Review: Escape Quest Itzamna’s Eye (Jumbo Games)

Itzamna’s Eye is een Escape Quest uitgegeven door Jumbo en komt uit dezelfde serie als Ascalons Fury (klik op de link om deze recensie te bekijken). Het is wederom de excentrieke miljardair Jonathan Eaton die je een pakketje heeft toegestuurd met een drietal enveloppen (zes raadsels en twee puzzels). Anders dan in Ascalons Fury, bevind je je deze keer ergens diep in de jungle. Je bent hier beland na een ontzettend lange vliegreis, een barre rit met een goedkope jeep en een urenlange wandeltocht waar de Nijmeegse Vierdaagse nog een puntje aan kan zuigen. 

Eindelijk bereik je de eindbestemming: een eeuwenoude Maya-tempel, nagenoeg geheel overwoekerd door wildgroei. Eenmaal aangekomen bij het vintage gebouwtje, is het de bedoeling dat je de deur van de tempel weet te vinden. Opnieuw moet een grote puzzel worden gelegd waarna de enveloppen één voor één geopend kunnen worden. In twee enveloppen zit een puzzel die, wanneer opgelost, in de grotere puzzel geplaatst moet worden, maar om te weten op welke manier dit moet gebeuren, moeten eerst de raadsels opgelost worden. Pas nadat het laatste raadsel opgelost is, is bekend welke edelsteen je moet hebben en in welke kleur: het oog van Itzamna. 

Maar wie was Itzamna? Itzamna was een van de belangrijkste goden van de Maya-mythologie. Ook wel de oppergod/scheppergod genoemd. Als heerser van hemel en aarde had Itzamna een ontzettend grote invloed en is het dus ook niet gek dat juist het oog (waarmee allerlei geheimen ontcijferd en ontrafeld kunnen worden) centraal staat in deze queeste. 

Wat vooral erg aardig is aan Itzamna’s Eye is dat er geprobeerd is aansluiting te zoeken bij de Mayacultuur, zoals die vandaag de dag bekend is. Dit blijkt natuurlijk al uit de naam van het spel, maar ook lijkt er bijvoorbeeld een raadsel gebaseerd te zijn op de rekenmethodes van de Maya’s en is er een raadsel bedacht waarbij een afgeleid Maya-alfabet moet worden gebruikt. Een grote mate aan creativiteit en een uiterst intelligente/hoogwaardige artwork moet het spel worden toegedicht. De makers hebben er simpelweg veel aandacht en tijd in gestoken om niet alleen de raadsels op zich uitdagend te maken, maar ook de speler(s) te entertainen

Itzamna’s Eye doet zeker niet onder voor Ascalons Fury en persoonlijk vind ik Itzamna’s Eye zelfs net wat toffer, omdat de puzzels vanwege de verschillende vormen wat leuker waren om te leggen en er écht goed is nagedacht over de raadsels. Een volgende in de serie van Jonathan Eaton is zeer welkom en wordt reikhalzend naar uitgekeken. 

Oké, nog drie raadseltjes dan: 

– Het bestaat alleen als er licht is, maar verdwijnt als er licht op komt. Wat is het?

– Als je in een race de nummer twee inhaalt, op welke plek sta je dan?

 – Wat heeft 21 ogen, maar kan niet zien?