Showcase: Folded Space Inserts

Spellen opzetten en opbergen is geen favoriete activiteit van de meeste spelers! Zeker in het geval van complexe spellen met duizenden onderdelen. Gloomhaven, ik kijk naar jou… Het opzetten en opbergen van spellen duurt soms zo lang, dat het speelplezier kan bederven. Het efficient en creatief opbergen van spellen is hierdoor soms al op zichzelf een hobby. Een hoop zakjes. Plastic sausbakjes van de een afhaalmaaltijd. 3D-geprinte systemen. Ga zo maar door! Vaak zijn deze oplossingen niet altijd even praktisch of mooi. Ze zorgen er ook niet altijd voor dat je spel snel is opgezet. Folded Space biedt een lichtgewicht oplossing voor het opbergen en opzetten van spellen.

De binnenkantjes van Folded Space worden van een lichtgewicht schuim gemaakt vergelijkbaar met foam core. Folded Space noemt dit materiaal Evacore – een schuim dat is gemaakt van 75% gerecycleerd plastic/kunststof waarop stevig gelamineerd papier is gedrukt voor extra stevigheid en voor eenvoudige assemblage. Deze Evacore vellen worden door Folde Space gesneden zodat de ontvanger enkel de onderdelen hoeft uit te stansen om in elkaar te zetten, terwijl de binnenkantjes hierdoor makkelijk via de post kunnen worden verzonden.

Ieder product van Folded Space bestaat uit een aantal voorgesneden Evacore-platen, samen met bouwinstructies. Het in elkaar zetten van een Folded Space insert is vergelijkbaar met een LEGO-set of een IKEA-kastje. Je hoeft enkel de instructies te volgen. Lekker rustgevend! Je hebt enkel een beetje PVA-lijm (gewone hobbylijm of eenvoudige houtlijm) nodig om de inserts in elkaar te zetten.

De makkelijkste manier om de inserts in elkaar te zetten is door de onderdelen van een specifiek segment te sorteren, eerst “droog” te monteren, vervolgens deze onderdelen plat net te leggen en op de randen/grenzen lijm te smeren en vervolgens de insert in elkaar te drukken. Zo kun je in een vrij vloeiende beweging lijmen.

Gemiddeld weegt een insert van vier platen (gebruikelijk formaat) minder dan 250 gram wanneer het binnenkantje in elkaar is gezet, waardoor het extra gewicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten binnenkantjes, heel erg klein is. De binnenkantjes van Folded Space zijn zo ontworpen dat, als de hoeveelheid en soort onderdelen van een spel dat toelaten, het binnenkantje tot de deksel van de doos rijkt, zodat onderdelen goed op hun plek blijven zitten.

Als een spel wel erg stampvol zit met onderdelen, denk bijvoorbeeld aan de Engelse versies van Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk, dan kan het zo zijn dat de onderkant van doos na het plaatsen van de insert een klein beetje uitsteekt.

De insert van Kwakzalvers van Kakelenburg geeft de mogelijk om alle (huidige) uitbreidingen van Kwakzalvers in één enkele doos op te bergen. Voor elk ingredient is een apart bakje en ook voor iedere speler is er een bakje waardoor potjes snel zijn opgezet. Je hoeft hierdoor niet telkens weer onderdelen uit zakjes te halen of te sorteren. Er is voldoende ruimte voor de kartonnen fiches of zelfs de plastic fiches van BoardGameGeek. Ik heb mijn fiches is muntencapsules gedaan en daar was iets minder ruimte voor. Overigens staan op de foto niet alle uitbreidingen afgebeeld.

De insert van Clans of Caledonia is bijna noodzakelijk. Dit spel bevat zoveel verschillende onderdelen dat een insert het opbergen en opzetten een aanzienlijk minder tijdrovende activiteit maakt. De insert van Above and Below zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen een eigen plekje krijgen in de (te) grote doos. De onnodige ruimte wordt handig opgevuld met het schuim van de insert.

Folded Space inserts zijn een fantastisch eenvoudig en relatief goedkoop product. Door het lichte gewicht zijn de inserts van Folded Space perfect voor spelers die hun spellen regelmatig meenemen naar spellenavonden.