Hoe goed is jouw hand-oogcoördinatie? Vaste hand? Behendigheid? Geduld? In sommige spellen zijn die eigenschappen uitermate belangrijk, aangezien het spelconcept er soms volledig of grotendeels om draait. Ik heb het natuurlijk over behendigheidspelletjes. In het Engels heten deze spellen ook wel dexterity games. Deze spellen de behendigheid, fysieke reflexen, coördinatie van spelers op de proef. Bij behendigheidsspellen denk je vast aan Jenga: het spel met de blokkentoren waar iedere beurt spelers een blok uit de toren halen en bovenop de toren plaatsen. Valt de toren? Dan heb je verloren! Ook bij veel kinderspellen (die je zelf misschien nog van vroeger kent) speelt behendigheid een grote rol. Denk aan spellen waarbij je voorwerpen als eerste moet graaien, snel moet vissen, of voorwerpen moet plaatsen. Spellen zoals Mikado, Ezeltje Strekje en Dr. Bibber. Deze spellen zijn simpel, maar boden voldoende vermaak. Inmiddels zijn er veel soorten spellen beschikbaar van simpel tot complex. Voor kinderen, voor volwassenen, coöperatief en competitief.
In de serie “voor ieder wat speels” zetten wij spellen in hetzelfde genre of reeks op een rijtje om te laten zien dat er voor ieder wel wat speels is! In deze editie: de behendigheidsspelletjes, weten deze spellen alle ballen in de lucht te houden? We verdelen deze spellen in drie soorten: bouwen en breken, gooien en rollen en een tik met de vingers.
Bouwen en breken
Ah, Jenga. Je bouwt een toren op, maar het leukste is dat iemand de toren sloopt. Zeg nou eerlijk, wie heeft er vroeger nou geen immense klokkentoren gebouwd en deze vervolgens om te stoten. In deze spellen bouwen spelers iets op dat vervolgens vanzelfsprekend ook weer instort.
In Rhino Hero en Rhino Hero Super Battle plaatsen spelers muurtjes en vloeren om gezamenlijk aan een toren te werken, maar het spel is zeker niet coöperatief. De reguliere Rhino Hero is een simpel kaartspel met wat elementen van het spelletje pesten. Iedere beurt moet de actieve speler muurtjes (gevouwen kaarten) plaatsen afhankelijk van de vloer die de vorige speler had geplaatst. De speler plaatst vervolgens een vloerkaart uit zijn of haar hand en de volgende speler moet muurtjes plaatsen enzovoorts. Sommige vloertjes bevatten lastigere locaties voor het plaatsen van muurtjes dan andere en het spel bevat ook klassieke pestkaarten zoals een beurt overslaan of het plaatsen van de titulaire Rhino Hero (een zware dikke houten meeple die de toren laat wankelen).
Rhino Hero is een vermakelijk spel voor alle leeftijden, maar Rhino Hero Super Battle is de superieure versie. Iedere beurt kiezen spelers welke vloertegel zij spelen en op de vloer staat hoeveel muren ze moeten plaatsen en of dit hoge en/of lage muren moeten zijn. Spelers bouwen hierdoor samen aan een immense wolkenkrabber. Bij sommige vloeren moeten ze ook kwaadaardige kartonnen aapjes aan de vloer hangen. Na het plaatsen van een muur en de gekozen vloer moeten ze dobbelen om hun held te verplaatsen, mogelijk komen ze andere spelers tegen en gaan de twee spelers matten door dobbelstenen te gooien. De verliezende held moet zijn of haar held weer verplaatsen en hierdoor kan er een kettingreactie ontstaan. Het mooie hiervan is dat elke handeling druk uitoefent op de toren die ieder moment op springen staat. Laat jij de toren vallen? Dan ben jij de supervillain…
Gooien en rollen
Door de rollen en gooien kun je uiteraard ook erg leuke spellen spelen. Denk aan bowlen, biljart en het briljante Kubb. Ook op je tafel kun je leuke spellen spelen. In de Vallei der Vikingen gaan spelers een grote bal door het dal gooien om vaten om te gooien. Welk vat je omgooit bepaalt welke pionnen van de spelers vooruit gaan op het bonusspoor. Als een pion te ver gaat, valt deze in het water en dat is geen welkome bonus.
In Catapult Kingdom/Catapult Feud gaan spelers ook een beetje bouwen en breken, maar dat doen ze door met een catapult rubberen ballen op het bouwwerk van de tegenstander af te vuren. Weet jij het legertje aan plastic soldaatjes van je tegenstander van diens kasteel te werpen, dan heb je gewonnen. Je kan verschillende wapens en speciale effecten inzetten om jou naar de overwinning te helpen.
In Hotdog vs Chicken gaan spelers bedenkelijke voorwerpen op tafel gooien in de hoop dat deze ‘voorwerpen’ rechtop blijven staan. Spelers proberen verschillende uitdagingen te voltooien en moeten. Door te bieden zetten ze in op deze kaarten. Hoogste bod moet de uitdaging aangaan. Win je? Dan mag je een van de kaarten van jouw team omdraaien. Verlies je? Dan mag het andere team een kaart omdraaien. Als een team alle kaarten heeft weten om te draaien, wint dat team het spel.
Tik met de vingers
Nee, deze spellen hebben geen straf gekregen, want dat zou namelijk een tik op de vingers zijn geweest. In deze spellen schiet je spelonderdelen naar voren door een beweging met je vingers te maken. De moeder alle vingertikspellen is uiteraard Crokinole. Deze Canadese versie van een sjoelbak combineert darten, sjoelen en curling. Spelers schieten om de beurt een van de schijfjes in het bord en proberen hierbij de schijfjes van andere spelers weg te tikken en een hoge score te bemachtigen.
In ICECOOL (op de foto zie je deel 2, maar de twee delen zijn grotendeels gelijk) is de de speldoos ook een deel van het spel. De speldoos bevat verschillende dozen die spelers met elkaar verbinden om een grote ruimte met verschillende gangen te maken. Elke speler neemt een penguin pion die ze met een tik van de vinger voortbewegen door deze gangen om vissen te verzamelen. Een speler probeert echter de andere spelers te pakken te krijgen voordat zij genoeg vissen verzamelen. Een soort tikkertje met vingertikken. Met verschillende vingerbewegingen en effecten kun je de penguins bochten laten maken, laten ronddraaien en zelfs laten springen. Denk hierbij ook een aan een biljartbal waarmee je met een tik van je keu verschillende effect shots kan maken. Er zijn twee delen van ICECOOL beschikbaar die je met elkaar kan combineren voor een groter speeloppervlak voor meer spelers. Penguin party! Van dezelfde ontwerpers komt dit jaar het spel Iron Forest uit, waarbij spelers geen Penguins, maar Mechs laten rondstuiteren in een groot 3D-bos.
Hou je handen omhoog, want in Flick ‘em Up! nemen twee teams het tegen elkaar op: de sheriffs tegen de bandieten! Flick ‘em Up! bestaat uit verschillende scenario’s, waarbij spelers elkaar met geladen revolvers met elkaar een duel aangaan. Spelers proberen met schijfjes de cowboys van andere spelers omver te schieten en bewegen op dezelfde manier hun poppetjes over de tafel. Aanwezige gebouwen en andere obstakels zoals kratten en cactussen staan in de weg om het de spelers wat uitdagender te maken. Flick ‘em Up! Dead of Winter is een een mash-up tussen Flick ‘em Up! en het bekroonde spel Dead of Winter. In deze coöperatieve Flick ‘em Up! nemen spelers het niet tegen elkaar op, maar tegen bloeddorstige zombies. Ook in dit spel schieten spelers met hun vingers kogels, maar ook een hoop andere voorwerpen richting te zombies. Voor een behendigheidsspel bieden de Flick ‘em Up! een prettig diepgaande en complexere spelervaring.
Ook het avonturenspel What Next? is een coöperatief spel, waarbij spelers drie avonturen doorlopen door verschillende keuzes te maken en minigames te voltooien. Veel van deze minigames zijn behendigheidsspelletjes. In een vaak terugkerende minigame moeten spelers binnen een aantal pogingen een puck op het juiste vakje schieten met hun vingers. Wil je meer te weten komen over dit unieke avonturenspel? Gelukkig schreven we er een recensie over!
Waar is dat feestje?
Behendigheidsspellen staan garant voor een lol en met bovenstaande spellen kun spelers van alle leeftijden een avondje lachen, gieren en brullen. Wil je overigens echt een unieke ervaring? Dan kun ik ook van harte Ghost Adventure van Geronimo Games aanraden. In dit verdomd leuke spelletje gaan spelers een tol door een doolhof leiden. Verdraaid uitdagend! Handig of onhandig maakt niet uit, want er is voor ieder wat speels!