Review: Jumanji Wild Adventures (Outright Games)

Sommige lezers vragen zich wellicht af wat een recensie van het videospel Jumanji: Wild Adventures te zoeken heeft op de website van Dice Daniel: een blog over voornamelijk bordspellen. Dat Dice Daniel een blog is over enkel bordspellen is al een x-tal jaren achterhaald, want we bespreken voor ieder wat speels. Daarnaast heeft Jumanji eigenlijk best veel met bordspellen te maken…

Achtergrond

Jumanji is een film gebaseerd op het gelijknamige boek. In de originele Jumanji-film uit 1995 ontdekken de kinderen Judy en Peter een betoverd bordspel genaamd Jumanji. Het spel kondigt zichzelf aan met zware Afrikaanse trommels en verbergt iets onheilspellends. Het spel blijkt een gevaarlijke versie van Ganzenbord te zijn. Spelers rollen de dobbelsteen en de speelstukken verplaatsen over het bord. Sommige worpen zijn gevaarlijker dan anderen, want bij elke zet komen jungle (zoals beestachtige dieren) tot leven. Judy en Peter ontmoeten Alan Parrish, gespeeld door Robin Williams, die al vast zit in het spel sinds zijn jeugd. De kinderen bundelen hun krachten met Alan om het avontuur veilig te voltooien. De oorspronkelijke Jumanji is een klassieke kinderfilm en nostalgische trip naar mijn eigen jeugd.

Na het succes van Jumanji verscheen de film Zathura: A Space Adventure in 2005: een spiritueel vervolg op Jumanji van dezelfde schrijver. In het verhaal van Zarutha staan twee broers centraal die een mysterieus bordspel genaamd Zathura ontdekken. In tegenstelling tot de jungles van Jumanji, verplaatst Zathura de spelers naar de ruimte. Zarutha is een herimplementatie van hetzelfde concept: een beetje de Ruimtevaarders van Catan versus het basisspel van Catan.

In 2017 verscheen de soft reboot van Jumanji met de ondertitel Welcome to the Jungle. Jumanji: Welcome to the Jungle speelt zich 20 jaar af na de originele film. In deze moderne herinterpretatie van Jumanji, waarbij het spel niet langer een bordspel is, maar een videospel, ontdekken vier middelbare scholieren een oud computerspel tijdens het nablijven. Bordspellen waren natuurlijk niet meer van deze tijd… Als ze het spel willen spelen en hun speelbare personages hebben gekozen, kruipen ze letterlijk in het lichaam van hun gekozen personages en worden ze de wereld van Jumanji in gezogen. Voor sommige tieners niet zo’n groot probleem als ze in het lichaam van The Rock of Karen Gillan kruipen, maar als tienermeisje wil je liever misschien niet in Jack Black veranderen.

Met hun nieuwe identiteiten en vaardigheden moeten de tieners het spel voltooien om terug te keren naar de echte wereld. Naast de wereld van Jumanji leren ze ook zichzelf kennen. Net als bij de oorspronkelijke film zit er een speler in het spel die al sinds diens jeugd is verdwenen. De film bevat tevens wat sporadische verwijzingen naar de oorspronkelijke film, maar verder is het een losstaand vervolg. In 2019 verscheen The Next Level als vervolg op Welcome to the Jungle. De twist is dat de spelers met andere personages spelen en dat er nieuwe spelers ten tonele verschijnen.

Uiteraard verschenen er bordspellen geïnspireerd op Jumanji, maar na Welcome to the Jungle bleven de tie-in videospelletjes even uit. Pas toen The Next Level verscheen, bracht Outright Games een videospel uit en in november van dit jaar verscheen Jumanji: Wild Adventures. Dr. Bravestone, Ruby Roundhouse, Mouse Finbar en Professor Oberon keren wederom terug naar Jumanji om de gevaren te trotseren.

Wild Adventures

In dit coöperatieve avontuur nemen spelers de rollen aan van de eerder genoemde personages uit de recentere Jumanji films. In een top down perspective rennen en meppen spelers zich door verschillende levels gebaseerd op verschillende gebieden van Jumanji. Grafisch is het spel niet indrukwekkend en doet wat denken aan spellen zoals Temple Run: eenvoudige omgevingen geïnspireerd op tempels uit exotische oorden.

Het spelverloop is simpel. Spelers rijden in de kenmerkende jeep van Nigel op een overworld van level naar level. Elk level heeft een vergelijkbare opbouw en het spel doet wat denken uit familiespellen uit het PlayStation 2-tijdperk. Spelers kunnen meppen, springen, rollen en moeten springen van platform naar platform, obstakels ontwijken, beesten die zich op de spelers storten verslaan en simpele puzzels oplossen. Soms verschijnt er een eindbaas waarbij spelers patronen moeten ontdekken momde vijand te verslaan. Spelers spelen soms (tijdelijke) upgrades vrij en daarnaast heeft ieder personage bijzondere eigenschappen, waardoor met 3 vrienden spelen wel een noodzaak is. Jumanji is vooral een eenvoudig familiespel die ook de kleinste fans van Jumanji kunnen spelen.