot en assertief abstract en strategisch spelletje. Dit bordspel heeft ook een kleine editie die ideaal is om in je rugzak mee te nemen. 

Voor grotere groepen aan spelers is Donkey Valley een leuk en luchtig partyspelletje vol humor en bluf. In dit spel nemen spelers bagage mee, maar er is altijd een speler die net wat meer mee durft te nemen dan de rest… 

Ook Cloudy Kingdom is een lekker luchtig spelletje dat je perfect tijdens een rustige zomeravond op de camping kunt spelen. Zorg er wel voor dat het windstil is anders wordt jouw koninkrijk daadwerkelijk een onderdeel van de wolken! 

De honorable mention is Fast Food Fury, een semi-coöperatief behendigheidsspelletje waarbij 4 tot en met 6 spelers hongerige klanten bedienen met heerlijk eten dat niet zal misstaan tijdens de vakantie.

Nieuws aan de horizon

Naast de verschillende spellen die binnenkort uitkomen onder het Jolly Club abonnement – en waar we dus weinig over kunnen loslaten – brengt Jolly Dutch later dit jaar en volgend jaar verschillende nieuwe titels uit. Moonlight zal de titel worden van de eerste deckbuilder die Jolly Dutch zal uitbrengen. In dit spel ga je jouw kaarten gebruiken om je nachtvlinder op het bord te laten bewegen en zo veel mogelijk nectar te laten verzamelen. Je koopt nieuwe kaarten met overwinningspunten, dus je moet een goede balans zien te vinden tussen kaarten kopen om je deck te verbeteren en punten verzamelen. 

Ook de langverwachte nieuwe editie van Chartered voor nu bestempeld alsChartered Reborn zal later verschijnen. Nieuwe regels en het nieuwe modulaire bord zorgen voor een geheel nieuwe speelervaring

De laatste nieuwe titel die we mogen behandelen is Kuldhara: een strategisch pattern building spel waar je edelstenen gaat verzamelen en deze op je bord puzzelt in verschillende vormen om punten te scoren. Edelstenen verzamel je door over het bord te lopen met je kameel, je kan echter maar maximaal 6 edelstenen in totaal meenemen en sommige stenen nemen meer ruimte in dan anderen. Heb je genoeg stenen verzameld, dan breng je ze naar je persoonlijke bord waar je ze in bepaalde patronen probeert te puzzelen om zo punten te scoren. Let wel op wat je medespelers doen, want voor je het weet is die puntenkaart net voor je neus weggekaapt!

Giveaway

Samen met Jolly Dutch mogen we een pakketje weggeven waarmee jij deze zomer de perfecte spelletjes hebt voor op vakantie met onder andere de reiseditie van het abstracte strategiespel Operation Cuckoo, het knotsgekke kaartspel Donkey Valley en het snelle Fast Food Fury. In dit pakketje zitten tevens ook wat andere zomerse spulletjes en lekkers. Hierdoor kun je zowel met z’n tweetjes en met een grotere groep de ideale zomerse spelletjesavond organiseren.