Review: Spots (CMYK)

Veel honden hebben stippen. Veel dobbelstenen (vooral de reguliere D6) hebben stippen. 1 + 2 = 3 en daarom bevat dit spel een hele hoop honden, een dusdanige collectie aan dobbelstenen en genoeg stippen (spots) om een velletje wit papier zwart te stippen. Ben jij stipt genoeg om de overwinning uit te stippen?

Doel en spelopzet

Spelers gaan proberen om als eerste van zes hondjes de stippen in te vullen door trucjes te verrichten en dobbelstenen te werpen. In dit hondenspel speelt geluk een grote rol, maar een nog grotere rol speelt hoe jij om gaat met dit geluk: durf je risico’s te nemen om jouw kennel te vullen met gevlekte hondjes? 

Op tafel worden een aantal trucjes geplaatst. Er zijn verschillende soorten trucjes en dus een grote variatie aan mogelijk spelverloop en spel mogelijkheden. Iedere speler krijgt een tuintje om dobbelstenen te begraven, een tweetal hondjes waarbij de grijze zijde zichtbaar is en een botje. 

Spelverloop 

Iedere beurt kiest de actieve speler een van de beschikbare trucjes en draait deze tegel nu naar de inactieve zijde. De actieve speler voert eerst de bovenste actie en daarna de onderste actie uit die op de trucjes tegel staat aangegeven. Sommige acties zijn optioneel. Als er na de beurt van een speler nog maar een beschikbaar trucje is, wordt hier een botje op geplaatst (de eerstvolgende speler die dit trucje kiest, krijgt dit botje) en worden de overige trucjes weer naar hun actieve zijde gedraaid. 

Meestal ga je op basis van een het trucje een aantal dobbelstenen werpen en vaak kun je er voor kiezen om op een gegeven moment te stappen met dobbelen. Vaak kun je (door bijvoorbeeld je keuze voor een bepaald trucje) bepalen hoe en met hoeveel dobbelsteen je werpt. Sommige trucjes leveren ook hele andere acties op. 

De geworpen dobbelstenen plaats je op de juiste plekken op je honden door de stippen op de dobbelstenen met de stippen op de honden te matchen. Dobbelstenen die je niet kunt plaatsen, moet je echter begraven en als je teveel stipjes hebt begraven raak je alle begraven dobbelstenen, maar ook de dobbelstenen op je honden kwijt. Door een botje in te leveren mag je de geworden dobbelstenen opnieuw werpen. 

Als je tijdens een beurt al je onvoltooide honden weet te voltooien, mag je deze naar de blauwe zijde plaatsen. Je mag ook er voor kiezen om voltooide honden om te draaien in plaats van een trucje te verrichten. De speler die als eerste 6 honden weet te voltooien, wint!

Conclusie

Spots is een heerlijk push your luck spel, waarbij de trucjes het absolute hoogtepunt zijn. Deze trucjes zorgen voor verschillende mogelijke acties, verschillende spel mogelijkheden en hele hoop variatie, waardoor ieder potje Spots redelijk anders voelt. 

Als een echte push your luck kan risico nemen lonen, maar ook ontzettend veel pech en frustratie opleveren. Spots is snel een van onze favoriete spellen geworpen. Dit is overigens mede door de fantastische illustraties met schattige en grappige hondjes!