Review: Between Two Cities Essential Edition (Stonemaier Games)

Coöperatief maar toch ook niet zo coöperatief een wedstrijdje steden bouwen? Dan is Between Two Cities – Essential Edition van Stonemaier Games hét spel voor jou en je drie (of meer) beste board game buddies! Bouw jij twee mooie utopieën of toch eerder Sodom en Gomorra?

Treur niet, dit spel is geen zonde om te spelen. Ieder speler vormt individuele teams met de spelers naast diegene. Dat betekent dat jij samen met je linkerbuur een stad bouwt en samen met je rechterbuur een andere. Simpel toch?

Nou… ten eerste geldt dat de stad met de laagste score jouw eindscore bepaalt, dus geen lievelingetjes! Ten tweede kun je met handige combinaties van gebouwtype’s extra punten scoren. Zo wint de stad met de meeste fabrieken meer punten per fabriekstegel, kun je kantoren en kroegen naast elkaar bouwen om per pul een puntje te krijgen en kun je woningen bouwen in de meest diverse stad voor de meeste punten. Er zijn ook speciale paarse gebouwen die ieder hun eigen “win”voorwaarde hebben (zoals dat je een school niet naast een fabriek moet bouwen). Lange parken leveren ook de nodige groene punten op!

Setup en gameplay zijn erg simpel. In ronde 1 en 3 krijgen spelers ieder 9 tegeltjes en kiezen telkens twee tegels om zo beide steden van een nieuw bouwwerkje te voorzien. In ronde twee kiest iedere speler uit 3 duplex-tegels (een tegel met maar liefst twee bouwwerken).

Het is leuk en enigszins uitdagend om iedere ronde uit de wisselende tegels te kiezen die je kan neerleggen in je stad. Ieder stapeltje tegels wisselen namelijk door tussen de spelers. Tussendoor komt er dus een dubbele tegel langs, dus zorg ervoor dat je ruimte houdt! Verder mag een stad niet groter worden dan 5×5 tegels. Genoeg grenzen en voorwaarden waarbinnen jij en je buren de mooiste steden moeten bouwen.

Between Two Cities – Essential Edition is verder mooi geïllustreerd. Een steengoede aanvulling voor je spelcollectie die met verve stadsrechten mag verwerven!