Kittige kattenspellen en -speeltjes: voor ieder wat speels!

Op het internet zijn katten immens populair. Vanwege hun schattige uiterlijk, maar met name vanwege hun gekke capriolen die vaak op video worden vastgelegd en gedeeld. Kattenfilmpjes. Waren katten populair zonder deze filmpjes? Jij mag het zeggen. Deze filmpjes zijn echter de perfecte propaganda voor deze duivelse en ondeugende wezens op vier poten. Je kamerplanten, glaasjes water en veters zijn allesbehalve veilig. Gek genoeg zijn het eigenlijk katten die mensen de gordijnen in jagen. 

Katten, huis tijgers, katers, poesjes en kittens zijn niet enkel populair op het internet, want ook in de wereld van bordspellen zetten katjes hun beste pootje voor. ‘Kat in het bakkie’ denken uitgevers van bordspellen vast als ze een kittig thema op een spel plakken: de kat op de cover verkoopt het spel vanzelf als kattenkruid aan een verslaafde kater. Door alle snorharen kunnen we de katten niet meer zien, dus welke kattenspeeltjes zijn de moeite waard? Er is voor iedere gekke kattenpersoon wel wat speels. 

Simpele kattenspeeltjes

Zoek je simpelere kaartspellen waarbij jij je lekker kittig kunt opstellen? Probeer dan If It Fits, Fish & Katz of 9 Lives. 

Om eens heel gek te beginnen met de laatstgenoemde (9 Lives) is het kattenthema hier vooral aanwezig in de vormgeving. Mooie designs geïnspireerd op popcultuur en ontwerpen uit de vorige eeuw geven dit spel een frisse look. In dit slagenspel ga je wedden op hoeveel slagen jij denkt te winnen en je kan hierbij je kansen spreiden door breed op het tapijt te liggen. Let wel op: er is maar beperkte plek op dit tapijt. 

Het spelletje Fish & Katz is met name geschikt voor de aller jongste kittens onder ons speelse publiek en de rest van hun nestje. In dit spel doen spelers een warm katten pootje om hun wijsvinger en gaan op de markt naar lekkere visjes wijzen die ze willen stelen. Geen droge brokjes voor de kat die setjes van drie weet te maken, want daar scoor je punten mee. 

If It Fits is het spelletje voor liefhebbers van kattenfilmpjes op het internet. Kenners van deze filmpjes weten dat katten graag in kartonnen dozen klimmen en vooral als dit niet mag. Dat is precies wat spelers in dit vlotte kaartspel wat iets weg heeft van Carcassonne gaan doen. Spelers gaan kartonnen dozen maken door kaarten te plaatsen en hier hun katten in plempen. Probeer dozen weg te kapen voor een andere speler of katten te verjagen met de plantenspuit. Dit kaartspel is zeer thematisch!

Voor de kattenvoerconnaisseurs

Wil je graag ietwat uitgebreidere spellen met katten? Calico en Cat Lady zijn allebei nog zeer behapbare brokjes voor beginnende spelers, maar bieden genoeg diepgang voor ervaren veelspelers. 

Wederom begin ik met de laatstgenoemde: Cat Lady. In dit spel verzamelen spelers kaarten uit een centrale markt. Spelers mogen een rij of kolom pakken waar niet toevallig een kat al op jacht is. Spelers kunnen katten, speeltjes, voer en andere kattengerelateerde zaken verzamelen. Met voer kunnen zij hun katten voeden en met vetgemeste katten winnen ze punten. 

Calico is een immens populair spel over lapjeskatten op lappendekens. Een heerlijk poezelig thema met voldoende kattenplaatjes om je poesiealbum en de Hyves-pagina van je moeder te vullen, maar dan zonder de glitters, want dit spel straalt al van zichzelf. 

Het spel is namelijk een heerlijke puzzel. Spelers proberen kleuren en patronen op een specifieke wijze op hun speelbordje te plaatsen. Met combinaties kunnen spelers punten of bonussen scoren. Iedere beurt pakken ze een beschikbaar lapje van de markt. Er zijn altijd maar een beperkt aantal lapjes op de markt, dus er zal zeker een cat fight plaatsvinden gedurende het spel. 

Er zijn nog veel meer spellen met katten, maar deze duivels moeten wat ons betreft niet teveel aandacht krijgen, want er is voor ieder al wat speels.