Review: Pacific Rails Inc (Vesuvius Media)

Klinkt een bordspel voor de treinliefhebber die ook van worker placement, resource management en engine building houdt voor jou als het ultieme eindstation? Dat zit je met Pacific rails Inc op het juiste spoor!

Net als een echte treinrit, moet je van tevoren wel goed het spoorboekje (de handleiding) doornemen. Tevens is het geen kort treinritje, maar is het een redelijk flinke zit met een speeltijd tussen de 60 en 90 minuten.

Voor een groot deel is het spel worker placement, waarbij je acties natuurlijk slim met elkaar kan combineren (engine building). Enerzijds omdat je bij de acties waarbij je grondstoffen verkrijgt een bonus kan verrichten en anderzijds omdat je een multiplier krijgt als er als een worker in het gebied staat. Het spel komt daarom snel op stoom zodra er meerdere workers in het spel zijn. Het uiteindelijke doel van het spel is natuurlijk het bouwen van sporen: van de ene naar de andere kant van de kaart. Uiteindelijk is ook de rit ook van belang, aangezien degene met de meeste victory points de winnaar is.

Net als in het echt, kunnen sporen door meerdere vervoerders (spelers) worden gebruikt, hoewel je in het begin je voornamelijk op de eigen route zal focussen. Doordat in het spel steeds iets meer mogelijk is wanneer je verschillende dorpen passeert, bouwt het spel ook leuk op. Daarnaast is het spel mooi vormgegeven en gethematiseerd.

Hoewel het spel lang is, geeft het spel je erg veel verschillende mogelijkheden om te spelen en te combineren, waardoor het interessant blijft. In het begin is het spel wel complex door de verschillende mogelijkheden, de complexiteitrating op board game geek is met 3.27 dan ook aan de hoge kant. Daarmee is het spel niet zo geschikt om mee te nemen op treinreis naar je oma , maar wel voor een spelletjesavond met je treinliefhebbende vrienden/vriendinnen met wat bordspelervaring.