Review: Mind Up! (Geronimo Games)

Ga jij omhoog of ga jij omlaag? Hou je koppie erbij in Mind Up!

Schud de flinke stapel aan gekleurde kaarten en plaats net zoveel kaarten als spelers in het midden van de tafel. De kaarten worden in oplopende waardes naast elkaar geplaatst. Spelers krijgen ook allemaal een handje kaarten om mee te “bieden”. Spelers plaatsen ook scorekaarten voor zich neer. 

Het spel bestaat uit meerdere rondes en iedere ronde bestaat uit een aantal biedingen. Zodra de spelers nog maar 1 kaart in hun hand hebben na een bieding is de ronde afgelopen. Iedere bieding speelt iedere speler tegelijkertijd een kaart uit diens hand. De laagste gespeelde kaart krijgt de laagste kaart in het midden van tafel enzovoorts.

De verkregen kaarten worden open voor de spelers geplaatst bij de scorekaarten. Hier begint het interessante gedeelte van het spel. Kleuren worden namelijk bij elkaar geplaatst op “stapeltjes”. Verkrijg je een kaart in een kleur die je nog niet had, dan plaats je deze bij je eerste vrije scorekaart om een nieuwe stapel te vormen. De scorekaarten geven aan hoeveel punten je per kaart met deze stapel scoort.

De kaarten die zijn gespeeld blijven op tafel liggen en spelers gaan nu op deze kaarten bieden. Als spelers nog maar een enkele kaart op hand hebben, spelen ze deze op de relevante scorestapel. Aan het einde van elke ronde scoren spelers punten en de speler met de meeste punten wint. Voor een uitdagende spel kun je speciale scorekaarten toevoegen.

Mind Up is een simpel, elegant en ingenieus kaartspelletje. Hoewel het soms onberekenbaar is wat andere spelers gaan doen zorgt de combinatie aan bluffen, geluk, risico inschatting en tactiek voor een vlot kaartspel.