Review: After Us (Geronimo Games)

In het land der apen is King Kong koning. Land der apen? Reizen door het Aapenland is een satirisch en fictief reisverhaal uit 1788 waarin de evenzo fictieve doctor J.A. Schasz diens reis door een vreemd oord beschrijft. Aapenland zegt je weinig, Skull Island van King Kong zegt je wellicht al meer, maar de filmreeks Planet of the Apes gebaseerd op het boek van Pierre Boulle zegt je mogelijk al wat meer. In die verhalen nemen de apen het stokje over van diens verre neef de mens, na een vrijwel apocalyptische gebeurtenis. Ook in dit bordspel namen de de apen het over na ons. After Us.

Achtergrond

In After Us neemt iedere speler de leiding over een troep aan verschillende apen met als doel om de meeste punten te verdienen om de spreekwoordelijke apenrots aan tafel te beklimmen. Verwacht overigens weinig apenstreken van je medespelers, want het spel is redelijk solistisch opgesteld. Net als mannelijke gorilla’s bemoeien te spelers zich niet veel met elkaar, dus verwacht geen geslinger van poep en weinig oe-oe-oegeroep. Pak die bananen, noten en batterijen (dat wordt later wel duidelijk) alvast maar klaar en het is tijd om bavigaan met die banaan. Bono-go! 

Spelopzet en spelverloop

Aan het begin van het spel leg je het centrale speelbord klaar met daarop respectievelijk twee stapels met kaarten voor de makaak, de oerang-oetan, de gorilla en de chimpansee. Iedere speler krijgt een eigen bordje, een marker om de punten en woede bij te houden, vier actiefiches en een stapeltje met startkaarten om het begin van de troep te vormen. 

De trekstapel met kaarten is je troep en iedere ronde stel je een apenraad samen door de vier bovenste kaarten van je stapel te trekken. Tijdens een ronde ga spullen verzamelen, combo’s maken om punten te verdienen, acties uitvoeren en nieuwe kaarten te verzamelen. Iedere ronde bestaat uit drie fases en het allerlekkerste: al deze fases voor de apen aan tafel tegelijkertijd uit. 

Iedere ronde bestaat uit de volgende fases: 1. Apenraad samenstellen, 2. Apen lokken en 3. Rustfase.

Tijdens het samenstellen van de apenraad trek je vier kaarten van de trekstapel. Met deze kaarten ga je een reeks aan acties en bonussen vormen. Elke kaart bevat drie mogelijke rijen aan symbolen. Ieder compleet kader levert een mogelijke actie/bonus op. Nadat je de vier kaarten bij elkaar hebt gepuzzeld behandel je in volgorde de drie rijen op de kaarten en krijg je grondstoffen en kun je grondstoffen inwisselen voor bijvoorbeeld overwinningspunten afhankelijk van de symbolen op de kaarten. 

Spelers gaan tegelijkertijd apen lokken en dat doen ze niet met een schimmige bestelbus en wat snoepbanaantjes, maar met actiefiches en grondstoffen. Met een actiefiche bepaal je welke soort aap je kunt lokken, maar hiervoor moet je wel de juiste grondstoffen kunnen betalen. Er zijn twee niveaus aan kaarten en het hogere niveau kost uiteraard meer grondstoffen. Een actiefiche heeft tevens een bonus die je ongeacht of je een aap lokt, kunt activeren. Je kan overigens door grondstoffen af te leggen ook de bonus van een  actiefiche van een van je buren activeren. Gelokte apen gaan bovenop je trekstapel. Tijdens de rustfase leg je de apenraad af.

Tijdens het spel verdienen spelers punten en zodra een speler voldoende punten heeft is deze race vol apenstreken afgelopen.

Conclusie

After Us heeft elementen van een deck builder en tableau builder. Spelers proberen interessante kaarten met elkaar te combineren. Overigens weet je niet welke kaart en precies koopt, maar iedere aap heeft wel een bepaalde focus. Overigens kun je met woede die verzamelt met de gorilla apen uit je troep wegjagen en kaarten afleggen om je deck een beetje op te ruimen. Toch nog een beetje geslinger met poep!

Het intrigerende aan After Us is het vernieuwende en verrassende spelmechanisme waarbij spelers iedere beurt een tableau bouwen in de vorm van een apenraad en hiermee hun grondstoffen en acties bij elkaar puzzelen. Hun mogelijke raad aan apen proberen ze te verbeteren. Weinig interactie, maar wel een hoop actie en al met al een spannende race.