Blog: Melia Leather Games

Tijdens de 2022-editie van de grootste spellenbeurs van Europa (en misschien zelfs de hele wereld), Spiel in Essen, kwam ik in aanraking met de leren spellen en spelaccessoires gemaakt door het Duitse bedrijf Melia Games. Hun leren en oprolbare schaakzet trok mijn aandacht, want ik was nog op zoek naar een mooie en chique schaakset. Een oprolbare editie is uiteraard perfect om mee te nemen op vakantie om op een prachtige locatie met een robuuste schaakset een spelletje te spelen. Ik kocht een exemplaar; het is een heuse ‘conversation starter’ voor mensen die de schaakset zien. Naast schaaksets maakt Melia ook leren reisedities van andere klassieke spellen zoals Backgammon, maar ook accessoires voor kaartspellen en zelfs voor liefhebbers van rollenspellen en dobbelstenen. Van Melia mocht ik een aantal van deze prachtige producten testen om met jullie te delen.

Principes

Voor Melia is vakmanschap van groot belang en de producten zijn met de hand ontworpen. Ook de onderdelen zijn geselecteerd met het oog op kwaliteit. De buidels, etuis en matjes worden allemaal gemaakt van authentiek leder. Speelstukken worden gemaakt van hout, metaal of papier en de producten worden verpakt in stoffen draagzakken en kartonnen doosjes. Melia heeft oog voor detail en de kwaliteit van onderdelen.

De meeste producten van hebben dezelfde uitgangspunten: in een leren etui met rits kun je de verschillende onderdelen veilig opbergen. Soms moet je puzzelen met de ruimte om alle speelstukken een plekje te geven, maar het zorgt wel voor een compact opbergsysteem. Aan de etui zit een leren oprolbaar speelbord of -mat vast – als een soort flap. Deze flap kun je rondom de etui rollen en met een tweetal leren riemen met metalen drukknoopjes maak je het geheel vast.
De oprolbare spellen zijn compact en overal neer te leggen, waardoor het ideaal is voor de reiziger die graag op unieke locaties speelt. Of het nu boven op een berg is, een perfect wit strand met een helderblauwe zee in de achtergrond of dat ene verborgen boekencafé, de spellen kun je overal mee naar toenemen. Leer is een robuust materiaal en kan dus tegen een stootje. Daarnaast kun je ook dit product gewoon behandelen zoals al je andere leren producten (zoals schoenen en tassen) zult behandelen om te zorgen dat ze heel lang mee zullen gaan.

Maar genoeg gezwijmel over de producten in het algemeen, aangezien het bijna op een soort reclamepraatje begint te lijken. Maar ik moet wel toegeven, ik ben oprecht onder de indruk en nog altijd blij met de schaakset die ik in 2022 heb gekocht. Laten we eens kijken naar wat specifieke producten.

Playing Cards Holder

In dit product – een leren tasje met een rits en verschillende compartimenten – is er ruimte voor een potlood of pen, een kladblokje en twee standaard pakje Franse stijl speelkaarten. Met bandjes/riempjes blijven alle onderdelen – die je nodig hebt om een kaartspel te spelen en gelijk de punten bij te houden – op hun plaats zitten. Geen ruzie meer bij de puntentelling van Gin Rummy. Bij dit product ontvang je overigens gelijk al deze onderdelen zodat je gelijk kan spelen. Overigens, er passen er ook gemakkelijk een aantal standaard dobbelstenen in dit tasje zodat je ook gemakkelijk je favoriete dobbelspellen zoals Yahtzee bij de hand kan hebben.

Met twee pakjes kaarten kun je overigens een hele wereld aan spellen spelen. Heb je een eigen favoriete set speelkaarten, dan kun je deze ook gemakkelijk meenemen in dit de Playing Cards Holder van Melia. Ben je wel een fan van kaartspellen, maar niet zozeer van de wereld aan kaartspellen die je met een standaard setje kaarten kunt spelen? Ook je favoriete commercieel verkrijgbare kaartspelletjes met standaardformaat kaarten passen in de houders.

Net als bij de andere producten van Melia kun je kiezen uit verschillende leersoorten en zelfs een breed gamma aan verschillende kleuren zodat je de stijl kan selecteren die het beste bij jou past.

Roll Up Leather Chess Set & Backgammon Set

Een schaakset behoeft over het algemeen geen introductie. Ben je helemaal niet bekend met schaken of Backgammon? In deze blog delen wij onze gedachten over het klassieke schaakspel en gaan we verder in op de oprolbare schaakset van Melia en in deze blog gaan we nader in op Backgammon.

De oprolbare spellen van Melia bevatten naast de etui voor de speelstukken en een oprolbaar speelbord ook mooie houten schaakstukken of andere speelstukken. Ook voor wat betreft deze oprolbare schaakset geldt dat er meerdere opties beschikbaar zijn. Er zijn meerdere ledersoorten en ook meerdere kleuren en stijlen beschikbaar. Overigens is er ook een editie beschikbaar met magneten die ervoor zullen zorgen dat de stukken beter op hun plaats blijven staan bij het spelen. Dit biedt nog meer mogelijkheden om te spelen op unieke locaties!

Ook de oprolbare Backgammon set bevat alle onderdelen: steentjes, dobbelstenen voor beide spelers en een dobbelsteen om de inzet bij te houden. Voor wat betreft de Backgammon sets van Melia geldt wederom dat er verschillende stijlen beschikbaar zijn. Er zijn zelfs hele kleurrijke sets beschikbaar naast traditionelere en conservatievere kleurstellingen.

Overigens is er voor de liefhebbers van een potje dammen ook een oprolbare damset.

Roll Up RPG Dice Mat

Ieder liefhebber van rollenspellen weet dat je nooit genoeg dobbelstenen hebt en ook nooit genoeg dobbelbakjes. Menig RPG-liefhebber heeft een tasje om dobbelstenen in te bewaren en opvouwbare dobbelbakjes. Ook Melia heeft en oplossing: een etui voor je dobbelstenen en een oprolbaar dobbelmatje.

Deze set is ideaal voor de reizende RPG’er: het is compact, je kan het makkelijk een je spelletjesfanaat hangen of onder de arm meenemen en er is ruimte voor een flinke set aan dobbelstenen plus wat extra. Op de mat kun kun je lekker rollen en dobbelen zonder teveel lawaai te maken en er is meer dan genoeg ruimte om verschillende sets uit te stallen. De ‘stoute’ dobbelstenen waar je niet hoog genoeg mee gooit? Die kun je in de etui doen als een soort de facto dobbelsteengevangenis. Ritsje dicht en je hebt tijdens deze spelsessie nog maar weinig last van natural 1’s.

Ik had een set ontvangen met een set metalen dobbelstenen en ik moet zeggen: deze dobbelstenen zijn erg gaaf. Ze zijn zwaar en ploffen heerlijk neer op de dobbelmat. Je kan verschillende dobbelmatjes kopen en verschillende kleuren met of zonder dobbelstenen. Wil je overigens liever een dobbelbakje? Melia had got you covered. Ze maken namelijk ook leren dobbelbakjes.