Themareeks: waarin ik thematisch schematisch bespreek

Wat is de Themareeks?

Dat een thema voor een bordspel belangrijk kan zijn, heb ik nog nooit iemand horen ontkennen. Ik bedacht me dan ook dat het leuk was om een reeks artikelen te schrijven over de toepassing van verschillende thema’s in verschillende bordspellen. Een soort van themareeks. Vat je hem? He he.

Het gebruik van thema’s in bordspellen kan soms een controversieel onderwerp zijn binnen onze hobby. Er zijn veel spelers die weinig geven om de vormgeving en aankleding van een spel. Heeft het spel blanco kaarten met gekleurde cijfers? Is het speelbord letterlijk een groen geruit veld met abstracte pionnen? Zolang het spel maar lekker speelt, zijn deze spelers meer dan tevreden met hun speelervaring. Bij veel andere spelers is het thema een belangrijk element voor hun plezier. Deze spelers willen het liefste een uitgebreid thematisch spel waarbij de spelmechanismen soms bijzaak zijn aan het thema of verhaal van het spel. 

Natuurlijk zijn spellen en spelers niet perse in hokjes te plaatsen. Mijn beschrijving van het bovenstaande is dan ook (bewust) kort door de bocht omschreven. De beschrijving van hierboven zie je ook terug in de ontwikkeling van spellen. Ik heb verschillende spelauteurs gesproken over de ontwikkeling van spellen. Sommige auteurs nemen een thema als de basis voor de ontwikkeling van het spel en baseren het spelmechanisme zo grondig mogelijk op het thema. Voor sommige spelauteurs (of eigenlijk de uitgevers) is een eventueel thema meer een vorm van marketing dan een speltechnisch element. Het spelconcept is vaak al ontwikkeld en een thema wordt er (oneerbiedig gezegd) opgeplakt. 

Eens in de zoveel tijd zal ik een blik werpen op mijn spellenkast en een thema uitkiezen om te bespreken. Ik zal kort een paar spellen bespreken met dit thema. Ik richt me dan met name op de toepassing van het thema. Hierbij zal ik een (niet-wetenschappelijke, vrees niet) achtergrond geven van het thema. Geschiedenis, cultuur, religie en media komen aan bod. Lekker vermakelijk geschreven, dat ook! Zoals alles kijk ik ook deze themareeks tussen de regels door. 

Nieuwsgierig naar een bepaald thema? Laat het mij dan weten door een mailtje te sturen aan info[at]dicedaniel.nl!