Dice & Drinks: Durslessers en dobbelstenen

Met vrienden naar GelreDome voor een thuiswedstrijd van de voetbalclub Vitesse, een avondje stappen op de Korenmarkt, headbangen en voetjes van de vloer in Luxor Live, een concert (van bijvoorbeeld Phion) of een voorstelling (van bijvoorbeeld Oostpool) en uiteraard in Musis of het Stadstheater, cabaret in het Posttheater, een wandeling door Park Sonsbeek (of Klarenbeek, of Angerenstein, etc.), shoppen in de Koningstraat, falafel, een ijsje of een bezoekje aan het Spelkwartier in de Steenstraat, Arnhemse meisjes, trolleybussen, Ahmed Marcouch, het modekwartier, de Eusebius en uiteraard biertjes van Durs: typisch Arnhem. 

In Dice & Drinks geven wij jullie de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. In deze (en de vorige) editie van Dice & Drinks behandelen we de (inmiddels) typisch Arnhemse bieren gebrouwen door de dorstlessende brouwers met een Ernèms hert van Durs. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate en vergeet niet: geen 18? Geen druppel. 

SCHUUME (WITBIER 4,8%)

Schuume is een Ernums werkwoord dat iets al betekent als een kip zonder kop lekker rondslenteren. Bijvoorbeeld door het stadscentrum van Arnhem op een zomerse dag opzoek naar een terrasje om een dorstlessend witbiertje weg te tikken. En met de Schuume heb je een witbier te pakken. Zoals een van de testers zei: ja, dit is een echt witbiertje. De Schuume is zacht, fris, aangenaam en toegankelijk. Scherp en fris door de limoen en kruidig door de vlierbloesem. Dit kippige biertje is een doordrinker op een warme dag. 

Een toegankelijk biertje kun je goed pairen met toegankelijke spellen. Dit witbier is perfect voor het terras en wakkert hierdoor de vakantiegevoelens bij ons op. In Riverside, een zeer toegankelijk dobbelspel, en Het Woud, een zeer toegankelijk kaartspel, kunnen spelers op vakantie in respectievelijk het koude, maar zonnige noorden van Scandinavië of het tropische regenwoud van de Amazone. Wil je een langer spel dat wel net zo toegankelijk is? Wingspan is een kippig en vriendelijk spelletje waarbij spelers lekker door het spel kunnen rondslenteren, terwijl ze genieten van hun biertje en zonder al te veel stress vogeltjes kunnen verzamelen.

KEIJZER KAREL (IMPERIAL PILSENER 7,2%)

Koning, Keijzer of Admiraal? Aldus Durs is dit is de lekkerste Imperial. Gezien de naam is dit bier waarschijnlijk vernoemd naar een van de oprichters van Durs: Arnhemse pilsvorsten. 

Dit zware pilsje met een korenblond kleurtje wordt omschreven als moutig, bloemig, fruitig en aromatisch. En dat wordt waargemaakt wat een fris en bitter biertje oplevert. De Imperial ademt gewoonweg pils. Voor de drinkers die gewoon een gezellige avond zonder al teveel poespas willen. Een simpele en frisse maaltijd (zoals een maaltijdsalade of simpele Pasta al Limone) of een breed georiënteerde borrelplank zullen niet misstaan. 

Dit vraagt om spellen zonder al teveel poespas, maar waarbij de spelers zich toch een keizer wanen. Denk aan de klassieke deckbuilder Dominion waarbij spelers op eenvoudige, maar destijds zeer innovatieve, wijze een soort keizerrijk aan kaarten proberen te vormen (hun trekstapel) om optimaal punten en acties te vergaren. Dit spel gaat makkelijk samen met een borrelhapje en een pilsje. Een ander type spel zonder – althans meestal – al teveel poespas zijn slagenspellen zoals Wizard. In dit spel probeer je te voorspellen hoeveel slagen je denkt te winnen op basis van de kaarten in je hand. Deze deluxe-editie is ironisch genoeg wel met een hele hoop poespas zoals metalen munten en een bijzondere geschenkverpakking… In Oriflamme proberen spelers over de andere spelers te heersen doormiddel van bluf en de kaarten op hand. Een simpel partyspel met een vorstelijk thema. 

OERKOE (AMBER TRIPEL 8,7%)

Dit schots en scheve biertje dankt zijn naam aan de Oerkoe oftewel de Schotse Hooglander die je als grazer op de Veluwezoom nabij Arnhem terug kan vinden. Leuk trivia-feitje: deze harige koe met grote hoorns is een van de favoriete dieren van voormalig Schots ereburger Daniël. 

Net als de Schotse hooglanders, waar deze Amber op gebaseerd is, valt die biertje bij drinkers goed in de smaak door zijn vriendelijke doch zware overkomen. Zacht maar toch kruidig, maar tegelijkertijd ook toegankelijk. Redelijk koolzuurhoudend voor een tripel, maar het prikkelt de tong niet scherp en voelt hierdoor aangenaam. Dit bier heeft in de neus wel wat van Engelse drop (Schotse drop?). Als honing niet gemaakt zou zijn door bijen maar door bebaarde bouwvakkers. 

Die bebaarde bouwvakkers zien we ook terug in het spel Glasgow waarbij twee spelers ieder aan een stukje van deze prachtige stad werken (eat your hart out, Edinburgh!). In dit spel voor twee spelers verzamelen de spelers bouwmateriaal en verzamelen tegels gebouwen middels een spelmechanisme dat diens huiswerk gedeeltelijk, maar vakkundig, van Patchwork heeft afgekeken. Dit leuke, interessante en spannende spel weet de meeste spelers goed te bekoren. Samen met de Oerkoe waan je je hierdoor helemaal in Schotland. Ook Schotten Totten (2) haalt inspiratie uit het prachtige Schotland en is nt als Glasgow speelbaar voor twee schots en scheve spelers (vooral in deel twee die asymmetrisch is). Wat kan ik zeggen? De Oerkoe laat zich het makkelijkste delen met een speciaal iemand en een harige knuffel is gewoonweg het lekkerste met slechts twee personen. 

JETSER (TRIPEL 9,0%)

De Jetser: stevig en veerkrachtig. We hebben het natuurlijk over het favoriete tijdbedrijf van menig liefhebber: bier. De jetser is net als diens naamgever een mooi rond, sterk en bijzonder biertje dat mensen stil laat staan en waarvoor menig man (of vrouw, of anders) hun nek doet omdraaien. Dit moeten ze zien en proeven. In de jetsers wil je jouw neus drukken om de zoete geur van banaan op te snuiven. Qua smaak is dit ook een erg zoete tripel. Het biertje is redelijk koolzuurrijk en prikt speels op de tong. Niet alleen de geur, maar ook de smaak is onmiskenbaar banaan, maar de smaak is wel wat subtieler aanwezig dan de geur (maar niet zo subtiel als de naam van het biertje of dit slappe stukje tekst). Het blijft een goede combinatie: jetsers, bananen en bier. De smaak van dit biertje blijft lang hangen, waardoor je flink kan nagenieten. Dit bier is, mede door de 9,0%, ook wel goed krachtig, je voelt hem je lekker opwarmen van binnen. Eigenlijk net als een paar goede jetsers betaamt. 

Ook de oude meesters hielden van ronde vormen die ze vaak in specifieke werken en met name portretten terug lieten komen. In het spel Old Masters gaan spelers verf verzamelen door middel van een innovatief rondel systeem gecombineerd met worker placement. Als je de juiste kleuren weet te verzamelen kun jij de beste meesterwerken op het doek zetten. Een kleurrijk spel voor een kleurrij biertje. Door de banaan heeft dit bier iets tropisch. Ga daarom samen met dit biertje op pad in een wildpark vol prachtige en kleurrijke dieren in Habitats. Wordt de 9,0% jou teveel? Vier dan een beschonken feestje met het (wederom) kleurrijke partyspelletje Blue Banana waarbij de speler die als eerste de (mis)match tussen de kleuren en plaatjes ontdekt, de blauwe banaan mag vastgrijpen. 

Tot slot

Met de biertjes van Durs en deze spellen weten wij onze dorst wel te lessen. Lees ook de vorige editie om niks van Durs te missen!  

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.