Review: Karak (Geronimo Games)

Onder de ruïnes van wat ooit het kasteel van Karak was, bevindt zich een donkere en geheimzinnige catacombe bestaande uit vele zalen en gangenstelsels. Zij die niet bevreesd zijn, reizen af naar de met monsters en ondoden gevulde catacomben van Karak, want er zijn geruchten dat de kelder van het krakkemikkige kasteel van Karak kisten vol goud en edelstenen huisvest. Er gaan echter ook geruchten rond dat een Draak de schatten bewaakt… In dit familievriendelijke avontuurlijke bordspel nemen spelers allemaal de rol aan van een van deze onbevreesde helden. Weet jij de catacomben ongeschonden te verlaten?

Het bordspel Karak is een instapmodel dungeon crawler die ook geschikt is voor de allerjongste spelertjes. Laat de voor dit niveau wat omvangrijke spelregmlboekje je echter niet afschrikken. De regels bevatten namelijk bijzonder veel (leuk en luchtig) achtergrondverhaal en een ruime selectie aan voorbeelden. Het spel zelf is simpel qua opzet en makkelijk te leren. Hoe wordt het spel dan gespeeld?

Iedere speler krijgt een held met speciale eigenschappen en spelers zijn eigenlijk al klaar om te spelen! De kerkers van Karak bevatten bijzonder veel gangen en zalen. Deze staan afgebeeld op tegeltjes waar spelers al spelenderwijs de catacomben mee gaan ontdekken. Iedere beurt mag een speler maximaal vier tegels verplaatsen. Spelers kunnen nieuwe tegels aanleggen om deze vervolgens te ontdekken. De tegels worden blind getrokken van de trekstapels. Een gang is heel bijzonder, maar als er een zaal wordt opengedraaid, mag de actieve speler een tegel uit de monster en schatten zak trekken. Schatkisten of monsters worden in de zaal geplaatst. Als de speler een sleutel bezit, kan de schatkist worden geopend. Monsters moeten worden verslagen. Het verslaan van monsters levert nieuwe uitrusting, toverspreuken, sleutels of schatten op. Let wel op: spelers hebben maar beperkte bergruimte! Alles wat spelers niet bij zich kunnen of willen dragen blijft in de catacomben voor andere spelers voor het oprapen liggen.

Als een speler met een monster moet/mag vechten, gooit hij of zij twee dobbelstenen en telt daarbij eventuele bonussen van uitrusting bij. Dit is de aanvalskracht van de speler. Met toverspreuken en speciale eigenschappen, kunnen spelers hun aanvalskracht nog enigszins beïnvloeden. Als een speler minder aanvalskracht heeft dan het monster, verliest deze spelers levenskracht en wordt de speler naar de vorige tegel teruggeplaatst. Bij evenwel aanvalskracht verliest de speler geen levenskracht, maar wordt wel teruggeplaatst. Indien de speler meer aanvalskracht heeft, verslaat deze speler het monster. De monstertegel wordt omgedraaid om de beloning te tonen. Als een speler al zijn of haar levenskracht verliest, moet deze speler de volgende beurt overslaan.

Het spel is voorbij zodra een speler de draak verslaat. Spelers tellen nu alle schatten (de schat die je krijgt als je de draak verslaat is meer waard) en de speler met de meeste schatten wint!

Karak is een grappig familiespel en mooi instapmodel naar zwaardere avonturen spellen. Jonge spelers zullen het leuk vinden om de verschillende helden uit te proberen en om op avontuur te gaan. De gameplay zelf is simpel. Hierdoor heeft het voor de veelspelers wellicht wat minder opties. Elke beurt verloopt in principe vergelijkbaar: spelers lopen en ontdekken mogelijk nieuwe tegels en gaan waarschijnlijk het gevecht aan met een monster. Veelspelers zijn echter niet het publiek van het spel. Tegels leggen en de catacomben uitbouwen, zorgt voor een nostalgisch gevoel van ontdekking en hierdoor deed het spel me een beetje denken aan het gevoel van de spellen die ik als kind in de jaren 90 speelde. Welke monsters wanneer in het spel komen is onbekend en de gevechten met dobbelstenen zorgen voor spanning. Je kan je held sterker maken, maar je weet nooit helemaal zeker of je een monster kan trotseren. Risico-inschatting is daarom een belangrijk spelelement. Karak is een heel fijn avontuur voor jong en oud – en ook nog eens vermakelijk voor tussendoor.