Dice & Drinks: vandeStreek met spellen

Spelletjes zijn vaak een gezellige of competitieve, maar vooral erg sociale activiteit. Een moment met vrienden, leuke spellen en uiteraard een lekker hapje en drankje. Bordspellen en bier gaan daarom ook vaak goed samen. In Dice & Drinks geven wij jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan.

In deze editie werken we samen met Craft bierbrouwer vandeStreek uit Utrecht. Hieronder zetten wij (Rick, Chris en Daniel) een aantal speciaalbiertjes van deze Nederlandse brouwer uiteen en welke spellen goed bij deze brouwsels passen. Voor elk biertje hebben wij meerdere spellen geselecteerd. Hierbij stellen wij de pairing samen op bijvoorbeeld thema, smaakervaring of niveau. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate. 

De biertjes van vandeStreek hebben allemaal een typische vandeStreek-smaak: eigenwijs, speels, fruitig en vaak met een aangenaam zuurtje. Bij het ene biertje komt het fruitmandje sterker naar voren dan bij het andere biertje. Daar moet je van houden, dus je moet er zeker even één (of twee) proberen om dat goed te ervaren.

Non-alcoholic IPA (playground)

Heeft een lekker frisse geur die doet denken aan een tropische en zoete fruitcocktail met lychee en ananas. De smaak is echter wat minder sterk dan de neus. Door de frisheid en het feit dat het een non-alcoholisch biertje is, is het ook heerlijk speels en drinkt het lekker weg. Wat knap is aan dit biertje is dat je niet merkt dat er geen alcohol in zit, waardoor we deze zeker nog vaker gaan drinken. Een perfect instapmodelletje voor degene die eens een IPA willen proberen of als alcoholarm alternatief. 

De vormgeving van dit speelse en prijswinnende biertje doet ons denken aan vroeger: de speelplaats. De vormgeving doet ons dan ook denken aan de kleurrijke graffiti die vaak op de speeltoestellen en muurtjes waren aangebracht. Bij dit biertje hebben we dan ook gekozen voor een grotendeels thematische pairing: spellen met een nostalgisch en speels gevoel en bepaalbaar voor nieuwkomers. Denk bijvoorbeeld aan Meeple Land van Blue Orange games, waarbij spelers een prachtig en oud pretpark bij elkaar puzzelen. Stay Cool – een potje gevorderd Triviant en Doen, Durven of de Waarheid van 999 Games – waarbij je beter nuchter kan blijven. Tot slot raden we Roll Camera! aan waarvan de Nederlands editie binnenkort bij Happy Meeple games verschijnt. In dit speelse coöperatieve spel gaan spelers hun kinderdroom beleven door gezamenlijk hun eigen blockbuster te filmen. 

Sour Squad (Berliner Fruit Weisse)

De sour squad is een écht zuur witbiertje, daar moet je net van houden. Je ruikt en proeft een sterk zuurtje, en de smaak deed ons denken aan licht gefermenteerde papaya en mango. Qua smaak tevens te vergelijken met een combinatie tussen een versgeperst sapje, witbier en champagne. Chris en Rick waren minder fan van de sterke en kenmerken vruchtengeur en -smaak aangezien zij, contrary to popular belief, eigenlijk niet van zuur houden. Daniel is, als zuurstokje van de proevers, een enorme liefhebber van al het zure en daarom erg goed te spreken over dit biertje! Perfect voor zomerse dag met een heerlijke vettige hap. 

Naast de vette hap, past dit biertje ook bijzonder goed bij uiterst competitieve en interactieve spellen met een zuur randje. Met de Sour Squad blijven de spelers, ondanks de alcohol door het zuurtje alert en daarom perfect voor Rush Out! van Sit Down! waarbij spelers snel en tegelijkertijd gaan dobbelen. Great Plains van 999 Games is een directe confrontatie tussen twee spelers  en ook in Machiavelli en Elixer Mixer zit de groep spelers elkaar direct dwars: hopelijk verzuurt de vriendschap niet… 

Dit is de Vista IPA (hazy IPA)

Dit is de vista IPA – maar zeker niet de vieste IPA – is een hazy IPA die ons wel kon bekoren. Het bier is gebrouwen met vista hop. Deze kenmerkende langwerpige hop zorgt voor een zacht, troebel en fruitig biertje. Niet mega uitgesproken, maar wel lekker fruitig en erg makkelijk weg te drinken met een alcoholpercentage van 6%. 

Naast een kenmerkende hop is een vista ook een landschapsaanzicht. Bij Dit is de Vista IPA proef je de natuur en tijdens het drinken waan jij je in een prachtig landschap. Tijdens het drinken van Dit is de Vista raden we je dan ook aan om spellen te spelen waarbij jij je ook op een prachtige en vriendelijk plek begeeft. In Meadow lopen de spelers door het prachtigste landschap. In Museum Pictura verzamelen spelers kunst en een van de categorieën is uiteraard, je raadt het al: landschappen. Grove en/of Orchard zijn twee spellen die je prima in je eentje op een regenachtige zondagmiddag kunt spelen terwijl je deze hazy IPA drinkt om te ontsnappen naar een boomgaard vol met de heerlijkste sappige appels.

Hazy weekend (New England IPA)

Ook de hazy weekend New England IPA is met een percentage van 6,6% lekker licht en makkelijk weg te drinken. Het biertje is zijn naam waard en is erg hazy en heeft ondertonen van ananas. Een speels biertje dat ons qua vibe en geur ook echt liet denken aan een bruin cafe, wat wat ons betreft zeker een pluspunt is! Wel een modern bruin cafe. Een bruin cafe waarbij de barpersoon een knotje en Doc Martens draagt en waarbij ze 12 verschillende IPA’s op tap hebben: ons soort bruin cafe. 

Wat houdt voor ons een Hazy Weekend in? Een nachtje doorhalen in de kroeg of uitbrakken op zondag. Een andere favoriete activiteit om een luie zondag door te brengen is motorsport. Gewoon thuis op de tv of in je favoriete stamkroeg. De Hazy Weekend past daarom goed bij het spellen van een race-spel zoals Rallyman GT. Op het illustratief vormgegeven blikje staat een doolhof dat ons doet denken aan Pac-Man. Misschien is jouw ideale Hazy Weekend wel met wat lekkere IPA’s naar de arcadehal. De Clever-reeks, van 999-Games, vol snelle en simpele dobbelspellen geven de speler het gevoel alsof die in een arcadehal staat vol flipperkasten en spelcomputers. De bruine kroeg is een ideale plek om een kaartje te leggen of wat te dobbelen. Onze suggestie: neem gewoon eens een pakje klassieke speelkaarten, want er zijn ontelbaar veel spellen.

Nawoord

Al met al is er genoeg keuze voor de bier- en spelliefhebber om van de streek te gaan. Geen 18, geen druppel.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.