Review: Get It! (White Goblin Games)

Intens turen of staren naar jouw medespelers in de hoop dat zij een bepaalde zet maken, heeft iedere speler weleens geprobeerd. Soms is een enkele blik voldoende om iemand te laten handelen. In Get It! draait het hele spel om turen, staren, kijken of blikken werpen in de hoop dat jouw medespelers (en jijzelf) de juiste kaarten in de juiste volgorde uitspelen. Snap je het al? Heb je al door dat jij het moet spelen? Zie je ons kijken? Get it? 

Get It! is is een soort nageslacht van The Game (overigens ook van dezelfde spelauter), The Mind en Hanabi. Net zoals bij de eerder genoemde spellen, proberen spelers kaarten in volgorde uit te spelen, zonder fouten te maken door te vertrouwen op elkaar en hun intuïtie. Net als bij Hanabi kunnen spelers echter niet zien welke kaart zij voor zich houden. Tel hierbij een timer van 60 seconden op en je hebt Get It!

Afhankelijk van het level krijgen spelers een aantal kaarten. Spelers soorten deze kaarten op basis van de afgebeelde waarde van hoog naar laag en plaatsen een stapel kaarten gesloten voor zich neer met laagte kaart bovenop en de hoogste kaart onderop. Iedere speler geeft hun stapel door aan de volgende speler. Iedereen draait tegelijkertijd de bovenste kaart van de stapel open zodat andere spelers deze kunnen zien, maar de relevante speler zelf niet. Spelers proberen nu allemaal de speler met de laagste kaart deze te laten spelen, door deze speler intens aan te kijken. 

Get it? Het klinkt simpel maar het is lastig om alle spelers aan tafel in de gaten te houden, want mogelijk ben jij de speler met de laagste kaart, maar ben jij te druk bezig om een andere speler aan te kijken. Je hebt maar 60 seconden, en in een minuut kun je een hoop fouter beslissingen maken. Ieder level, wordt er ook een onverwacht element toegevoegd in de vorm van speciale kaarten die spelers door de trekstapel zullen trekken. Deze speler kaarten gelden altijd als de laagste kaart, maar spelers moeten in plaats van kijken bijvoorbeeld lachen of anders kijken om ervoor te zorgen dat een andere speler een kaart gaat spelen. 

Get it! is een geinig coöperatief spel dat door de chaos leuke situaties zal opleveren, waardoor het geschikt is kort partyspel voor een relatief kleine groep aan spelers. Get It! is door de tijdsdruk en de speciale kaarten onverwachts uitdagend.