Blog: Dizzy Lizzy spelvormen en Dizzy Dice

Dizzy Lizzy is een nieuw en vlot kaartspel van Nederlandse bodem, waarbij spelers als snelste hun kaarten proberen weg te spelen door gezamenlijk aan een Dizzy Lizzy te werken (een kleurrijke hagedis die bestaat uit drie onderdelen). Althans, dat is slechts een van de vele spelvarianten van Dizzy Lizzy. Het bijzondere aan Lizzy is namelijk het aanpassingsvermogen en het collaboratieve element. Met de kaarten van Dizzy Lizzy kun je meerdere soorten spellen maken en de makers van Dizzy Lizzy nodigen iedereen uit om hun eigen variant te bedenken. 

In de spelregels die bij het spel worden geleverd zijn al een aantal varianten opgenomen, maar er is nog meer: Dizzy Lizzy is door het collaboratieve een ‘living game’, waarbij ook de spelers/fans een rol kunnen spelen. Op de site van Dizzy Lizzy kun je al meerdere varianten terugvinden. Deze interactiviteit met spelers is natuurlijk een leuk pluspunt en zorgt voor betrokkenheid. Wisten jullie dat Dice Daniel ook aan een spelvariant heeft meegewerkt? Hierover later meer. 

Eerder schreven wij al een recensie over deze gekke hagedis die als een kameleon zich aanpast aan de voorkeur van de spelers. Oorspronkelijk verscheen Dizzy Lizzy als een klein doosje kaarten. Spelers konden het spel kopen voor een bedrag naar eigen keuze, waardoor het goed beschikbaar was voor nieuwe spelers. Dizzy Lizzy is klaar voor de volgende stap en in zomer 2024 verwachten de makers de retail release van hun spel. Tijd om kort in te gaan op een wat verschillende spelvarianten die nu al beschikbaar zijn. 

Dizzy Lizzy spelvarianten

Er zijn dus verschillende spelvarianten, maar de meeste spelvormen hanteren dezelfde “standaardregels”. De Dizzy Lizzy moet altijd aan tenminste één van de volgende vier combinatie voorwaarden voldoen:

  1. Alle kleuren zijn hetzelfde
  2. Alle kleuren zijn anders
  3. Alle patronen zijn hetzelfde 
  4. Alle patronen zijn anders

Als de Lizzy combinatie uit drie gouden kaarten bestaat is het een Speciale Dizzy Lizzy.

Hieronder hebben wij een aantal verschillende spelvormen uiteengezet. Overigens kennen veel van deze spelvormen ook weer spelvarianten, waardoor alle spelers op hun eigen manier kunnen spelen.

Nice ‘n Easy & Down ‘n Dizzy

Deze spelvormen zijn gelijk, met een belangrijk verschil: in Nice ‘n Easy proberen spelers om de beurt hun kaarten uit te spelen, maar in Down ‘n Dizzy gaan spelers tegelijkertijd aan de slag en is het net als bij Ligretto dat de snelste speler wint. 

In het midden van tafel wordt een willekeurige Lizzy geplaatst en spelers proberen nu zo snel mogelijk hun kaarten aan Lizzy’s te plaatsen waarbij ze rekening houden met de “standaardregels”. Speel als eerste je hand leeg en je wint. Kun je niet spelen, dan moet je mogelijk nieuwe kaarten pakken… 

Grab ’n Stack-it

Ook deze spelvorm is eentje waarbij spelers tegelijkertijd aan de slag gaan, maar eigenlijk is dit een “omgekeerde’ variant van Down ‘n Dizzy. Spelers proberen dit maal niet van hun kaarten af te komen, maar zo snel mogelijk Lizzy’s te verzamelen en hiermee zoveel mogelijk punten te verzamelen. 

Elke speler begint met een enkele Lizzy en op tafel liggen drie stapels met de drie verschillende lichaamsdelen van Lizzy. Je kan kaarten pakken en op jouw stapels leggen als je hiermee aan de standaardregels voldoet. 

Catch ‘n Snatch 

Deze spelvariant is samen met ons tot stand gekomen! Net als de vorige spellen betreft deze spelvorm ook een reactiespel, maar ditmaal moeten spelers als eerste roepen welke combinatie in het midden van tafel ligt. 

Er worden drie stapels gemaakt met de drie lichaamsdelen en deze worden tegelijkertijd omgedraaid. Spelers moeten roepen welke combinatie er vervolgens ligt of aangeven als de combinatie ‘fout’ is (als in niet aan de standaardregels voldoet). Spelers mogen vervolgens een kaart naar keuze pakken voor op hun puntenstapel. Elke keer als er een kaart wordt gepakt, ontstaat er een nieuwe combinatie om te raden. 

Dizzy Memory

Deze spelvorm is niet alleen een variant op Dizzy Lizzy, maar ook op het oude vertrouwde Memory-spel. De kaarten worden gesloten op tafel geplaatst en spelers proberen juiste varianten aan Lizzy’s te onthouden en open te draaien. 

Guessy Lizzy

Hou je van Wie is het? of van Mastermind? Guessy Lizzy combineert deze twee spellen met Dizzy Lizzy kaarten. Elke speler neemt in het geheim een Lizzy die voldoet aan de standaardregels en de andere speler probeert te raden welke Lizzykaarten de ander heeft. 

Coöperatief Dizzy

Het kan niet gek genoeg met Dizzy Lizzy en er zijn zelfs coöperatieve spelvormen beschikbaar! 

In Circle Share proberen spelers kaarten te ruilen zodat iedereen uiteindelijk een correcte combinatie op handen heeft. Maak net zoveel correcte Lizzy’s als dat er spelers zijn, schud deze kaarten en deel de kaarten vervolgens willekeurig uit. Spelers gaan ruilen en informatie delen afhankelijk van de getrokken kaarten en ze winnen gezamenlijk als ze allemaal een juiste combinatie hebben. 

In Dizzy-Docu gaan spelers gezamenlijk een Sudoku-achtige puzzel oplossen. Spelers krijgen een aantal kaarten en proberen een correct raster van 3×3 kaarten te vormen. De spelvorm Shuffle Puzzle kun je tegen elkaar, met elkaar en zelfs solo spelen! In Dizzy Detective werken spelers samen om het juiste patroon te ontdekken!

Dizzy Dice

Naast de uitgelichte spelvormen zijn er nog meer spelvormen en variaties op die spelvormen beschikbaar, maar de Dizzy Dice gooien veel spelvormen op hun kop door ook nog eens dobbelstenen te introduceren.

Werp de dobbelstenen en probeer zo snel mogelijk een combinatie te maken of te ontdekken. Op de dobbelstenen staan wederom lichaamsdelen van Lizzy’s met verschillende patronen en kleuren. Veel eerder genoemde spelvarianten kun je verder aanpassen door de dobbelstenen te gebruiken. Wat een hoop varianten!