Review: Sleeping Gods (Keep Exploring Games)

Zeilen tussen sterren en verhalen: Een duik in ‘Sleeping Gods’

Onder een nachtelijke sterrenhemel, met het zachte ruisen van de golven als achtergrondmuziek en het stevige dek van de Manticore onder je voeten, begint een onvergetelijk avontuur. ‘Sleeping Gods’ nodigt je uit in een wereld van mysterie en magie, waar de horizon altijd iets nieuws te bieden heeft en elke ster een verhaal vertelt. Samen met Kapitein Sofi Odessa en haar bemanning ga je op een epische zoektocht door onbekende wateren en exotische landen, allemaal op zoek naar die ene, ongrijpbare weg terug naar huis. Ben jij klaar om de geheimen van de Dwalende Zee te ontdekken?

Achtergrond

Ryan Laukat, bekend om zijn kenmerkende ontwerp- en illustratiestijl, brengt samen met zijn uitgeverij Red Raven Games ’Sleeping Gods’ tot leven, een verhalend bordspel dat spelers uitnodigt in een rijk en gedetailleerd universum. In het Nederlands worst dit spel uitgegeven door Keep Exploring Games. Als Kapitein Sofi Odessa en haar bemanning van acht unieke karakters aan boord van de Manticore, is het aan jou om de geheimen van de Wandering Sea te ontdekken.

Spelopzet

Sleeping Gods onderscheidt zich door zijn meeslepende structuur. Een campagne bestaat uit drie rondes, en elke ronde omvat achttien gebeurtenissen die invloed hebben op het avontuur. Voor nieuwe spelers is er een Quick Start-gids die hen helpt bij de eerste stappen, maar al snel worden ze overgelaten aan de grillen van de Wandering Sea.

Het hart van het spel is de prachtig vormgegeven atlas. Dit spiraalgebonden boek functioneert niet alleen als de kaart van de wereld maar ook als een gids naar nieuwe avonturen. Met elke omgeslagen pagina komen nieuwe gebieden en mysteries tevoorschijn, en spelers moeten beslissen welk pad ze willen volgen.

Elke speler neemt de rol van Kapitein Sofi Odessa op zich terwijl ze tegelijkertijd de bemanningsleden tussen hen verdelen, elk met hun specifieke vaardigheden en verhaallijnen. Spelers moeten ook strategische keuzes maken over waar ze hun schip positioneren, van de Brug tot de Ziekenboeg, waarbij elke locatie verschillende bonussen biedt, zoals Command tokens (actie boosters), gezondheid of de mogelijkheid om items te zoeken.

Het spelverloop is in drie stappen verdeeld: kiezen van een scheepsactie, een gebeurtenis trekken en tenslotte twee wereldacties kiezen. Deze wereldacties kunnen variëren van reizen naar nieuwe locaties, het verkennen van specifieke gebieden, handelen op markten of reparaties en upgrades uitvoeren in havens.

Spelverloop

Het spelverloop van “Sleeping Gods” is opmerkelijk dynamisch en afhankelijk van de beslissingen van de spelers. Spelers doorlopen de volgende stappen:

  1. Kiezen van een scheepsactie: Spelers kunnen beslissen of ze het schip willen verplaatsen, herstellen, een item zoeken of de commando’s van bemanningsleden gebruiken. Deze acties hebben directe gevolgen. Bijvoorbeeld, het verplaatsen van het schip kan leiden tot het ontdekken van nieuwe locaties of het tegenkomen van obstakels zoals zeemonsters.
  2. Een gebeurtenis trekken: Deze gebeurtenissen zijn willekeurig en kunnen positief, neutraal of negatief zijn. Ze kunnen invloed hebben op de gezondheid van de bemanning, de conditie van het schip, of introduceren nieuwe plotwendingen die invloed hebben op het verhaal.
  3. Twee wereldacties kiezen: Hier begint de echte diepte van het spel. Spelers kunnen:
  • Reizen naar nieuwe locaties, zoals een spookachtige vuurtoren of een vergeten eiland.
  • Verkennen van gebieden, waardoor ze specifieke uitdagingen tegenkomen zoals het oplossen van raadsels in oude ruïnes.
  • Handelen op markten, wat hen kan voorzien van nuttige hulpmiddelen of unieke artefacten.
  • Reparaties en upgrades uitvoeren in havens, wat essentieel kan zijn na zware gevechten of stormen.

Voorbeelden van dilemma’s en uitdagingen:

  • Tijdens een verkenning komen spelers een verlaten tempel tegen. Ga je naar binnen op zoek naar schatten, met het risico op vallen en vijanden aan te treffen? Of laat je het links liggen en vervolg je je reis?
  • Een mysterieuze oude man op een markt biedt je een zeldzaam artefact aan in ruil voor de helft van je voorraad. Voorraad ruilen en hopen dat het artefact van onschatbare waarde zal zijn? Of behouw je liever je voorraad en ga je opzoek naar zaken elders.
  • De bemanning ontdekt een schip in nood. Helpen we ze, wetende dat het kostbare tijd en middelen kan kosten? Of gaan we verder, focussend op onze eigen missie?

Conclusie

“Sleeping Gods” is meer dan alleen een bordspel; het is een uitgebreide reis door een wereld vol met levendige verhalen, uitdagingen en mysteries. Elke keer als je het bord opzet, stap je in een zee van kansen en keuzes die niet alleen je strategische vaardigheden testen, maar ook je morele kompas.

Wat dit spel vooral onderscheidt van andere spellen in zijn genre, is de kwaliteit van de verhalende elementen. Elk avontuur dat je tegenkomt, elk dilemma dat je gezicht krijgt, is zorgvuldig uitgewerkt om een rijke achtergrond en context te bieden. Dit zorgt voor diepe emotionele verbindingen met zowel de personages als de wereld zelf. Daarnaast zijn de spelelementen, zoals gevechten en ontdekkingen, zowel uitdagend als lonend, waardoor spelers zich echt betrokken voelen bij elke actie die ze ondernemen.

Het artwork van Ryan Laukat voegt een extra dimensie van schoonheid en immersie toe aan de ervaring. De esthetiek is zowel betoverend als functioneel, waardoor spelers zich gemakkelijk kunnen verdiepen in de wereld van de “Wandering Sea”.

Hoewel het spel indrukwekkend is in zijn omvang en diepgang, kan het ook overweldigend zijn voor nieuwe spelers of degenen die minder bekend zijn met verhalende bordspellen. De uitgebreidheid van de componenten, hoewel een lust voor het oog, vereist een zekere mate van organisatie en planning voor en tijdens het spel.

Toch, voor diegenen die bereid zijn om de uitdaging aan te gaan, biedt “Sleeping Gods” een unieke en onvergetelijke ervaring. Of je nu solo speelt of met vrienden, de herinneringen die je tijdens elke campagne creëert, zullen lang nadat het spel is opgeborgen bij je blijven.