Review: Arnak: Expeditieleiders (White Goblin Games)

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een van de grootste spellenhits van 2021. Arnak is namelijk een fantastisch en sfeervol spel. De mix tussen worker placement en deckbuilding werkt feilloos en zelfs elegant. Het spel is simpel genoeg qua opzet, maar bevat voldoende diepgang door de variatie aan keuzes, kaarten en verschillende locaties. Door deze variatie verloopt ieder potje ook anders. Hoewel het spel al voldoende variatie had (onder meer door het dubbelzijdige speelbord en de verschillende locaties en monstertegels), was er zeker nog ruimte voor meer keuzes, spelelementen, diepgang en variatie. Met de uitbreiding Expedition Leaders krijgen spelers nog zoveel meer spel om te ontdekken. Klaar om deze ontdekkingsreis te leiden? 

Expedition Leaders bevat een aantal modules die spelers aan het spel toe kunnen voegen. Een nieuw ontdekkingsspoor laat de ontdekkingsreis van spelers anders verlopen. Nieuwe voorwerpen en assistenten zorgen voor nieuwe bonussen en tactieken. Nieuwe monsters bieden een nieuw slag uitdaging. De meest vernieuwende toevoeging zijn de asymmetrische expeditieleiders die de spelersbordjes uit het basisspel vervangen. Elke speler begint hier met een andere startopstelling en ietwat andere vaardigheden. Spelers worden hierdoor al een bepaalde richting ingestuurd voor wat betreft hun startstrategie. 

De uitbreiding zet het basisspel van Arnak niet op zijn kop, maar dat hoeft ook zeker niet. Expedition Leaders biedt namelijk meer van hetzelfde en geeft spelers wat extra variatie op het al zeer gevarieerde basisspel. Spelers kunnen hierdoor nog meer van Arnak ontdekken en genieten, maar het blijft vertrouwd. Voor zover een wilde jungle vertrouwd kan aanvoelen…