Review: PanDogMonium (Clarendon Games)

Had jij je altijd al eens al een hond willen gedragen? Dan is Pandogmonium, een kakofonie van chaos en verwarring vol trouwe viervoeters. Laten we eens snuffelen aan dit spel!

In Pandogmonium proberen de spelers om zoveel mogelijk kaarten te verzamelen door zo snel mogelijk te reageren op de gespeelde kaarten. De speler die de meeste kaarten heeft, nadat een van de andere spelers geen kaarten meer heeft, wint!

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een trekstapel met (ongeveer) evenveel kaarten. Om de beurt trekken spelers de bovenste kaart van hun persoonlijke stapel en plaatsen deze open op de centrale trekstapel in het midden van de tafel.

Op de verschillende kaarten staan honden met speeltjes, botten of takken. Spelers winnen alle kaarten van de centrale trekstapel door als eerste op de stapel te slaan. Je mag echter niet zomaar op de tafel slaan. Je mag alleen op de stapel slaan als:

– de twee bovenste kaarten dezelfde hond afbeelden of er slechts een enkele andere hond tussen twee dezelfde honden ligt;

– als de bovenste drie kaarten hetzelfde speeltje afbeelden; of

– als de bovenste kaart een bot is. 

Als er een tak op de stapel wordt geplaatst, mag de speler die als eerste deze kaart weet te pakken deze door de kamer gooien. Andere spelers moeten nu apporteren en deze kaart bij het baasje terugbrengen. Het baasje mag doorgaan met kaarten plaatsen en mogelijk zelfs de stapel winnen. 

PanDogMonium is vergelijkbaar met andere snelheidsspelletjes zoals het spel Slapjack. Een leuk element zijn de verschillende tekeningen en verschillende manier waardoor spelers op de stapel moeten slaan. Hierdoor moeten ze rekening houden met verschillende regels: absolute lollige chaos. Het leukste element vinden wij de kaart met de tak. Zodra deze kaart door de kamer vliegt weet je dat hel loslaat: ware pandogmonium!