Review: Roll Up Leather Chess Set (Melia Games)

Een schaakset behoeft over het algemeen geen introductie, behalve uiteraard de spellen van Melia. Melia maakt leren edities van spellen en spelaccessoires, waaronder deze oprolbare schaakset.

De meeste producten van Melia hebben dezelfde uitgangspunten: in een leren etui met rits kun je de verschillende onderdelen veilig opbergen. Soms moet je puzzelen met de ruimte om alle speelstukken een plekje te geven, maar dit zorgt wel voor een compact opbergsysteem. Aan de etui zit een leren en oprolbaar speelbord of mat vast als een soort flap. Deze flap kun je rondom de etui rollen en met een tweetal leren riemen met metalen drukknoopjes maak je het geheel vast.

Doordat je de leren spellen van Meli kunt oprollen, zijn ze ideaal om mee te nemen op (bijvoorbeeld) vakantie. Je kan de spellen vrijwel overal neerleggen, waardoor je op hele unieke locaties een potje kunt schaken. Potje schaak op een berg anyone? Overigens is een potje denksport na een goede lichamelijke workout ideaal om tot rust te komen en om zo naast fysieke krachttraining ook aan je mentale kracht te werken.

De oprolbare schaaksets van Melia bevatten naast de etui voor de schaakstukken en een oprolbaar schaakbord ook mooie houten schaakstukken. Ook voor wat betreft deze oprolbare schaakset geldt dat er meerdere opties beschikbaar zijn. Er zijn meerdere ledersoorten en ook meerdere kleuren en stijlen beschikbaar. Overigens is er ook een editie beschikbaar met magneten die ervoor zullen zorgen dat de stukken beter op hun plaats blijven staan bij het spelen. Dit biedt nog meer mogelijkheden om te spelen op de eerder genoemde unieke locaties!

Bij schaak probeer je de koning van de andere speler schaakmat te zetten. Dit doe je door iedere beurt een van jouw speelstukken te verplaatsen en andere stukken te slaan. Ieder speelstuk verplaatst (en slaat) op een andere wijze. Een pion kan een eenvoudige stap voorwaarts verplaatsen en diagonaal andere stukken slaan. Deze pion heeft aan het begin goede moed en kan dan ook als eerste zet maar liefst twee stappen verplaatsen. De toren kan orthogonaal in rechte lijnen verplaatsen. De loper doet hetzelfde kunstje maar dan diagonaal. De paarden maken een aparte beweging in de zogeheten paardensprong (tevens een juridisch begrip in het Nederlandse recht voor de liefhebbers onder ons). De koningin kan alle richtingen verplaatsen en de koning is een echte man. Deze kan namelijk exact hetzelfde als diens vrouw, maar dan in mindere mate. De koning kan namelijk alle richtingen in verplaatsen, maar met slechts 1 stapje.

Dit is schaak in een vogelvlucht en we zullen waarschijnlijk een hoop berichten ontvangen dat de bovenstaande paragraaf het spel geen recht doet. Daarom zeggen we het alvast hier: schaak is complex. Er zijn ontelbare zetten en strategieën en er zijn ontelbaar veel boeken geschreven over het spel.

Met de schaakset van Melia heb je door de kwaliteit van het leer een schaakset voor de rest van je leven die je overal mee naar toe wilt nemen. Wil je zelf een schaakset kopen? Kijk dan snel op de website van Melia. Op www.Instagram.com/dice_daniel maak je overigens (tot 25 december 2023) kans om je eigen setje te winnen. Iedere deelnemer ontvangt sowieso een kortingscode van 15% op de producten van Melia.