Review: Kuddegedrag (DGTL Detox)

Wees niet creatief, wees niet origineel en wees niet uniek. In Kuddegedrag van DGTL Detox moet je mee met de meerderheid van de spelers. Steeds wordt er een vragenkaart opgelezen. Bijvoorbeeld ‘Heb je liever een standbeeld of een schilderij van jezelf?’, maar er zitten ook meer open vragen tussen zoals ‘Wat is het eerste wat je ’s ochtends doet?’ of ‘Hoe veel big macs kan een normaal persoon eten in 20 minuten?’. Het zijn allemaal vragen waar meerdere antwoorden op te geven zijn en er geen goed antwoord is. 

Na het oplezen van de vraag schrijft iedereen voor zichzelf een antwoord op, waarvan hij of zij denkt dat dat door de meeste spelers zal worden gegeven. Bedenkt dus vooral niet wat voor jou het goede antwoord zou zijn, tenzij je een vrij gemiddeld persoon bent. De spelers die de meerderheid vormen krijgen een koefiche, de overige spelers niets. De eerste speler met acht koefiches (en dus met een kudde van acht koeien), wint het spel. Gelijkspel? Ga door totdat er slechts één winnaar overblijft. 

Maar… Er zit een addertje onder het gras, of een koe in de wei, you name it. Wanneer een speler met zijn of haar antwoord in zijn eentje de minderheid vormt, krijgt deze speler de roze koe. En dat wil je niet! Los van het feit dat de koe vrij boos kijkt, hoe leuk en lief een roze koe ook klinkt, zorgt de roze koe ervoor dat je niet meer kan winnen. Je kunt nog wel koefiches sparen, maar ze tellen voorlopig niet mee. Althans: tot het moment dat een andere speler in zijn eentje de minderheid vormt, waardoor deze speler de roze koe overneemt. Het zwarte schaap (lees: de roze koe) uit jouw familie (lees: kudde) is verdwenen en alle koeien uit jouw kudde tellen gewoon weer mee! 

Het concept van Kuddegedrag is heel eenvoudig, werkt goed en is daarom ook gemakkelijk op tafel te krijgen. Het is vermakelijk, een toevoeging aan de spelletjeskast/-kamer als je van partyspellen houdt en zorgt voor lachende gezichten. Wat hier overigens ook aan bijdraagt is de volgende regel uit het spel: ‘Als iemand te lang nadenkt over een antwoord, mag iedereen naar hem/haar ‘loeien’ om ervoor te zorgen dat hij/zij opschiet!’. Het komt wat merkwaardig over en misschien moet je uit je comfort zone treden om daadwerkelijk je innerlijke viervoeter aan te kunnen boren, maar weet tegelijkertijd ook dat er een NK burlen (= het geluid dat mannetjesherten maken als zij op zoek zijn naar een vrouwtje om mee te paren) bestaat. Geloof me, dat is gênanter. 

Enkele laatste noemenswaardige opmerkingen:

  • De doos zit vol met koeienvlekken die gemaakt zijn van een bepaalde stof. Erg leuk detail!
  • In 2022 heeft het spel een prijs gewonnen: familiespel van het jaar voor spelers van 10 jaar en ouder. 
  • Het is natuurlijk mogelijk om zelf vragen te bedenken voor het spel en die te gebruiken. De uitgever gaat zelfs nog een stap verder: ‘Voel je vrij om je eigen vragen te bedenken en deze uit te testen met je groep. Als je denkt dat je een topvraag hebt bedacht, stuur deze dan naar info@dgtldetox.com. Als wij het net zo’n leuke kuddevraag vinden als jij, zullen we deze in een volgende versie opnemen en je een gratis exemplaar van het spel toesturen!’. Vergeet mijn eerste zin dus. Wees creatief en origineel, stuur jouw loeigoede (I know) vraag/vragen in en win!