Dice & Drinks: Blue Milk of toch Stormtoopers en spellen?

Het is bijna May the Fourth en omdat dat lijkt op “may the force (be with you)” is 4 mei als dag uitgekozen om het Star Wars fandom te vieren. Rekening houdend met belangrijke tradities als Dodenherdenking (zelfde dag) en het vieren van de vrijheid op Bevrijdingsdag (5 mei) zijn het desalniettemin dagen om samen te zijn met dierbaren. Hopelijk is het mooi weer en kunnen we met z’n allen genieten van een terrasje en een drankje. 

Om terug te vallen op mijn favoriete sci-fi franchise: in Star Wars drinken ze vooral blue milk, green milk of zelfs chocolademelk als we het boek Heir to the Empire (het eerste boek in de oorspronkelijke Thrawn trilogie, en tevens goed leesvoer om je voor te bereiden op de Ahsoka serie die zomer 2023 op Disney+ verschijnt, moeten geloven). Ja lieve lezer, waar zou deze blog over gaan!?

In het universum van Star Wars zijn voldoende barretjes, kroegen en cantina’s met bijpassende muziek en ze zullen ongetwijfeld alchohol en andere dingen die slecht voor je zijn (zoals spice en death sticks) consumeren, maar ik weet niet of bier veel wordt gedronken. Misschien moet ik Wookieepedia hier nog eens op naslaan… In onze wereld zijn er veel verschillende soorten bier om te drinken en in Dice & Drinks geven we jullie de ultieme beer en board game pairings. Want vertel mij eens: wat gaat er beter samen dan een drankje (mag ook non-alcoholisch) en een spelletje? 

In deze editie van Dice & Drinks behandelen, geheel in stijl, bieren van Original Stormtrooper Space Beer Craft, een bierlabel van brouwerij Vocation, geïnspireerd op die angstaanjagende soldaten in witte uniformen en grote helmen die vrijwel altijd raak weten te schieten. Laten we vooropstellen dat dit wellicht niet de beste bieren zijn die je kan krijgen en om heel eerlijk te zijn heeft Daniël deze bieren in geschenkverpakking met name aangeschaft vanwege het mooie label, het bijpassende glas en zijn voorliefde voor Star Wars, maar het zou zonde zijn om hier geen Dice & Drinks aan te wijden.  

Je vraagt je overigens misschien af waar de gebruikelijke pairing is en dit is een terechte vraag, want we hebben de pairing eigenlijk al in een geheel ander artikel gedaan: want er is qua Star Wars voor ieder wat speels! Bij deze bieren passen natuurlijk geen andere spellen dan de Star Wars spellen. Net als de Stormtrooper bieren zijn er namelijk ook verschillende Star Wars spellen in alle soorten en maten. Vergeet niet dat speelplezier oneindig is. Speel met maten, maar drink met mate en vergeet niet: Geen 18? Geen druppel.

S.N.I.P.A. (INDIA PALE ALE 4,4%)

Omschreven door de brouwerij als bier dat nooit zijn doel mist. De S.N.I.P.A. is een zeer lichte en luchtige IPA. Dit biertje heeft het hoppige van een IPA maar is gebrouwen met een laag alcoholpercentage en weinig bitterheid om makkelijk weg te drinken. Het biertje is gemaakt met US West Coast hop, en heeft hierdoor veel weg van IPA’s die je in de states terug zal vinden. Erg luchtig en fruitig fruitig bier, met smaken en aroma’s van passievrucht, kruisbes, pompelmoes (wie kent het niet) en het gaat zelfs de tropische kant op door de smaak van mango. Een fruitsalade in een blikje! 

De lichtere S.N.I.P.A  kun je goed combineren met een luchtig spelletje zoals Jabba’s Palace (gebaseerd op het spelmechanisme van Love Letter) of maak bedenk met je vrienden, onder het genot van een biertje, de beste verhalen met dobbelstenen van de speciale Star Wars uitvoering van Rory’s Story Cubes. 

GALACTIC PALE ALE (4,8%)

Proef het universum met de Galactic Pale Ale. Net als het vorige biertje is dit een Amerikaanse stijl pale ale, maar nu gemaakt met Magnum, Citra BBC and Simcoe hops wat resulteert in een aanvankelijk zacht biertje dat naar mate de smaak in vordert uitmondt in een fruitig en bitter biertje. ’Tart’ zoals de Engelsen zouden zeggen. Dit biertje heeft qua geur wat weg van mango en ook citrusvruchten. Qua smaak lijkt het op een combinatie tussen citroen, limoen, de schil van een clementine en wat dennennaalden: een soort van alcoholische een aardse versie van een Sprite. 

Deze fruitige en bittere pale ale is een prima introductie voor die Star Wars fan in je leven die nog nooit een IPA heeft gedronken. Hoe kun je de Star Wars fan in je leven die weinig van bordspellen weet introduceren in deze wondere wereld vol karton, hout, plastic en spelregels? Deze speler kent vast het spel Risk en deze Star Wars editie van Risk speciaal voor twee spelers is daadwerkelijk leuk en de perfecte introductie!  

SPACE HOPERA (NEW ENGLAND PALE ALE 6,6%)

De derde en laatste pale ale van dit artikel is de Space Hopera. Een leuke woordgrap en verwijzing naar het genre dat onder meer Star Wars in het leven heeft geroepen: de space opera. Net als het vorige biertje laat ook deze NEPA zich kenmerken door citrusaroma’s en een lading verschillende soorten. Wat sterker, maar nog net zo zacht en vol bitter. De gebruikte hopsoorten zorgen voor een tropisch aroma bij dit troebele en minder koolzuurhoudende biertje. 

De Space Hopera kun je goed combineren met Star Wars Villainous en The Clone Wars om favoriete momenten uit je favoriete space opera na te spelen. Ook in Star Wars the Deck Building Game kun je jouw favoriete momenten uit de films en series naspelen. Al deze spellen duren wat langer waardoor je goed van je biertje kunt genieten. 

SHADOW TROOPER (STOUT 4,8%)

Deze dark trooper (in het specifiek een shadow trooper) staat in sterk contrast met de vorige drie bieren aangezien het geen pale ale, maar een stout betreft. Zoals we van de shadow troopers kunnen verwachten is het inderdaad stout. Zoals je van een stout kan verwachten is dit biertje fluweelzwart en zacht op de tong. Door het branden van mouten krijgt dit bier de geur en smaak van rook en hout. Met het bittere van chocolade en het zoete van vanille heb je hier een typische stout te pakken. 

De complexere en ondeugende Shadow Trooper laat zich goed combineren met Outer Rim: a wrteched hive of scum and villainy. Frank schreef een leuk stukje over dit spel en in dit spel kun je net als bij dit bier je duistere kant laten zien. Een ander complex spel is Imperial Assault. Zet in de skmirmish modus van dit spel je vijanden in de as: perfect voor bij een rokerig biertje. 

Tot slot

Ook in a galaxy far, far away is er voldoende keuze qua drank en spellen: may the Force be with you!