Review: Tanto Cuore: Winter Romance (Japanime Games)

Konichiwa! Hou jij van visual novels? Dating simulators? Wil jij een echte fictieve husbando of waifu? Krijg jij maar niet genoeg van romantische anime, of manga vol met bizarre wendingen en buitensporige lichaamsverhoudingen? Leg je waifu pillow dan maar eens aan de kant en verhuis naar een groot landhuis vol Husbando Butlers en Waifu Maids in Tanto Cuore: Winter Romance. De winter overleven in stijl, zo kawaii! 

Nani!?

Irasshaimase! Welkom in het landhuis! Tanto Cuore is een Japanse deckbuilding-reeks van Japanime Games, waarbij iedere speler de rol aanneemt van de heer of dame van een groot landhuis ergens op het platteland. Inmiddels zijn er al meerdere delen van dit spel verschijnen. Eerder konden spelers bijvoorbeeld al op vakantie met hun dienstmeisjes in Tanto Cuore: Romantic Vacation of lekker drinken in Tanto Cuore: Oktoberfest. In Winter Romance is een sneeuwstorm op komst, dus tijd om jezelf comfortabel te maken voor de winter. Winter Romance introduceert butlers en kerstige romantiek. 

Dat eerder genoemde landhuis is zo groot dat je eerst een hele hofhouding bij elkaar moet sparen met allemaal specialistische dienstmeisjes en butlers. Het doel van het spel is eenvoudig uit te leggen: de speler die aan het eind van het spel de meeste overwinningspunten heeft, wint! Spelers verwerven overwinningspunten door verschillende dienstmeisjes en butlers, “Love”-kaarten (te gebruiken als betaalmiddel) en meer te verzamelen. Deze kaarten maken het mogelijk om overwinningspunten te verdienen aan het einde van het spel, maar ook om nog meer dienstmeisjes en butlers in dienst te nemen. Je kunt zelfs kamermeisjes inzetten en als romantische koppelaar optreden voor extra punten. Mogelijk maak je zelfs een heuse bruiloft tussen de butlers en/of dienstmeisjes mee. Dus bouw die kapel en koppel de happy-go-lucky boezemdame met de mysterieuze butler met een draculapakje.

Spelers gaan hun hulp rekruteren in het nabijgelegen dorp. Dat lijkt een beperkte pool aan goede dienstverleners, maar het lijkt wel alsof het hele dorp in deze landhuizen werkt. Deze hulp zal onder meer voor je koken, je bedden opmaken en voor je zorgen tijdens de barre winter. Let er wel goed op dat de gezellige winter niet te comfortabel wordt, want voor je het weet vertrekken ze met de winternoorderzon met hun nieuwe geliefde. 

Spelopzet

Om het spel klaar te zetten leggen spelers twee stapels kaarten met chief butlers en/of dienstmeisjes op tafel. Hierna zal ik alleen verwijzen naar dienstmeisjes aangezien kaarteffecten van toepassing zijn op beide kaarten. Er wordt een set aan andere dienstmeisjes gekozen en voor elk van deze dienstmeisjes komt er een stapel kaarten op tafel. Er worden kaarten met gebeurtenissen, gebouwen, ontmoetingsplaatsen, vrienden en liefde geplaatst. Al deze kaarten vormen het dorp, waaruit spelers kaarten zullen kopen. 

Spelverloop

Het spelverloop van Tanto Cuore is vergelijkbaar aan de deckbuilder Dominion en sowieso is die inspiratie meer dan duidelijk. Voor liefhebbers van Dominion en vergelijkbare simpele deckbuilders zullen de mechanismes daarom wellicht niet vernieuwend zijn, maar wel behapbaar. Spelers krijgen aan het begin van het spel een persoonlijk deck met tien kaarten. De samenstelling van dit deck is voor iedere speler identiek. Spelers trekken allemaal vijf kaarten en zijn klaar om te spelen. 

Elke beurt doorloopt een speler vier fases. Aan het begin van de beurt (starting phase) kijkt een speler of bepaalde kaarteffecten worden geactiveerd (bijvoorbeeld effecten van kamermeisjes of ontmoetingsplaatsen). Vervolgens begint een speler de rest van zij of haar beurt met één ’serving’ (serving phase). Een serving staat eigenlijk gelijk aan een actie waarmee je een dienstmeisje uit je hand kan spelen. Op elk dienstmeisje staat een uniek effect en mogelijk tot maximaal vier effectsymbolen. Die symbolen zijn algemene effecten die op meerdere kaarten voorkomen. Afhankelijk van de afgebeelde symbolen kunnen spelers kaarten uit hun deck trekken, hebben zij extra servings, mogen zij meer dan één kaart kopen tijdens de employment fase of hebben ze extra liefde om tijdens de employment phase te gebruiken. Elke dienstmeid heeft dus ook unieke effecten die op de kaart staan uitgelegd. 

In de employment phase kunnen spelers nieuwe dienstmeisjes inhuren (of andere kaarten kopen). Inhuren of kopen doen spelers met liefde van de gespeelde dienstmeisjeskaarten of love-kaarten die zij op hand hebben. Naast dienstmeisjes inhuren kunnen zij bijvoorbeeld ook nieuwe love-kaarten kopen of gebouwen zoals ontmoetingsplekken. 

Met verworven ontmoetingsplekken kunnen spelers aan het begin van een volgende beurt een toenadering doen richting een andere speler. Ze zetten een dienstmeid in de hoop deze te matchen aan de dienstmeid met de hoogste waarde in de hand van de andere speler. Spelers kunnen love-kaarten spelen om de benodigde liefde te benaderen. Indien er een match is verdwijnen deze kaarten (soms maar voorlopig want liefde is volatiel) uit het spel. Met beproevingen kunnen spelers echter de relatie testen en mogelijk weer breken. Deze koppels leveren aan het einde van het spel punten op. 

Sommige dienstmeisjes kunnen als kamermeisje worden ingezet. Deze kaarten zitten dan niet meer in het deck, maar verkrijgen hierdoor wel bonuspunten tijdens het einde van het spel of andere bonussen. 

Het spel is afgelopen zodra voldoende stapels in het dorp leeg zijn. De spelers krijgen punten op basis van gerekruteerde kaarten, kamermeisjes en koppels. 

Oordeel

Tanto Cuore is een eenvoudige deckbuilder met een herkenbaar systeem. Wellicht niet extreem vernieuwend binnen het genre, maar hierdoor is het spel ook voor de anime-fan die (nog) geen ervaren spelletjesfanaat is makkelijk te behappen. De verschillende dienstmeisjes en spelmechanismes die ieder deel introduceert, zorgt voor voldoende variatie. Winter Romance voegt kerstige romantiek en wat extra gelijkwaardige vertegenwoordiging toe (zoals butlers en en de mogelijkheid tot same sex koppels) waardoor het spel extra uitnodigend en representatief is voor de liefhebbers van anime en het deckbuilding genre. Naast waifu’s dus nu ook hubando’s, nya! Verder zijn alle anime stereotypes aanwezig zodat de fan helemaal los kan gaan. De toevoeging van de romantiek voegt een extra element met directe interactie tussen spelers toe. We adviseren spelers overigens om een goed gevarieerde set aan dienstmeisjes samen te stellen, om het spel lekker uitdagend te maken. Al met al een kawaii deckbuilder met een kenmerkend thema dat menig Anime-fan ongetwijfeld zal bekoren.