Review: Polders: Roll & Write (Jolly Dutch)

The sea (en ander water) giveth en taketh away. Wij in de lage landen voeren een eeuwigdurende strijd met water en gebrek aan ruimte. Mede door eigen toedoen verloren wij grond aan de zee en was er noodzaak aan landwinning onder meer om voedsel te kunnen verbouwen, terwijl stedelijke gebieden steeds verder uitbreidde. Het was tijd om wat nattige gebieden spreekwoordelijke en letterlijk droog te leggen. Een polder laaggelegen stuk land dat door mens is drooggelegd en waar de mens de waterstand kunstmatig kan regelen. Niet helemaal juist, maar voor jullie inlevingsvermogen: met een enorme stofzuiger zuig je water op en indien nodig laat je de badkuip weer lekker volstromen. Nederland – vaak het beste jongetje van de klas – kent zo’n 4000 polders waardoor een groot deel van ons koude kikkerlandje polderlandschap is en waardoor ongeveer de helft van al het polderland in Europa in Nederland ligt. De polders zijn tevens de naamgever van het poldermodel. Het Nederlandse onderhandelmodel waarbij allerlei belanghebbenden (met name met betrekking tot arbeidsrechten en lonen) om de tafel gaan zitten om tot een overeenstemming te komen. Nederlands onderhandelen wordt daarom ook soms gekscherend polderen genoemd. In Polders: Flip & Write, van onder meer Alexander Kneepkens mede-auteur van Chartered: The Golden Age en tevens (overduidelijk) liefhebber van laaglandse bedrijvigheid, nemen spelers de rollen aan van 17e eeuwse investeerders die geld inleggen in de landaanwinning middels de Nederlandse, klassieke, polders Beemster, Schermer, Wijde Wormer en Purmer. Spelers zijn echter niet alleen en net als bij het poldermodel gaan ze gezamenlijk aan de verschillende polders werken. Bij deze manier van polderen loop je elkaar echter in de weg en zul je overeenstemming minder snel bereiken. Weet jij jou voeten droog te houden of valt jouw overwinning in het water?

Polders is een flip en write. Dit klinkt een beetje als een roll en write, een spelletje waarbij je dobbelsteentjes werpt en kruisje zet op een velletje papier, en dat is ook eigenlijk zo. In plaats van dobbelstenen worden in flip en writes kaarten omgedraaid die spelers op hun velletje moeten tekenen. In Polders worden iedere ronde een aantal kaarten open “geflipt” en spelers gaan op basis daarvan vakjes op de polders afstrepen. Een twist: niet iedere speler speelt op een eigen “velletje”… Iedere speler heeft namelijk wel een polder (bordjes die met uitwisbare stiften kunnen worden beschreven) voor zich, maar in tegenstelling tot vergelijkbare spellen is dit “scorevel” niet slechts van jou. Nadat je een vormpje hebt getekend op een polder, geef je deze door. Zo ontstaan er verschillende krabbeltjes in verschillende kleuren op verschillende velden en van verschillende spelers. Aan het einde wordt de score dan ook berekend op basis van de verschillende Polders. Doordat spelers hun “scorevel” delen, kunnen ze elkaar dan ook flink in de weg zitten. Ben je bezig met landwinning en heb je alsnog een ruimtegebrek!

Iedere beurt wordt er dus een vormpje getekend. Spelers kiezen uit drie kaarten hun favoriete vormpje en vervolgens tekenen zij de bijbehorende blokjes op de polder. Elk blokje moeten ze echter ook vullen met een van de drie vullingen die buitenhuizen, windmolens op boerderijen symboliseren. Spelers mogen in een beurt slechts een vulling gebruiken om het gekozen vormpjemet te vullen. Door velden met vullingen op de juiste plekken in de polders te plaatsen, kunnen spelers aan het einde van het spel punten scoren. Ook met de verschillende opdrachtkaarten, scoren spelers aan het einde van het spel punten. Het spel is voorbij zodra 5 rondes (5x 5 beurten) zijn gespeeld. De polders zijn dan flink volgebouwd en de spelers (hopelijk) een stukje rijker.

Polders: Flip & Write is een grappig spel met een zeer welkome twist op het flip & write (en roll & write) genre. Doordat de spelers de bordjes met polders steeds doorgeven, zitten spelers elkaar constant in de weg. Jouw plannen zijn niet zeker. Die boerderij die je mogelijk wil aanleggen? Een andere speler kan er (zeer bewust) met dat stukje grond vandoor gaan. Polders is hierdoor zeer vermakelijk. Na het eerste potje voelt de puntentelling wellicht wat omvangrijk (in latere potjes gaat dit al een stuk sneller), maar met het bijgeleverde puntentelbordje kun je de score makkelijk bijhouden. Door de verschillende opdrachtkaarten, verschillende vormen en verschillende polderbordjes is er voldoende variatie te vinden. De bordjes hadden wat mij betreft iets groter gemogen. De vormgeving is ook zeer thematisch uitgevoerd. Wellicht een aanrader voor in de giftshop van Nederlandse musea? Openluchtmuseum, luisteren jullie?