Review: Cluebox Schrödinger’s Cat (iDventure)

iDventure maakt meerde soorten puzzels, escape rooms, mysteries en spellen. Ze maken ook puzzeldozen: de Cluebox puzzles. Ze hebben ook een spel gemaakt gebaseerd op Schrödinger. De kat van Schrödinger is een gedachte-experiment van de Oostenrijkse natuurkundige Erwin Schrödinger en illustreert de problemen van de kwantummechanica met alledaagse voorwerpen. In dit experiment wordt een arme kat samen met wat gif opgesloten in een doos. Kwantummechanica zegt nu dat de kat na een tijdje zowel dood als levend is. In deze Cluebox van iDventure is de doos niet enkel een gedachte-experiment en heeft Schrödinger de kat daadwerkelijk opgesloten in deze houten puzzeldoos. Verstrooide professor Herr Erwin is alleen vergeten dat hij zijn ‘dierbare’ huisdier heeft opgesloten. Zo de kat nog leven of is de kat dood? Er is maar een manier om daar achter te komen: de doos openen.  

Voor deze website recenseren we wel vaker escape rooms of escape room spellen, maar in deze categorieën recenseren we erg vaak houten puzzeldozen. Deze puzzeldozen lijken de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Het openen van de puzzeldoos is een leuke activiteit die ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag neemt afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. De puzzels lijken vrij veel op de puzzels die je tegenkomt in escape rooms of escape spellen zoals Exit. Zodra je de puzzel hebt opgelost tref je vaak een verrassing aan en kun je de doos gebruiken om dingen op te bergen. Zo kun je de puzzeldoos gebruiken als een spaarpot met een complex slot. Gelukkig weet je de oplossing en is het eenvoudig om de doos later weer te openen. Klein nadeeltje is dat een potentiële dief mogelijk goed is in puzzelen (of met zoekmachines weet om te gaan) en de code ook weet te kraken. Het gaat daar misschien meer om de gimmick. Deze dozen zijn wel hele leuke cadeaus, want je kan de doos namelijk vaak vullen met een kleinigheid en de doos vervolgens doorgeven zodat iemand deze moet oplossen en moeite moet doen om het cadeau te bemachtigen. 

De Cluebox Schrödinger’s Cat is een interactieve puzzeldoos (of moet ik zeggen: poeseldoos?) met verschillende puzzels en opdrachten die na elkaar moeten worden opgelost om de doos te openen. In de woorden van iDventure, een escape room in een handig formaat. Cluebox Schrödinger’s Cat is een redelijk eenvoudige puzzeldoos. Dat wil niet zeggen dat de puzzeldoos niet uitdagend is, maar de puzzels zijn, in tegenstelling tot het gedachte-experiment allicht, voor vrijwel iedereen na wat stevig denkwerk goed te bevatten.