Review: Fish & Katz (HeidelBÄR Games)

In Fish & Katz kruipen spelers in de rol van kleptomanische katten die op de vismarkt een lekker hapje proberen te scoren, maar als er een andere kat (of andere katten) het op dezelfde vis heeft gemunt, dan geldt het eeuwenoude adagium: als er meerdere katten vechten om dezelfde vis, dan grijpen ze allemaal mis.

De kibbelende katten zetten hun beste beentje voor en alle spelers dienen dan ook een schattig, gebreid/gehaakte (ik weet niet zo goed wat precies, maar het is zacht. Wellicht even vragen aan de katten van Calico?) kattenpootje om hun wijsvinger te doen voordat spelers beginnen met een potje Fish & Katz. Met deze bepakte vinger zullen spelers hun gewenste hapje aanwijzen.

Fish & Katz wordt gespeeld tijdens meerdere rondes. Aan het einde van een ronde scoren spelers punten voor elk setje van drie dezelfde vissen. Andere kaarten zwemmen helaas weer weg en leveren geen punten op. Zodra een speler aan het einde van een ronde 6 of meer punten heeft, is dit katvriendelijke spelletje alweer afgelopen.

Hoe stelen spelers vissen? Elke ronde worden er net zoveel kaarten op tafel geplaatst als het aantal spelers plus 1. Spelers selecteren nu allemaal tegelijkertijd een kaarten en wijzen deze kaart vervolgens tegelijk ook aan. Spelers mogen niet tijdens het wijzen hun keuze wijzigen. De spelers ontvangen de door hun gekozen via, tenzij een andere kat ook deze vis probeert te stelen, deze spelers vissen allebei naast het net. Sommige vissen hebben wat meer punten dan andere vissen, dus kies slim en probeer niet dezelfde keuze te maken als jouw katachtige concurrenten. Als je de grijpgrage octopus te pakken weet te krijgen, dan ontvang je geen punten, maar je kan dan een vis van een andere speler stelen.

Fish & Katz is met name een familiespel geschikt voor jongere kinderen. Je kan met dit spel heerlijk lachen als spelers dezelfde keuzes maken en spelers hierdoor mis vissen. De veelspeler zal hier uiteraard de diepgang missen, maar dat is dan ook niet de doelgroep van een dergelijk spel. De schattige kattenpootjes maken het helemaal af en zijn eigenlijk al een reden om dit spel in je collectie te hebben.