Dice & Drinks: Strand, zee, spellen en Scheldebrouwerij

In Dice & Drinks geven wij jullie de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. In deze editie van Dice & Drinks behandelen we bieren gebrouwen door de brouwerij in balans: Scheldebrouwerij. 

Wat begon in een schuurtje als een jongensdroom in de jaren negentig, groeide uit tot een gebalanceerd assortiment aan verschillende, kleurrijke bieren. Deze Belgische brouwerij draait inmiddels al 30 jaar mee, maar is vast nog steeds een droom voor de brouwers. Scheldebrouwerij heeft als doel om bier in balans te brouwen, met grondig geselecteerde ingrediënten en het resultaat van vakmanschap. 

Scheldebrouwerij houdt uiteraard van een spelletje, maar welke spellen passen het beste daarbij? Wij zoeken dit voor jou uit en selecteren op smaak(ervaring) en (thematische) beleving. We kunnen je wel iets verklappen: wij hebben samen met Scheldebrouwerij voor jullie wat biertjes en spellen geselecteerd die perfect zijn voor op het strand, langs de kust of op het water. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate en vergeet niet: geen 18? Geen druppel. 

WITHEER (WITBIER 5%)

De Witheer is een witbier en lekker zacht van smaak. We haalden er goed de citrus uit, en kregen zelfs vleugen van de schil van een zoete clementine mee. Hij drinkt door de zachtheid en de citrus ook erg lekker weg. Of het bier scheurbuik gaat voorkomen kunnen we niet garanderen, maar misschien is het wel een poging waard… 

De Witheer biedt de drinker een zachte verkoeling. De Witheer is daarom ook ideaal om te drinken in een strandtent of onder de parasol. Of nog beter: op een sloepje op rustig water en lekker in de zon! Zorg voor wat minder complexe spelletjes die niet wegwaaien en je zit gebakken voor dit minder complexe witbier. Door de grote plastic stukken en het gebrek aan een speelbord kun je het strategische spel vrijwel overal spelen en zelfs op het strand (gewoon in het zand of op een strandlaken). Geen complexe regels, maar wel lastig om te beheersen. Laat de stukken echter niet van boot of schip vallen… Ook de handzame Pick-A-Pen spellen zijn ideaal: de pennen fungeren als dobbelstenen en kun je makkelijk overal en nergens rollen. De Pick-A-Pen spellen zijn super makkelijk te leren en zacht van smaak…

STRANDGAPER (FRIS BLOND 6,2%)

De strandgaper doet zijn naam eer aan: top voor op het strand. Het is een lekker fris bier, wat je ook goed door kan drinken. Kenmerkend blond, maar het bier is zacht in de neus: je ruikt wel wat tropisch fruit erin. Verfrissend voor op strand na een lange tocht op zee. Aan land en gapen maar. Praktisch voordeel als je hem thuis drinkt: geen zand in je schoenen. Zand is ruig en ruw en komt overal…

Schelde omschrijft dit bier als een zwoele zomeravond. Treffend. Bij de Strandgaper zien we onszelf namelijk met een kleedje op op het strand smitten. Een koeltas rijkelijk gevuld met zomerse biertjes waaronder de Strandgaper, typische luchtige hapjes voor een warme dag en evenzo luchtige spelletjes. De landrotten op de strand zullen vast genieten van 1000 Bommen / Piraten Kapern. In dit heerlijke dobbelspelletje proberen spelers schatten te verzamelen en punten te verdienen door dobbelstenen te werpen. De getrokken kaart bepaalt de regels en hoe spelers punten kunnen verdienen, maar pas op voor dobbelstenen die een Jolly Roger voeren, want voor je het weet hoop je weer naar een strand te gapen. In Wreck Raiders blijven we deels op het strand, maar gaan we tevens op schatten jagen in scheepswrakken. Dit luchtige spel is net als de Strandgaper zwoel en kenmerkend. 

ZEEZUIPER (TRIPEL 8%)

Onze eerste gedachte bij een ‘zeezuiper’, was een matroos die wel van een flink stevig biertje houdt. Het bier is dan namelijk ook een tripel. We waren dus wel verrast toen dit een redelijk frisse tripel bleek te zijn. Positief verrast! Het bier is fluweelzacht, kruidig en deed ons net als een nachtelijke strandwandeling verlangen naar meer. Er zit een lekker bubbeltje in, waardoor hij net zo mooi schuimt als de zee. Geen matroos met scheurbuik dus, maar een aantrekkelijke sirene (die plaatsneemt op de rots in de branding, zoals de brouwer zelf het bier kenmerkt) die je verleidt om nog wat meer van dit 8% biertje te nemen. 

Deze kruidige krachtpatser laat zich daarom ook het beste paren met spellen die je tijdens een zwoele zomernacht tot zonsopkomst wilt spelen. Breng je de nacht met een enkele medespeler of soulmate door, dan is Brood & Bier niet enkel vanwege het thema perfect. In dit strategische spel voor twee spelers, gaan spelers ingrediënten verzamelen om brood te bakken en bier te brouwen. In dit unieke spel met een ingenieus actiemechanisme staan spelers vol voldoende kruidige keuzes. Zoek je het dichter bij de zee dan is Aqualin het tweespelerspel voor jullie. Breng je de hele nacht door met vrienden? In dat geval is Weerwolven het Pact een spannende manier om samen rond het kampvuur op het strand onder het genot van een Zeezuiper de nacht door te brengen. 

‘N TOEBACK 4 (ZWAAR BLOND 9%)

Met 9% mag de ’n Toeback zeker een zwaar bier worden genoemd. Het is een blond bier, met een mooie bitter erin. Het bier blijft lekker lang hangen en heeft een comfortabele smaak, hoewel je zeker merkt dat het echt een stevig bier is. Omdat de smaak zelf niet enorm uitgesproken is, denken wij dat dit bier iedereen wel kan bekoren. Wat wij niet wisten tijdens het proeven, is dat Schelde brouwerij met dit bier iets heel speciaals doet. Bij elke editie is er namelijk een nieuwe hopsoort. Daardoor heb je elke keer weer een ander biertje. Mega creatief en vernieuwend, wij hadden dit echt nog nooit eerder gehoord. We zijn super benieuwd naar de volgende editie! 

Wat moet je aan met een biertje dat de makers beschrijven als een mysterieuze gedaanteverwisselaar die tevens best stevig is? Combineren met evenzo gevarieerde, zwaardere spellen met een piratenthema! In Libertalia gebruiken spelers de speciale eigenschappen van karakters om schatten voor zich te winnen. Ieder spelletje Libertalia spelen de spelers met een beperkte selectie van de vele karakters die in dit spel voorkomen, waardoor ieder spelletje weer totaal anders is: net als iedere variatie van de ‘n Toeback. Net zo verrassend als de ‘n Toeback is het asymmetrische spelletje Ahoy, waarbij twee spelers strijden om de macht der zeven zeeën en twee andere spelers goederen proberen te smokkelen om rijkdom te vergaren. Iedere rol in dit spel speelt uniek, waardoor het lijkt alsof iedere speler een ander spel speelt. Ondanks de asymmetrie is het spel goed in balans. Net in balans als dit biertje ondanks de telkens wisselende hopsoorten. 

TOT SLOT

Of je nu een strandwandeling maakt, op het strand zit of op een boot of gewoon wilt bakken in de zo er is voor ieder moment wel een biertje van Schelde en een bijbehorend spel! 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.