Review: 50 Clues – de pendel van de dood (Geronimo Games)

Ben jij helemaal verzot op Scandinavische misdaadthrillers? Dan moet je misschien eens het Deense 50 Clues proberen. De 50 Clues reeks is een serie aan kaartspellen/interactieve escape room verhalen waardoor vergelijkbare escape rooms qua sfeer meer aanvoelen als onschuldige Britse misdaadseries waar bloed en narigheid uit den boze is. In 50 Clues: De pendel van de dood nemen spelers de rol aan van een psychisch patient die verdacht wordt van de moord op jonge jongetjes. Zij is er echter van overtuigd dat haar eigen zoon de enige mogelijkheid is om de geest van een mythische koning te stoppen. Probeer de kliniek te ontsnappen en je zoon te vinden voor het laat is…

50 Clues lijkt qua gameplay op andere escape room kaartspellen, maar de twist is een web base app waar je codes en combinaties invoert om het verhaal uit te spelen. Afhankelijk van je tempo, volgorde en de hoeveelheid fouten die je maakt en hints die je opvraagt, krijg aan het einde van het spel een score. Op de kaarten tref je clues, voorwerpen, personages, locaties en puzzels. Door de juiste oplossingen te vinden en de juiste kaarten te combineren spel je de codes vrij die je het spel laten oplossen. 

50 Clues is een zeer vermakelijke manier om een uur van de avond te vullen. Het verhaal is spannend en onderscheid zich door het thema van vergelijkbare spellen. Je bent eens niet een politieagent die een moord moet oplossen, een spion die een geheim complot moet onthullen of een inbreker die overval moet plegen. Het spel geeft waarschuwingen dat de thematiek schokkend kan zijn, maar hierdoor lagen mijn verwachtingen wel heel hoog. Van mij had het nog bloederiger en luguberer gemogen! Wat dat betreft, ben ik wellicht een beetje raar. Al met al een leuke avondvullende activiteit!