Review: Architecten van het Westelijk Koninkrijk (White Goblin Games)

Deze recensie verscheen eerder op Dice Daniel op instagram.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een worker placement bordspel van de hand van Shem Philips, die ook Rovers van de Noordzee heeft bedacht. Beide spellen worden in het Nederlands door White Goblin Games uitgegeven.

Architecten speelt zich af in de tijd na Karel de Grote. Jij bent een architect en probeert indruk te maken op de koning, door het aansturen van gildes en het bouwen van imposante bouwwerken en de kathedraal. Dit doe je door je werkers op het speelbord te plaatsen, maar let op: louche acties (zoals handel op de zwarte markt) verlagen je loyaliteit en je werkers eindigen mogelijk in de gevangenis (door jezelf of andere spelers). Haal je door je bouwwerken, acties en loyaliteit de meeste overwinningspunten? Dan heb jij indruk gemaakt op de koning en Architecten van het Westelijk Koninkrijk gewonnen!

Ik ben een fan van worker placement bordspellen zoals Everdell, Viticulture en Lords of Waterdeep. Een worker placement is een bordspel waarbij elke speler een beperkt aantal poppetjes (werkers) tot zijn beschikking heeft waarbij de speler gedurende het spel acties mee uitvoert zoals grondstoffen verzamelen. Door een actie te kiezen, blokkeer je deze actie waardoor andere spelers (in die ronde) die bepaalde actie niet meer kunnen uitvoeren. Bij Architecten is blokkeren vaak niet het geval. Dat geeft het spel een uniek element. Spelers kunnen bij verschillende acties meerdere werkers plaatsen. Hierdoor kun je ook acties ‘stapelen’ door meerdere werkers te plaatsen. Heb jij bijvoorbeeld bij de zilversmid meerdere werkers staan, dan krijg je ook meer zilver.

Vergis je niet: er is veel interactie met andere spelers. Je kan werkers van een andere speler gijzelen en vervolgens zelfs naar de gevangenis sturen. Ook kun je deze werkers bewaren voor punten. Op die manier kun je er voor zorgen dat je tegenstander zijn of haar tactiek niet kan uitvoeren. Tactieken zijn er genoeg! Je kan op veel verschillende manieren punten scoren om te winnen. Een strakke strategie is daarom heel belangrijk. De leuke gameplay, kleurrijke artwork en algehele kwaliteit zorgt dat ik het spel echt aanbeveel!