Review: Destinies Sea of Sand (Lucky Duck Games)

Destinies is een thematisch en verhalend spel waarbij spelers gezamenlijk een verhaal doorlopen met een app. Met fysieke spelonderdelen (waaronder dobbelstenen, kaarten en miniaturen) vormt zich op tafel een interactief verhaal in een uiterst thematische wereld. Het doel van de spelers is om hun persoonlijk destiny (roeping) te voltooien. Deze informatie moet je geheim weten te houden voor de andere spelers. Ieder lot kun je op twee manieren vervullen (de spreekwoordelijke paden die je kunt bewandelen), maar hoe je het lot exact kunt te vervullen, ontdek je tijdens het spelen van dit spel. Spelers kunnen elkaar niet helpen, maar ook niet perse tegenwerken. Spelers kunnen elkaar wel (vaak onbedoeld) in de weg lopen of elkaar (wederom vaak onbedoeld) informatie toespelen over hun doel. Deze interactie maakt het spel uitdagend en is een van de redenen, waarom het origineel een van onze favoriete verhalende spellen is. In Destinies Sea of Sand uitbreiding wordt het grimmige en grauwe Europa verruilt voor de kleurrijke woestijn en oases van Noord-Afrika. De duistere setting met Christelijke, Saksische, Germaanse en Slavische invloeden wordt verruild door Arabische legendes en een hoop magie. Grimm maak plaats 1000 en 1 Nacht! 

In onze review van het basisspel kun je uitvoerig lezen over onze liefde voor Destinies en beschreven wij uitgebreid hoe het basispel wordt gespeeld. Destinies Sea of Sand speelt grotendeels hetzelfde als het originele spel. In tegenstelling tot het basisspel zijn de scenarios uit deze uitbreiding meer met elkaar verweven. Waar je in het basisspel de verschillende scenarios makkelijk los kon spelen (en met verschillende personen), bevatten de drie scenarios uit Sea of Sand verbonden/verwikkelde verhaallijnen waarbij (kennis van) de gebeurtenissen uit het ene scenario het opvolgende scenario kunnen beïnvloeden. Het is dan ook aan te raden al deze scenario’s met dezelfde groep te spelen. Verder bevat het spel wat kleine gameplay variaties. Sea of Sand voegt namelijk nieuwe dungeon- en doolhofmechanismen toe, zodat spelers nog meer mogelijkheden hebben om de spelwereld te ontdekken. Verder bevat het spel weer enorm veel kleine gedetailleerde plastic figuurtjes en nieuwe voorwerpkaarten.

Destinies was al een geweldig sfeervol, thematisch en verhalend spel en Sea of Sand geeft ons meer avonturen, een nog meeslepender verhaal en wat meer spelmogelijkheden en variatie. Een must have voor liefhebbers van Destinies!