Review: Mindbug Battlefruits (Nerdlab)

Mindbug is een doeltreffend kaartspel van onder meer een van de bedenkers van Magic The Gathering. Mindbug is geen spel waarbij je op WallStreetBets-achtige wijze de kaartprijzen op Cardmarket in de gaten moet houden, maar het bevat wel alle elementen die TCG-spellen zoals Magic geweldig maken. Om het kort samen te vatten, bevat Mindbug bijzonder veel tactische diepgang voor een klein stapeltje kaarten.

In Mindbug kunnen spelers een kaart uit hun hand spelen of aanvallen met een van hun gespeelde kaarten. Spelers hebben aan het begin van het spel twee mindbugs per persoon ter beschikking. Deze mindbugs kunnen ze inzetten om zojuist gespeelde kaarten te stelen en voor zichzelf te gebruiken. Kaarten hebben een aanvalswaarde, maar de meeste kaarten hebben speciale eigenschappen die meestal met kernwoorden op de kaarten worden beschreven. Iedere set introduceert nieuwe speciale eigenschappen en dus ook tactieken.

Er zijn meerdere sets beschikbaar, maar in de Crowdfundingscampagne die momenteel loopt op Gamefound staat fruit centraal. Battlefruit Kingdom en Battlefruit Galaxy zijn losstaande sets die je met elkaar kunt combineren, maar uiteraard ook met eerdere Mindbug sets.

De sets introduceren “octonite” eigenschappen. Sommige kaarten betreden het speelveld met een aantal fiches of krijgen in de loop van het spel fiches toegewezen. Deze fiches worden gebruikt om speciale eigenschappen te activeren.

Kingdom bevat kaarten die “Fast” zijn en gelijk na het spelen gebruikt kunnen worden. Kaarten met het kernwoord “Harvest” krijgen een aantal fiches die in de loop van het spel van de kaarten worden gehaald. Als er geen fiches meer liggen, worden krachtige en nuttige eigenschappen geactiveerd. Fast is voor de ongeduldige spelers onder ons en Harvest voor de geduldige spelers en samen zorgen deze eigenschappen voor interessante nieuwe speelwijzen. In Galaxy kunnen wezens met “Charge” fiches verplaatsen naar andere wezens en door fiches te spenderen sterke eigenschappen activeren.

De campagne introduceert tevens een kleine uitbreidingsset waardoor spelers Mindbug in teamverband kunnen spelen. 2 vs 2. De set bevat kaarten die speciaal zijn ontworpen voor dit teamverband. In deze spelvariant delen spelers in hetzelfde team een leven, maar hebben ze wel ieder een eigen deck. Met de mindbug kun je kaarten van een tegenstander overnemen, maar met een mindfrog kun je kaarten van je teamlid gebruiken. Een interessante nieuwe spelmodus die zorgt dat Mindbug nog verder evolueert.

Interesse gekregen? Kijk dan snel op https://gamefound.com/en/projects/marvin-hegen/mindbug-battlefruits