Review: It Frysk Wurdspielje (House of Holland)

Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. Lukt het jou om Friese woorden aan te leggen in It Frysk Wurdspielje of hou je het toch bij het ‘Hollânsk’?

It Frysk Wurdspielje betekent het Friese Woordspelletje en is eigenlijk een Friese editie van Scrabble. It Frysk Wurdspielje brengt hierdoor een regionale flair aan bij het spelen van deze geliefde klassieker. 

Het spel bevat een speelbord dat een ode brengt aan Friesland en Friese taaltegeltjes, biedt het een spelervaring voor liefhebbers van suikerbrood en dumkes. Spelers kunnen hun taalkennis testen en strategieën bedenken om woorden te vormen binnen de context van hun eigen taal en regio. Je kunt ook Nederlandse woorden aanleggen, maar Friese woorden scoren gewoonweg dubbel vanwege de Friese trots. 

De Friese versie behoudt de kenmerkende elementen van Scrabble, zoals het leggen van woorden op het speelbord en het scoren op basis van letterwaarden. Iedere speler begint met wat letters en gaan deze letters op het bord plaatsen om woorden te vormen. Er zitten wat unieke letters tussen die je nodig hebt om Friese woorden te kunnen spellen. Friese woorden scoren dubbel! 

It Frysk Wurdspielje is voor trotse Friezen die graag Scrabble spelen, maar zich door alle ‘Hollanders’ (ahum Nederlanders….) soms voelen buiten gesloten of graag aandacht besteden aan het behoud van eigen taal en cultuur. Het spel bevat overigens lettertegels gemaakt van karton, dus verwacht geen luxe plastic tegels.