Review: Ten (AEG)

Heb je zin om eens op een kleurrijke en interactieve wijze je geluk te beproeven zonder dat je het comfort van je eigen huis hoeft te verlaten om naar het casino te gaan? Roept de spanning van Blackjack je, maar wil je liever een fatsoenlijk spel spelen? Dan is Ten, van de makers van het heerlijke Point Salad, zeker iets voor jou!

Whats in a name? In het spel Ten kun je voor iedere reeks gescoorde kaarten maximaal 10 punten verzamelen, je kan een maximum aan 10 muntjes hebben en zodra je tijdens je beurt een score van 10 overtreft, faal je deze beurt.

In Ten proberen spelers reeksen van kaarten te maken in verschillende kleuren. Hiervoor gaan spelers kaarten van een stapel trekken, kaarten kopen van de markt en bieden op jokers. Voor elke kleur kaarten krijgen spelers een hoeveelheid punten gelijk aan de hoeveelheid kaarten in een rij (max 9). Lukt het jou om een aaneengesloten rij van 9 kaarten in een kleur te maken, dan ontvang je ook nog eens een bonuspunten: je gaat voor de Ten.

Elke beurt trekt de actieve spelers kaarten van de centrale trekstapel. In de stapel zitten getalkaarten en muntkaarten. Een speler mag net zo lang kaarten trekken als hij/zij wilt, maar zodra de getallen in totaal hoger zijn dan een waarde van 10, heeft deze speler gefaald. Let goed op: muntkaarten zijn in deze fase negatief, maar zodra je meer dan 10 munten open legt, faal je ook. Als een speler op tijd stopt, mag deze kiezen om de getalkaarten te pakken of de munten. Als je voor getallen kies, krijgen de andere spelers mogelijk munten. Met munten kun je na je beurt een kaart kopen uit de markt. Als je faalt, sta je niet met lege handen, want je ontvangt dan een witte munt met een waarde van 3 muntjes. Ook gewonnen kaarten mag je weer inzetten om andere kaarten te kopen. Poh – probeer dat allemaal maar eens in 10 seconden te zeggen!

Ten is een geweldig vlot kaartspel. Het is makkelijk te leren en uit te leggen en het is een goede combinatie tussen geluk, gokken, tactiek en schaarste. Er zijn maar een beperkt aantal kaarten, waar alle spelers voor strijden. Jij wil je dan ook niet op dezelfde kleuren en kaarten storten als je tegenstanders. Daarnaast zit het spel vol heerlijke dilemma’s. Blijf ik kaarten trekken om zoveel mogelijk kaarten te kunnen pakken, maar met het risico dat ik faal? Gebruik ik kaarten om andere kaarten te kopen met het risico dat ik gaten in mijn reeks krijg? Een echte aanrader!