Uitgevers in het zonnetje: Gam’inBIZ

Het is zomer. Tijd voor vakantie, luieren en genieten van prachtig weer. Weinig actie en veel relaxen in de zomervakantie! Zomertijd… komkommertijd? Dacht van niet! Geen komkommers voor Dice Daniel, want wij zetten bordspeluitgevers in het zomerse zonnetje. Deze keer: Gam’inBIZ!

Gam’inBIZ in het zonnetje

Gam’inBIZ is een relatief jonge uitgever van spellen die is gevestigd in Nijmegen. De naam van de uitgever is een handelsnaam (en vertaling) van Spel In Bedrijf en is in 2018 opgericht door de Nijmeegse (voorheen Rotterdamse) spelauteur en software engineer Michiel de Wit. De naam Spel in Bedrijf werd bedacht door de partner van Michiel, maar voor de uitgever wilde Michiel een Engelse naam die niemand gelijk goed kan schrijven. Door gebruik van leestekens en hoofdletters is Gam’inBIZ een speelse naam geworden.

Eerder zette Spel In Bedrijf zich met name in op gamification: een principe waarbij je werkprocessen, onderwijs en van alles wat je kan bedenken omtovert in een spelconcept. Dat is een beetje kort door de bocht, maar over gamification kunnen we makkelijk een geheel nieuwe blogserie of zelfs hele website beginnen. Kort samengevat zouden we het ook kunnen omschrijven als spelenderwijs leren en problemen oplossen. Spel In Bedrijf biedt onder meer workshops en zelfs spelconcepten voor het onderwijs, (semi-) openbare en overheidsinstanties en bedrijfsleven aan.

Terug naar Gam’inBIZ. In 2019 bracht Michiel, middels een geslaagde Kickstartercampagne, het vlotte kaart- en dobbelspelletje Rollecate uit. Het spel was onderdeel van een campagne om er voor te zorgen dat het bekende locomotiefje dat door het Goffertpark in Nijmegen turfde, weer naar het park terug te halen. Een substantieel onderdeel van de Kickstarter-versie van Rollecate was het tinnen figuurtje gegeten door de Tinnen Roos uit Millingen aan de Rijn. Tinnen figuurtjes worden een terugkerend element voor Gam’inBIZ. 

Rollecate wordt inmiddels in het Nederlands en Engels uitgegeven door de Nederlandse distributeur en uitgever H.O.T. Games en het Duitse Board Game Circus, maar ook Gam’inBIZ ging vanaf 2020 zelf spellen uitgeven. Het Nijmeegse spellenhuis publiceerde als eerste titel het populaire kaartspel CuBirds dat tevens werd bekroond met de Nederlandse Spellenprijs. Meerdere spellen volgde CuBirds op en inmiddels heeft Gam’inBIZ uiteenlopende titels in het gamma die allemaal iets gemeen hebben: spellen die niet alleen leuk zijn om met vrienden en/of familie te spelen, maar die er ook gewoon fraai uitzien. 

Naast Rollecate ontwierp Michiel ook het spirituele vervolg Alien Getaway en het vlotte kaartspel Catch that Mouse, maar Michiel is ook co-auteur van een spel dat ons bij Dice Daniel heel dierbaar is: Victory Tank. Victory Tank is namelijk bedacht en mede ontworpen door Daniel!

Gam’inBIZ spellen voor de zomer 

Veel van de titels van Gam’inBIZ zijn perfecte Zomerspelen vanwege hun handzame formaat en beperkte hoeveelheid verschillende spelonderdelen. Toch zullen we ons beperken tot slechts drie titels. Daarbij merken we op dat we CuBirds niet zullen benoemen, omdat dit spel inmiddels al genoeg roem heeft vergaard. Dat maakt het spel overigens niet minder leuk. In tegendeel: een perfect spel voor op vakantie. 

Voor liefhebbers van bluf en humor heeft de Nijmeegse uitgever Hidden Leaders beschikbaar. In dit spel gaan spelers een van de vier facties laten winnen door kaarten te spelen en te bluffen. Het spel bevat allemaal unieke kaarten met prachtige illustraties en gekke allitererende namen. Als je de uitbreiding hebt, kun je het bordje vervangen door een paar kaarten zodat je enkel de kaarten mee hoeft te nemen op je vakantie. Tevens is er een compacte editie beschikbaar die ook het bord vervangt door een stapeltje kaarten. 

Voor liefhebbers van snelle kaartspelletjes kan ik Gasha van harte aanbevelen. In dit spelletje gaan spelers speeltjes verzamelen om punten verdienen. Gasha bevat een zeer verrassend spelelement dat perfect het thema verwerkt. 

De absolute zomertopper van Gam’inBIZ is Fika, het kleine en verrassend slinkse en uitdagende spel voor twee spelers. Een interactieve en reactieve hersenkraker dat ongeveer twintig minuten duurt. Venijniger dan het thema doet vermoeden: eerder een dubbele espresso dan een koffie verkeerd, maar wel perfect voor een lekker bakkie met jullie kop in de zon. 

Nieuws aan de horizon

Wat heeft Michiel voor ons na de zomer in petto? Gam’inBIZ brengt later dit jaar onder meer de nieuwe uitbreiding van Hidden Leaders uit die maar liefst drie nieuwe modules toevoegt aan dit al zeer gevarieerde spel. Tevens komt er een nieuw spel van de hand van Michel zelf uit: Quibbles. In dit gekke kaartspelletje met evenzo gekke wezens, moeten de spelers de titulaire wezens verzamelen om de overwinning te claimen. 

Nog verder aan de horizon liggen het kunstzinnige kaartspel Kintsugi waarbij spelers op traditionele Japanse wijze gebroken aardewerk repareren en verbeteren. Met Kintsugi heeft Gam’inBIZ een vierde titel in het aanbod met een Japans randje naast Yokai, Gasha en Hidden Leaders. Tevens is er een bewerkte versie van Rollecate op komst: Chili Express. Als laatste verwachte titel noem ik het abstracte strategie spel SPELL dat een zeer interessante strategische puzzel biedt.

Giveaway

Samen met Gam’inBIZ mogen we een pakketje weggeven waarmee jij deze zomer de perfecte Fika kunt organiseren. Met drie gevarieerde warme dranken, wat lekkers, iets zachts en uiteraard om je fika af te maken: het spelletje Fika. Overigens betreft het niet zomaar een exemplaar, want deze versie is gesigneerd de spelauteur Pieter van Gompel! Kijk snel op onze Instagram-pagina!